Διεθνή

Ελ Τσάπο σύζυγος: Συνελήφθη η γυναίκα του βαρόνου των ναρκωτικών

Ελ Τσάπο σύζυγος: Συνελήφθη η γυναίκα του βαρόνου των ναρκωτικών
Ελ Τσάπο σύζυγος: Τη βαρύνουν υποψίες πως ενέχεται σε εμπορία ναρκωτικών.

Συνελήφθη τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον, η Έμμα Κορονέλ Αϊσπούρο, η 31 ετών, άλλοτε νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς και σύζυγος του μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη βαρύνουν υποψίες πως ενέχεται σε εμπορία ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές των ΗΠΑ. Η Κορονέλ Αϊσπούρο, που έχει διπλή υπηκοότητα, μεξικανική και αμερικανική, αναμένεται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή.

Πιο συγκεκριμένα, η 32 χρόνια νεότερη του «Ελ Τσάπο», κατηγορείται πως ενέχεται σε δίκτυο που πλημμύρισε την αγορά των ΗΠΑ με ουσίες, από ποσότητες κοκαΐνης ως μαριχουάνας, περνώντας από την ηρωίνη και τις μεθαμφεταμίνες.

Σύμφωνα με δικόγραφο που αναφέρεται στις κατηγορίες σε βάρος της, φέρεται επίσης να συμμετείχε στην εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση για την απόδραση του άντρα της τον Ιούλιο του 2015 από μεξικανική φυλακή, αντάξια χολιγουντιανής ταινίας.

Για να αποδράσει ο «Ελ Τσάπο» σκάφτηκε στοά ενάμισι χιλιομέτρου ως το κελί του, εφοδιασμένη με ράγες και άλλα μέσα. Η αποκάλυψη των λεπτομερειών της απόδρασης ήταν οδυνηρό πλήγμα για τις μεξικανικές αρχές. Σημειώνεται πως το ζευγάρι απέκτησε το 2012 δίδυμα κορίτσια, γεννημένα στην Καλιφόρνια (νότιες ΗΠΑ).

Θυμίζουμε πως ο σύζυγός της, συνιδρυτής του καρτέλ Σιναλόα, που θεωρείτο για καιρό ο ισχυρότερος βαρόνος των ναρκωτικών στον κόσμο, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2019 να εκτίσει ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών. Εκτίει την ποινή του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Κολοράντο.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) είχε αναλάβει να διενεργήσει έρευνα για τη νεαρή, η οποία παρακολούθησε σχεδόν όλες τις ακροαματικές διαδικασίες της δίκης του συζύγου της το 2019. Η αμερικανική δικαιοσύνη ελάχιστες επαφές της επιτρέπει με τον άντρα της – της έχει απαγορεύσει να τον επισκέπτεται στη φυλακή, ενώ έχει απαγορευθεί επίσης να μιλούν στο τηλέφωνο.

Ποιος είναι ο Ελ Τσάπο;

Ο Χοακίν Αρκιβάλντο Γκουσμάν Λοέρα είναι βαρόνος ναρκωτικών και πρώην ηγέτης του Καρτέλ Σιναλόα, μέλος του διεθνούς συνδικάτου του εγκλήματος. Γνωστός και ως «Ελ Τσάπο», δηλαδή «μικρούλης», «κοντός», λόγω του ύψους 1.68 μέτρων, ο Γκουσμάν θεωρείται ο ισχυρότερος έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο.

Γεννήθηκε στην Σιναλόα και μεγάλωσε σε μια φτωχή αγροτική οικογένεια. Υπέστη σωματική κακοποίηση από τον πατέρα του μέσω του οποίου ο Γκουσμάν άρχισε το εμπόριο ναρκωτικών, βοηθώντας τον να καλλιεργεί μαριχουάνα για ντόπιους εμπόρους κατά την πρώιμη ενήλικη του ζωή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Γκουσμάν, άρχισε να εργάζεται με τον Έκτωρ Λουίς Πάλμα Σαλαζάρ, έναν από τους ανερχόμενους επικεφαλής έμπορους ναρκωτικών στη χώρα, βοηθώντας την χαρτογράφηση διαδρομών για τη μεταφορά ναρκωτικών μέσω Σιναλόα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γκουσμάν έγινε επόπτης λογιστής για τον Μιγκέλ Άνχελ Φέλιξ Γκαγιάρδο στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ωστόσο, μετά την σύλληψη του Γκαγιάρδο το 1988, ίδρυσε το δικό του καρτέλ της Σιναλόα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments