Ελλάδα

Παπαζάχος για σεισμό Ελασσόνας: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα – Οι κάτοικοι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους

Παπαζάχος για σεισμό Ελασσόνας: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα – Οι κάτοικοι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους
Παπαζάχος για σεισμό Ελασσόνας: Ο καθηγητής μίλησε για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ».

Ανησυχία επικρατεί από τον ισχυρό μετασεισμό που “χτύπησε” την περιοχή της Ελασσόνας, το βράδυ της Πέμπτης (4/3). Ο καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας σήμερα στο Mega προειδοποίησε για μια δύσκολη εβδομάδα και τόνισε την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

«Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

Επίσης, ο καθηγητής ανέφερε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε καλά, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός σπιτιού του». Αναφορικά με την σεισμική δόνηση, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρός μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

«Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο», κατέληξε ο κ. Παπαζάχος.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός σημειώθηκε στις 20:38 και ήταν μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του εντοπίστηκε 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 11,3 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου, και ώρα 09:00, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι. Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες που δίνονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments