Ελλάδα

Τηλεργασία: Τι αναφέρει το νομοσχέδιο για το Δημόσιο

Τηλεργασία: Τι αναφέρει το νομοσχέδιο για το Δημόσιο
Τηλεργασία: Το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο τομέα παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο τομέα παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης στο υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο θα αναρτηθεί το επόμενο διάστημα σε διαβούλευση.

Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών

Η έξαρση της πανδημίας δημιούργησε μια νέα, χωρίς προηγούμενο, πραγματικότητα και στον τομέα της εργασίας. Ως εκ τούτου, κατέστη αναγκαία η λήψη κατεπειγόντων μέτρων, τα οποία αποσκοπούν αφενός στην προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, αφετέρου στη συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών, με γνώμονα και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στόχος είναι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου -για όλους τους φορείς- και σύγχρονου θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της τηλεργασίας στις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο σε κανονικές συνθήκες όσο και σε συνθήκες κρίσης (π.χ. covid-19), προκειμένου να προσαρμοστεί το Δημόσιο στα τρέχοντα κοινωνικά, οικονομικά και τεχνολογικά δεδομένα. Αφορά  στον  τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης της εργασίας βάσει κοινών αρχών, μεθόδων οργάνωσης και διαχείρισης της εργασίας, κανόνων προστασίας δεδομένων και τήρησης απορρήτου, κανόνων χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ).

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ειδικότερα, επιδιώκονται, οι παρακάτω επιμέρους στόχοι:

  • Ενίσχυση παραγωγικότητας.
  • Ενδυνάμωση εργαζομένων λόγω της ενίσχυσης της αυτονομίας τους στην οργάνωση της εργασίας.
  • Διευκόλυνση εργαζομένων που αντιμετωπίζουν μόνιμα ή πρόσκαιρα προβλήματα υγείας (π.χ. ΑμεΑ).
  • Ισορροπία επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, λόγω εξοικονόμησης χρόνου μετακίνησης, ρύθμισης χρόνου εργασίας κλπ.
  • Προσέλκυση στελεχών.
  • Εξοικονόμηση πόρων (μείωση λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζόμενων από τη μείωση των μετακινήσεων).
  • Αντιμετώπιση προκλήσεων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης- και της κυκλοφοριακής συμφόρησης, προστασία περιβάλλοντος κλπ.).
  • Αποτελεσματική διαχείριση εργασίας σε περιόδους κρίσης (π.χ. covid-19).
  • Αξιολόγηση της απόδοσης προσανατολισμένη στα αποτελέσματα της εργασίας.
  • Προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, η πορεία υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού «Ελευθερία» αλλά και τα μέτρα στήριξης που μπήκαν σε εφαρμογή για την πανδημία.

Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν θέματα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων , τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, την υλοποίηση κρίσιμων πολιτικών στο κοινωνικό κράτος, το μεταναστευτικό κ.α.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments