Ελλάδα

Lockdown Αττική: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την παράταση ή όχι των μέτρων – Τι δείχνουν τα λύματα

Lockdown Αττική: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την παράταση ή όχι των μέτρων – Τι δείχνουν τα λύματα
Lockdown Αττική: Ανησυχία προκαλεί η χθεσινή μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Η μεγάλη χθεσινή αύξηση στα κρούσματα, καθώς και ο αυξημένος αριθμός τόσο των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων ανησυχούν τους ειδικούς και την κυβέρνηση και μπορεί να στείλουν ακόμα πιο πίσω την άρση του lockdown στην Αττική.

Θυμίζουμε ότι χθες υπήρξε σχεδόν διπλασιασμός των κρουσμάτων από την προηγούμενη μέρα αφού «σκαρφάλωσαν» στα 1.400, ενώ 32ο παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες. Τι εικόνα δίνουν, όμως, τα λύματα;

Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ενώ ανέλυσε τι συμβαίνει με τα λύματα. Ο καθηγητής μίλησε χθες στο LIVE NEWS του MEGA.

«Η ανάλυση των τελευταίων έξι δειγμάτων, από Παρασκευή μέχρι και την Τετάρτη, έδειξε μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του -10%, έχει αρχίσει μια μείωση, θα περιμένουμε να δούμε όλη την εβδομάδα για να μπορούμε να πούμε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Φαίνεται να έχει υπάρξει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου», εξήγησε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης.

«Θέλουμε να δούμε το κλείσιμο της εβδομάδας στις εισαγωγές των νοσοκομείων, είναι σημαντικό στοιχείο που θα δείχνει αν υποχωρεί η διασπορά. Είναι κρίσιμα τα στοιχεία που θα συλλεχθούν αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε. «Είναι φυσιολογικό μετά την λήψη μέτρων να υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υποχωρήσει η διασπορά…».

Δείτε τις δηλώσεις του:

Εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν και οι μολύνσεις από το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, ολοκληρώθηκε η γονιδιωματική ανάλυση σε 454 επιλεγμένα νέα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 7 Ιανουαρίου 2021 έως και 9 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αττικής και τις ΠΕ Ιωαννίνων, Θάσου, Θεσπρωτίας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας και Βοιωτίας.

Στο σύνολο των δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 281 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

Από τα 281 στελέχη, τα 269 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012), ενώ 8 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2) (Πίνακας 3).

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 764 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Β.1.1.7/UKlineage (Variant VOC_202012) (Πίνακας 4) και 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης B.1.351/South Africa (Variant 501V2) από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 έως σήμερα.

Τα 15 θετικά για την παρουσία μετάλλαξης Lineage B.1.351/South Africa (Variant 501V2) είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 11 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 2 από την Περιφερειακή Ενότητα του Βόρειου Τομέα Αθηνών. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ (18/2) για τα κρούσματα, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1400, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 176059 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1497 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6221 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 320 (69.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 88.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1256 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές1 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 181 (ημερήσια μεταβολή -14,22%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 215 ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments