Ελλάδα

Δημήτρης Λιγνάδης: Ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί – Σιωπηλός με χειροπέδες στην Ευελπίδων

Δημήτρης Λιγνάδης: Ζήτησε προθεσμία για να απολογηθεί – Σιωπηλός με χειροπέδες στην Ευελπίδων
Δημήτρης Λιγνάδης: Στην ανακρίτρια πέρασε το πρωί της Κυριακής, στις 9.45 ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και έλαβε ο κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή, Δημήτρης Λιγνάδης. Ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα περάσει το κατώφλι της αρμόδιας ανακρίτριας την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου.

Ο επιφανής καλλιτέχνης οδηγήθηκε στο ανακριτικό γραφείο λίγο πριν τις 10 το πρωί, συνοδευόμενος από τρεις αστυνομικούς με πολιτικά και φορώντας χειροπέδες, καθώς από το βράδυ του Σαββάτου τελεί υπό κράτηση, μετά το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εναντίον του. Η διαδικασία ενώπιον των δικαστικών αρχών πλέον εκκίνησε για τον καλλιτέχνη ο οποίος αφού απολογηθεί για την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή θα αναμένει την απόφαση Ανακρίτριας και Εισαγγελέα που θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά πράξεων και δράσης, αν θα οδηγηθεί ή όχι στην φυλακή ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων. Το αδίκημα για το οποίο βρίσκεται ποινικά υπόλογος ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αυτό του βιασμού κατά συρροή, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και η προβλεπόμενη ποινή -σε περίπτωση καταδίκης- φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη. Το πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν ταχύτατα, μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάζοντας μάρτυρες-κλειδιά μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, οι οποίοι εισέφεραν καθοριστικά στοιχεία για την αποκάλυψη της δράσης του κατηγορούμενου.

Το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος και Νίκος Στεφανάτος τους οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Αμέσως η δικογραφία διαβιβάστηκε στην αρμόδια ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η ασκηθείσα δίωξη εκτός από τη μήνυση που κατατέθηκε την Παρασκευή το πρωί στην Εισαγγελία για το αδίκημα του βιασμού που φέρεται να τελέστηκε το 2010 σε βάρος 14χρονου αγοριού, περιλαμβάνει και το βιασμό ενός ακόμα προσώπου, το οποίο προέκυψε από την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του ηθοποιού-σκηνοθέτη για πράξη που έχει παραγραφεί. Δηλαδή, όπως ακριβώς συνέβη και με την περίπτωση των καταγγελιών της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου έτσι και εδώ από μία μήνυση που δεν μπορούσε να παράξει έννομα αποτελέσματα λόγω παραγραφής των αδικημάτων, ήρθε στο φως μία άλλη υπόθεση βιασμού και μάλιστα σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί.

Γιατί κατηγορείται ο Δημήτρης Λιγνάδης

Η κατηγορία που αποδίδεται στον Δημήτρη Λιγνάδη από τις εισαγγελικές αρχές είναι το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Σε βάρος του έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις, με τρεις ανθρώπους να καταγγέλλουν βιασμό. Η μία περίπτωση έχει παραγραφεί, ωστόσο τα δύο άλλα περιστατικά αποτελούν «ζωντανά αδικήματα». Επιπλέον, υπάρχουν δύο μάρτυρες οι οποίοι έχουν δώσει κατάθεση υποστηρίζοντας ότι γνωρίζουν λεπτομερώς τι συνέβαινε.

Στην Εισαγγελία η πρώτη μήνυση κατά του Λιγνάδη για βιασμό κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Μηνυτής είναι ο 40χρονος Βασίλης Κ., ο οποίος κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον Λιγνάδη όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών.

Το περιγραφόμενο αδίκημα είναι εξ ορισμού παραγεγραμμένο, όμως ο μηνυτής είχε κάνει λόγο και για άλλα ανήλικα αγόρια που μπαινόβγαιναν στο σπίτι του σκηνοθέτη. Έτσι, ακολουθήθηκε η πεπατημένη της περίπτωσης Μπεκατώρου, δηλαδή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος αναζήτησε στοιχεία και μαρτυρίες που να οδηγούν σε «ζωντανό», μη παραγεγραμμένο, δηλαδή, αδίκηματα.

Τι υποστηρίζει ο συνήγορός του;

«Ο πελάτης μου αρνείται όλα όσα ακούγονται», δήλωσε ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Μετά το ένταλμα, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε και ο κ. Γεωργουλέας, «προσήλθε αυτοβούλως στις αρχές» κάτι που όπως ανέφερε το έκανε και το απόγευμα όταν «προσήλθε και πάλι αυτοβούλως και έθεσε εαυτόν στη διάθεση των αρχών».

Τόνισε πως δεν έχουν λάβει ακόμα τη δικογραφία και το κατηγορητήριο αν και εξήγησε πως ο πελάτης του αρνείται όλα όσα ακούγονται. «Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω η κατηγορία είναι για βιασμό. Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες», τόνισε ο κ. Γεωργουλέας προτάσσοντας πως όλο αυτό το διάστημα ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν στην Αθήνα.

Πληθαίνουν οι κατηγορίες εναντίον του

Ολοένα και περισσότερες γίνονται οι καταγγελίες που φτάνουν στις εισαγγελικές Αρχές σε βάρος του γνωστού σκηνοθέτη του θεάτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον του εισαγγελέα κατέθεσε μάρτυρας, ο οποίος υποστήριξε ότι έπεσε και αυτός θύμα βιασμού από τον σκηνοθέτη πριν από 5 χρόνια.

Ο μάρτυρας κλήθηκε από τον εισαγγελέα στο πλαίσιο της διερεύνησης της πρώτης μήνυσης που υποβλήθηκε από τον 40χρονο Βασίλη Κ. και φέρεται η μαρτυρία του να είναι πολύ σημαντική για τη δράση του σκηνοθέτη, καθώς τα όσα περιγράφει δεν είναι παραγεγραμμένα.

Στοιχεία φέρεται να κατέθεσε την Παρασκευή και η γυναίκα μάρτυρας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκε μέχρι το 2017 στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη και φέρεται να είπε ότι γνώριζε πως είχε επαφές με ανήλικα.

Η ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης:

Με αφορμή τη σύλληψη του ηθοποιού και σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως «η Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

«Η χώρα έχει κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιο τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα», συνεχίζει. «Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πόσα χρόνια φυλάκισης αντιμετωπίζει αν κριθεί ένοχος

Για τις ποινές τις οποίες αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Λιγνάδης, εφόσον κριθεί ένοχος για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται, μίλησε χθες στο MEGA ο ποινικολόγος Γιάννης Βλάχος. Όπως είπε, ο βιασμός κατά συρροή είναι κακούργημα και η ποινή μπορεί να φτάσει μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη. Παράλληλα, όπως είπε, στο πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια φυλάκιση. Ο ίδιος είπε πως αυτή τη στιγμή στοιχειοθετούνται κι άλλα αδικήματα, τα οποία μπορεί να ανεβάσουν την τελική ποινή φυλάκισης, εφόσον πάντα κριθεί ένοχος από τη Δικαιοσύνη. Ο Γιάννης Βλάχος, που είναι και ο δικηγόρος του 25χρονου σήμερα άνδρα, ο οποίος κατέθεσε χθες μήνυση για βιασμό από τον σκηνοθέτη, όταν εκείνος ήταν σε ηλικία 14 ετών, είπε πως ο εντολέας του αισθάνθηκε ανακούφιση από τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη.

Όπως είπε ο ποινικολόγος, το 14χρονο -τότε- αγόρι σύχναζε τότε σε μια πλατεία δίπλα στο σπίτι του. Πρόκειται για μια πλατεία που επισκεπτόντουσαν κυρίως έφηβοι.

“Ο σκηνοθέτης πήγαινε στην πλατεία και ανέπτυσσε σχέσεις με τα παιδιά και του έλεγε για τη δική του καριέρα στα θέατρο και στη συνέχεια προσπαθούσε να τους δελεάσει ότι ψάχνει νέα παιδιά με ταλέντο” συμπλήρωσε. Παράλληλα, είπε πως του έλεγε πως “η ηλικία των 14-15 ετών ήταν η κατάλληλη για να αναδειχτεί το ταλέντο τους, για να βγουν προς τα έξω”.

Ουσιαστικά δηλαδή, τους υποσχόταν μια λαμπρή καριέρα και με αυτόν τον τρόπο τα προσέλκυε για να ικανοποιηθεί ο ίδιος αργότερα πάνω τους. Αναφερόμενος στο όσα έζησε ο εντολέας του, ο κ. Βλάχος είπε πως “στην αρχή τον έπαιρνε μαζί με τη μηχανή, πήγαιναν σε συναυλίες πολύ γνωστών καλλιτεχνών. Μάλιστα, έλεγε στα νεαρά παιδιά ότι αυτοί οι καλλιτέχνες ‘δεν είναι πολύ καλύτεροι από εσένα’ και πως ‘και αυτοί έτσι ξεκίνησαν’”.

Με αυτό το πρόσχημα τον κάλεσε τον 14χρονο -τότε- βρεθήκανε μαζί με φίλους του. Όπως είπε ο κ. Βλάχος ο σκηνοθέτης κάλεσε ολόκληρη την παρέα του 14χρονου στο σπίτι του, όπου έκανε πρόταση σε όλου να συνευρεθούν σεξουαλικά. Πρόκειται για παιδιά 14 και 15 ετών. Παράλληλα, εξήγησε πως υπάρχουν κι άλλα αδικήματα για τον ίδιο άνθρωπο, τα οποία όμως δεν έχουν αναφερθεί, αφού το σημαντικό είναι ο βιασμός. “Υπάρχουν κι άλλα αδικήματα. Δεν υπάρχει λόγος να τα φέρουμε στη δημοσιότητα” είπε. Κάποια από αυτά φαίνεται να είναι ότι έδωσε αλκοόλ και ναρκωτικά σε παιδιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments