Ελλάδα

Τζανάκης: Έρχεται η κορύφωση της πανδημίας

Τζανάκης: Έρχεται η κορύφωση της πανδημίας
Τζανάκης: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισε ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας.
Τζανάκης: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισε ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισε σε δηλώσεις του ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας. Συνεπώς, τα νούμερα στα κρούσματα σήμερα δεν ήταν από τα υψηλότερα νούμερα που θα δούμε τις επόμενες μέρες, ενώ και η Ματίνα Παγώνη σε σημερινές της δηλώσεις τόνισε ότι δύσκολα θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό.

Τις εκτιμήσεις του καθηγητής φαίνεται να υποστηρίζει και η εικόνα από τον δείκτη θετικότητας που σήμερα Καθαρά Δευτέρα απογειώθηκε. Ο συγκεκριμένος δείκτης βρέθηκε στο 9,70% μετά από 11.684 διαγνωστικά τεστ και 1.134 κρούσματα. Πρόκειται για έναν αριθμό που μας γυρίζει πίσω στον Νοέμβριο. Ο δείκτης θετικότητας για δέκα συνεχόμενες ημέρες είναι πάνω από το όριο συναγερμού, το 4% που έχουν θέσει οι ειδικοί.

Τζανάκης: Τι εκτιμά ο καθηγητής

Τζανάκης: Τι εκτιμά ο καθηγητής

Ο κ. Τζανάκης, μάλιστα, προέβλεψε ότι την εβδομάδα που διανύουμε θα έχουμε την κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων, σύμφωνα με το προγνωστικό του μοντέλο. Το νούμερο θα αγγίξει τις 3.000 μολύνσεις.

Πριν μήνες ο κ. Τζανάκης είχε παρουσιάσει το διάγραμμα με το πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και έπεσε απολύτως μέσα. Ο καθηγητής παρουσίασε τις εκτιμήσεις τις δικές του και της ομάδας του για το επόμενο διάστημα. Μιλώντας στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο εξήγησε το διάγραμμα με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Αυτό το διάγραμμα δείχνει τα κρούσματα με τις μαύρες τελίτσες που είναι από τα πραγματικά κρούσματα που μετράει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ. Οι κόκκινες γραμμούλες είναι το μοντέλο μας, το οποίο καταλήγει στο να του ζητήσουμε 20 μέρες πρόβλεψη. Αυτό το μοντέλο δείχνει μια επιπέδωση μετά τις 20 του μήνα», τόνισε.

Αρχικά την 15η Ιανουαρίου φαίνεται πως είναι η αρχή της αύξησης. Από 12 ως 19 είναι το σημείο που φαίνεται ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση. Εκτιμάται ότι στις 17 – 18 Μαρτίου, δηλαδή αύριο – μεθαύριο είναι η κορύφωση. «Και αρχίζει και επιπεδώνεται η καμπύλη. Η επιπέδωση αυτή διαρκεί αρκετές μέρες μέχρι τις 20 – 22 του μήνα και από τις 25 υπάρχει μια ελαφρά κάμψη».

Αύριο – μεθαύριο, την Πέμπτη, φαίνεται η κορύφωση της πανδημίας, αυτό εκτιμάται βάσει του μοντέλου του κ. Τζανάκη. Δηλαδή, η χειρότερη στιγμή της πανδημίας αυτού του τρίτου κύματος. Έπειτα, από το Σαββατοκύριακο αρχίζει μια πολύ αργή πτώση.

«Αυτός ο συντηρητικός μέσος όρος που βάζουμε εμείς, το κάτω όριο δηλαδή του μοντέλο μας. Επιτρέψτε μου να πω ότι έχει κάποια ανώτερα όρια ο κινητός μέσος όρος της τάξεως των συν 300 κρουσμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να δούμε τις επόμενες μέρες και κρούσματα κοντά στις 3.000 λίγο πάνω από 3.000 μία ή δύο μετρήσεις», είπε ο κ. Τζανάκης.

Τζανάκης: Τι ανέφερε για το άνοιγμα της αγοράς

Όταν ρωτήθηκε για το μερικό άνοιγμα της αγοράς σημείωσε: «Να ανοίξουμε τα μαγαζιά με προσοχή και συντεταγμένα. Για παράδειγμα μπορούν να ανοίξουν τα συνοικιακά καταστήματα του λιανεμπορίου με ραντεβού κανονικό, ίσως του κέντρου με click away και με προσεκτικό τρόπο, και έτσι οι άνθρωποι θα εκτονώνονται, θα βγαίνουν έξω, θα καλύπτουν το ψυχολογικό τους πρόβλημα και δεν θα τρέχουν να κάνουν παρέες ή μαζώξεις στα σπίτια.

Επομένως εμείς θέλουμε να εκτονωθεί αυτή η ψυχολογία του κόσμου με συντεταγμένες δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να αθληθεί και να περπατήσει στην ύπαιθρο χωρίς περιορισμούς, καθώς στην ύπαιθρο δεν μεταδίδεται ο ιός. Οταν θα βγούμε στην ύπαιθρο με συντεταγμένο τρόπο, να μην πάμε δηλαδή σε ένα γήπεδο, σε έναν δρόμο και είμαστε ένας πάνω στον άλλο, αλλά τηρώντας τις αποστάσεις, νομίζω ότι θα βοηθήσουμε να αποκλιμακωθεί η πανδημία», πρόσθεσε.

«Νομίζω ναι, πρέπει να το επιχειρήσουμε. Επαναλαμβάνω με συντεταγμένο τρόπο. Γιατί αν τα ανοίξουμε με ασύντακτο τρόπο θα έχουμε επιπτώσεις, καθώς όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι για να επιδεινώσουμε την κατάσταση», τόνισε σε σχέση με την σταδιακή άρση του lockdown στις 22 Μαρτίου.

Τζανάκης: Πώς να λειτουργήσουν τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία και το πότε εκτιμά ότι μπορούν να ανοίξουν, ο κ. Τζανάκης έδωσε τις δικές του προτάσεις. Ο καθηγητής είπε: «Τα σχολεία μπορούσαμε να τα δούμε να λειτουργούμε με υβριδικό τρόπο δηλαδή κάποιες μέρες διά ζώσης και κάποια μαθήματα που μπορούν να γίνουν δια ζώσης σε τμήματα ολιγομελή. Θα μπορούσαμε να δούμε τρεις μέρες οι μισές τάξεις και τρεις μέρες οι άλλες τάξεις και να συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους με τηλεκπαίδευση. Το μάθημα της σωματικής αγωγής κάλλιστα μπορεί να γίνει δια ζώσης με συνέπεια τα παιδιά να εκτονώνεται και να έχουν αυτή την ψυχοκοινωνική επίδραση το ένα με το άλλο με την παρέα. Τέτοιου είδους διαδικασίες».

Ενώ πρότεινε την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ειδικά των σούπερ μάρκετ, αφού όπως τόνισε: «Οταν περιορίζεται το ωράριο των καταστημάτων συμπυκνώνεις και συναθροίζεις κόσμο».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments