Διεθνή

Εμβόλιο κορωνοϊού: Μπλόκο της Ιταλίας σε εξαγωγή χιλιάδων δόσεων στην Αυστραλία

Εμβόλιο κορωνοϊού: Μπλόκο της Ιταλίας σε εξαγωγή χιλιάδων δόσεων στην Αυστραλία
Εμβόλιο κορωνοϊού: Πρόκειται για δόσεις της AstraZeneca, οι οποίες θα μοιραστούν σε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Στοπ” στην εξαγωγή ενός φορτίου του εμβολίου του κορωνοϊού και συγκεκριμένα της εταιρείας AstraZeneca στην Αυστραλία, είπε η Ιταλία επικαλούμενη για πρώτη φορά πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για 250.000 φιαλίδια. Οι συγκεκριμένες δόσεις εμβολίου τοποθετήθηκαν μέσα σε αυτά από ιταλική επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο Αβνάνι κοντά στη Ρώμη. “Η σχετική απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, χωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκφράσει αντίρρηση” όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, καθώς η πρωτοβουλία θεωρείται νόμιμη.

Εμβόλιο κορωνοϊού: Οι δόσεις που κατασχέθηκαν θα αναδιανεμηθούν σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που χώρα της Ένωσης χρησιμοποιεί τον έλεγχο των εξαγωγών. Η απόφαση ελήφθη μετά την έκκληση του Μάριο Ντράγκι στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας για αυστηρότερη στάση έναντι εταιρειών που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους για τις παραδόσεις των εμβολίων. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση πάρθηκε λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης εμβολίων σε Ευρώπη και Ιταλία και λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την , ενώ ανέφερε ότι η Αυστραλία δεν θεωρείται ευάλωτη χώρα.

Εμβόλιο κορωνοϊού

Εμβόλιο κορωνοϊού

Η επίπτωση αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική δεδομένου ότι ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου που μπλόκαρε η Ιταλία είναι σχετικά μικρός σε σύγκριση με τις προσδοκώμενες παραδόσεις της εταιρείας στην ΕΕ και αλλού. Αλλά η κίνηση υπογραμμίζει την πρόθεση του Ντράγκι να τηρήσει αυστηρότερη στάση έναντι φαρμακευτικών εταιρειών που δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους απέναντι στα 27 κράτη – μέλη.

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ήδη η Αυστραλία πέρασε στην αντεπίθεση

Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γκρεγκ Χαντ, έθεσε το θέμα μέσω πολλαπλών διαύλων στην ΕΕ και ζήτησε από την Κομισιόν να αναθεωρήσει την απόφαση αυτή. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, Σάιμον Μπέρμιγχαμ, δήλωσε στο Sky News Australia: «Ο κόσμος βρίσκεται στην παρούσα φάση σε αχαρτογράφητα νερά – δεν προκαλεί έκπληξη που κάποιες χώρες προσπαθούν να σκίσουν το βιβλίο των κανόνων. Είναι μια απόδειξη το πόσο καλά συνεχίζει να τα πηγαίνει η Αυστραλία σε σύγκριση με την απόγνωση άλλων χωρών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments