Ελλάδα

Σεισμός Ελασσόνα: Ζημιές σε μνημεία και ναούς

Σεισμός Ελασσόνα: Ζημιές σε μνημεία και ναούς
Σεισμός Ελασσόνα: Όπως καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους. Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία ώστε να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών».

Σε αυτοψίες για την καταγραφή ζημιών σε μνημεία και χώρους πολιτισμού προέβη η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, μετά τον σεισμό που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, με επίκεντρο την Ελασσόνα.

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές σε δύο μνημεία:

1. Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου (19ος αιώνας) και στον ‘Αγιο Νικόλαο, στο Κουτσόχερο (17ος αιώνας), ενώ κατέρρευσε και το πλίνθινο κωδωνοστάσιο του Αγίου Νικολάου (19ος αιώνας) στον Τύρναβο.

2. Ελαφρότερες ζημιές υπέστη η Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου (19ος αιώνας).

3. Πολύ ελαφρές ζημιές έχουν σημειωθεί στη Λάρισα, όπως πτώση σοβάδων και κεραμιδιών, στο Γενί Τζαμί. Σημειώθηκε πτώση καπνοδόχου στα πρώην Στρατιωτικά Αρτοποιεία, όπου βρίσκεται και η αρχαιολογική αποθήκη.

4. Ελαφρές ζημιές σημειώθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο όπου παρατηρήθηκε πτώση ορισμένων τμημάτων εδωλίων στην Περιοδική έκθεση».

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «αναμένεται νεότερη αναφορά για τυχόν ζημίες μόλις τα κλιμάκια της Εφορείας μπορέσουν να επισκεφθούν όλους τους χώρους. Αν χρειαστεί, θα μεταβούν επιτόπου και οι αρμόδιοι από την κεντρική υπηρεσία ώστε να επιταχυνθεί η αποτίμηση των ζημιών».

Χουλιάρας για την Ελασσόνα: Το επίκεντρο δεν είναι το ίδιο με παλαιότερους ισχυρούς σεισμούς

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας έκανε ανάρτηση για τον σεισμό στην Ελασσόνα, την ώρα που οι Αρχές έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της ισχυρής σεισμικής δόνησης που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ακόμα και στην Αττική. Ο σεισμός ήταν της τάξης των 6,3 Ρίχτερ.

Ο σεισμός αναμένεται να έχει και πλούσια μετασεισμική δράση, με μικρότερους ή ακόμα και ίδιας εντάσεως σεισμούς. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού δεν είναι το ίδιο με παλαιότερους ισχυρούς σεισμούς που έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή.

Χουλιάρας σεισμός Ελασσόνα: Η ιστορία των σεισμών στην περιοχή

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας ανέβασε στον λογαριασμό του στο Facebook σεισμικό χάρτη, στον οποίο φαίνονται τα επίκεντρα των πιο ισχυρών σεισμών με τον μεγαλύτερο να είναι εκείνος του 1954 όπου είχε εκδηλωθεί σεισμός 7 Ρίχτερ. Ενώ τρία χρόνια αργότερα το 1957 είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ είχαμε και το 1894, σύμφωνα με το συγκεκριμένο χάρτη.

Ο κ Χουλιάρας ανέφερε στην ανάρτησή του: «Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στον Τύρναβο δεν πέφτει κοντά σε επίκεντρα προσφάτων ισχυρών σεισμών. Στον χάρτη φαίνονται οι μεγάλοι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή απο τους ιστορικούς καταλόγους. Ο συγκεκριμένος σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και χαρακτηρίζεται ήδη από μια έντονη μετασεισμική ακολουθία που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και μήνες και οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ιδιαίτερα οι κάτοικοι σε παλιές κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές».

Χουλιάρας σεισμός Ελασσόνα: Δείτε την ανάρτηση

Ο Χουλιάρας για τον σεισμό στην Ελασσόνα

Τι δήλωσε ο Κώστας Παπαζάχος

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κώστας Παπαζάχος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι ο σεισμός είναι «ισχυρότερος από ό,τι νομίζαμε αρχικά». Ο καθηγητής εξήγησε ότι «ο σεισμός, με τα τελικά μεγέθη σεισμικής ροπής τα οποία έχουν υπολογιστεί, είναι της τάξης των 6,3 Ρίχτερ».

«Συνεπώς μιλάμε για έναν ισχυρό σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος υπογραμμίζοντας ότι «προέρχεται από ένα πολύ γνωστό ρήγμα, πολύ καλά μετρημένο από σειρά συναδέλφων, το ρήγμα του Τυρνάβου, το οποίο έχει ένα δυναμικό αντίστοιχο της τάξης του 6,3», συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments