Διεθνή

Τουρκία: Σε ύφεση η οικονομία της χώρας

Τουρκία: Σε ύφεση η οικονομία της χώρας
Τουρκία: Όσα περιγράφουν οι πολίτες για την κατάσταση πουν επικρατεί στην αγορά.

Σε δεινή θέση συνεχίζει να βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας. Εδώ και μήνες το πέπλο της φτώχειας πλανάται πάνω από τη χώρα, με τους πολίτες να αναφέρουν ότι οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται μέρα με τη μέρα και περισσότερο. Ήδη από το Νοέμβριο η λίρα καταρρέει ενώ ο οίκος Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας και του εθνικού νομίσματος.

Σήμερα, η φτώχεια βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά και οι Τούρκοι καλούνται να διαχειρίζονται την αύξηση των τιμών, που είναι μερικές φορές καθημερινή. «Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι για να αγοράσω λίγο τυρί και βγαίνω με άδεια χέρια αφού είδα τις τιμές. Όλα είναι τόσο ακριβά», υποστηρίζει η Γκιουλάι Αβσάρ, συνταξιούχος κάτοικος της Άγκυρας.

Οι τιμές ορισμένων τροφίμων, όπως του λαδιού ή των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξάνονται συνεχώς. «Το ελαιόλαδο αξίζει πια χρυσάφι. Το προσφέρεις στην καλή σου για να την εντυπωσιάσεις», λέει από την πλευρά του ο Αχμέτ. Και δεν είναι ο μόνος. Αρκετοί συμπατριώτες του ψάχνουν να βρουν κάτι για να φάνε χωρίς να μείνουν αδέκαροι για το υπόλοιπο του μήνα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2020, 13,9% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει κάτω από το εθνικό όριο της φτώχειας, το οποίο βρίσκεται στα 4,3 δολάρια (3,59 ευρώ) την ημέρα κατ’ άτομο.

Τουρκία: Κλειδώνουν το βρεφικό γάλα – Η κυβέρνηση αδιαφορεί

Η ιδρύτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δίκτυο Βαθιάς Φτώχειας, Χατσέρ Φογκό, προσπαθεί να βοηθήσει τους συνανθρώπους της όπως μπορεί. «Εργάζομαι εδώ και 20 χρόνια σε φτωχές συνοικίες για να βοηθώ τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ποτέ η πρόσβαση στην τροφή δεν ήταν πρόβλημα όσο είναι σήμερα. Αν δεν είχες να φας, ζητούσες από τους γείτονες. Όμως σήμερα και οι γείτονες δεν έχουν τίποτα.  Σ’ αυτές τις συνοικίες κατοικούν κυρίως οικοδόμοι, άνθρωποι που συλλέγουν απορρίμματα για ανακύκλωση και γυναίκες και παιδιά που προσπαθούν να βιοπορισθούν ως πλανόδιοι έμποροι. Έχω δει μαμάδες που τρέφουν το μωρό τους με έτοιμες αφυδατωμένες σούπες σε φακελάκι επειδή δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν βρεφικό γάλα. Είναι τόσο ακριβό που τα σούπερ μάρκετ το κλειδώνουν πλέον, σαν να ήταν προϊόν πολυτελείας» περιγράφει.

Τουρκία

Τουρκία

Οι καταστάσεις αυτές όμως δεν φαίνεται να ταρακουνούν την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση αδιαφορεί. Αν τους ρωτήσετε, όλα αυτά τα προβλήματα δεν υπάρχουν», λένε οι πολίτες. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο ενός εμπόρου που δήλωσε στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως δεν καταφέρνει «πια να φέρει ψωμί» στο σπίτι του με τον δεύτερο να του απαντά «αυτό μου φαίνεται υπερβολικό».

Για τον Ερίντς Γελντάν, καθηγητή Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη, στη ρίζα του καλπάζοντος πληθωρισμού βρίσκονται κακές νομισματικές πολιτικές που ευνόησαν μια ανάπτυξη βασισμένη στο χρέος και η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών. «Ο πληθωρισμός ήταν επισήμως 14,6% το 2020. Όμως ο αριθμός αυτός δεν είναι παρά ένας μέσος όρος. Είναι πολύ πιο υψηλός, γύρω στο 22% στα προϊόντα διατροφής που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης των πληθυσμών με χαμηλά εισοδήματα», εξηγεί. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η συνολική άνοδος των τιμών από το 2008 στα προϊόντα διατροφής είναι 55%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments