Κόσμος

Fitch για Τουρκία: Υποβάθμισε τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας

Fitch για Τουρκία: Υποβάθμισε τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας
Fitch για Τουρκία: Υποβάθμισε τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας, που βυθίζεται στην κρίση.

Άσχημα συνεχίζουν να είναι τα νέα για την οικονομία της Τουρκίας καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναθεώρησε το outlook της Τουρκίας από σταθερό σε αρνητικό. Οι δηλώσεις του Ερντογάν για ανακάλυψη κοιτασμάτων 320 δισ. κυβικών τόνων φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα δεν κατάφερε να αναστρέψει την αρνητική εικόνα της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Ο οίκος Fitch Ratings, αιτιολόγησε την απόφαση αυτή λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και η έλλειψη αξιοπιστίας της νομισματικής πολιτικής, παράγοντες οι οποίοι έχουν «επιδεινώσει τους κινδύνους εξωτερικής χρηματοδότησης», όπως αναφέρει δημοσίευμα του in.gr.

Ο οίκος επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «BB-», 3 βαθμίδες χαμηλότερα από το επενδυτική διαβάθμιση, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο με τη Βραζιλία, την Ιορδανία και την Αρμενία.

«Υπήρξαν μεγάλες νομισματικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της τουρκικής λίρας», αναφέρει ο οίκος στην αξιολόγησή του. «Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν υποβαθμίσει την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας», συμπληρώνει

Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο οίκος τονίζει ότι μία μείωση των επιτοκίων είναι αναγκαία για την αλλαγή του outlook.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει τα συναλλαγματικά αποθέματα για να περιορίσει την πτώση της λίρας, ενώ εφάρμοσε μέτρα όπως με την αθρόα διοχέτευση πίστωσης στη αγορά. Επίσης, διατηρεί τα επιτόκια σε επίπεδα κάτω από τον πληθωρισμό, αντί να συσφίξει τη ρευστότητα, στηριζόμενη σε λιγότερο συμβατικές μεθόδους για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η οικονομία των 750 δισ. δολαρίων αναμένεται να συρρικνωθεί κακά 4% φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα με τη συμμετοχή 23 οικονομολόγων.

Σε έκθεση που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο, ο οίκος Fitch ανέφερε επίσης ότι η μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών προκαλεί τριγμούς στην αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής, ενώ τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια εντείνουν τους κινδύνους για περαιτέρω εξωτερικές πιέσεις.

Η ανακοίνωση του Ερντογάν για ανακάλυψη κοιτασμάτων

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Άρη Ραβανό και Νικήτα Κορωνάκη μίλησαν ο Κωνσταντίνος Φίλης, ΔιευθυντήςΙνστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και η Σία Αναγνωστοπούλου αναπληρώτρια τομεάρχης ευρωπαϊκών υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανακάλυψη από την Τουρκία μεγάλου αποθέματος υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας την έκπληξη που είχε προαναγγείλει την Τετάρτη.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων η δήλωση-αποκάλυψη του Τούρκου Προέδρου «χρήζει επιβεβαιωτικής γεώτρησης προκειμένου να γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθός της».

«Στο κοίτασμα Αφροδίτη, η πρώτη ανακοίνωση που έγινε τότε από την εταιρεία σε σχέση με το τι προέκυψε κατόπιν της επιβεβαιωτικής γεώτρησης απείχαν πάρα πολύ», εξήγησε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «δεν είναι σύνηθες ανακοινώσεις που αφορούν σε ανακάλυψη κοιτασμάτων ακόμα και αν η εταιρεία που τις κάνει είναι κρατική να γίνονται από τον πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό της χώρας και από τον CEO της εταιρείας. Φαίνεται πως ο Ερντογάν λειτουργεί σαν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments