Διεθνή

Πράσινο διαβατήριο: Τι θα περιλαμβάνει

Πράσινο διαβατήριο: Τι θα περιλαμβάνει
Πράσινο διαβατήριο: Οι ευρωπαϊκές αρχές στοχεύουν να υλοποιήσουν το υγειονομικό πιστοποιητικό, με σκοπό να διευκολύνουν τις μετακινήσεις.

Το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», δηλαδή το υγειονομικό πιστοποιητικό, σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, όσο παράλληλα, η Κομισιόν ασχολείται με τη διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού ενώ είναι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Οι ευρωπαϊκές αρχές λοιπόν, στοχεύουν να υλοποιήσουν το υγειονομικό πιστοποιητικό, με σκοπό να διευκολύνουν τις μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Αυτό το πιστοποιητικό, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, θα περιλαμβάνει πληροφορίες που θα αναφέρουν αν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό ή αν έχει αναρρώσει ή αν έχει αρνητικό τεστ, όπως εξήγησε ο Μπρετόν στην εκπομπή Grand Rendez-vous του τηλεοπτικού σταθμού Europe 1 σε συνεργασία με τα ενημερωτικά μέσα CNEWS και Les Echos.

Πράσινο διαβατήριο: Πώς θα είναι;

  • Θα περιλαμβάνει έναν κώδικα QR
  • Θα δίνεται δωρεάν.
  • Θα είναι γραμμένο στη γλώσσα κάθε χώρας, με μετάφραση του κειμένου και στα αγγλικά.
  • Θα ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Εργαζόμαστε ώστε να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο», εξήγησε ο Μπρετόν, εκτιμώντας ότι είναι «πρωταρχικής σημασίας να κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η τουριστική περίοδος». Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, η οποία επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της για τον κορωνοϊό στην ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο.

Τιερί Μπρετόν

Τιερί Μπρετόν

Αυτή η κατάσταση «για εμένα, είναι απαράδεκτη ή, σε κάθε περίπτωση, ακατανόητη». Εμφανίστηκε ωστόσο, καθησυχαστικός όσο αφορά στο πρόγραμμα ανοσοποίησης στην Ευρώπη. «Δεν σημαίνει, επειδή είχαμε μια καθυστέρηση (με το εμβόλιο) της AstraZeneca ότι θα καθυστερήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού του πρώτου τριμήνου», κατέληξε.

Πάντως, μήνυμα στην AstraZeneca έστειλε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ και Επικεφαλής της Task Force για τα εμβόλια, Τιερί Μπρετόν, και πριν από τρεις ημέρες, καλώντας την να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Βλέπω προσπάθεια, αλλά όχι την καλύτερα. Δεν είναι αρκετά καλή ακόμα για να εκπληρώσει η AstraZeneca τις υποχρεώσεις της στο πρώτο τρίμηνο. Είναι ώρα για το Διοικητικό Συμβούλιο της AstraZeneca να αναλάβει την ευθύνη και τώρα να κάνει ό,τι χρειάζεται για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments