Ελλάδα

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πότε εμβολιάζονται νέες πληθυσμιακές ομάδες

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πότε εμβολιάζονται νέες πληθυσμιακές ομάδες
Εμβολιασμοί Ελλάδα: Συνεχίζεται η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, πότε θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται νέες πληθυσμιακές ομάδες.

Οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, όπως σημείωσαν στη χθεσινή ενημέρωση η Μαρία Θεοδωρίδου και ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Την ίδια ώρα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι θα λάβει τελική απόφαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για συσχέτιση του συγκεκριμένου εμβολίου με θρομβώσεις.

Επίσης, στην ενημέρωση χθες ανακοινώθηκε ότι ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Η πλατφόρμα για αυτή την πληθυσμιακή ομάδα θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου. Ο κ. Θεμιστοκλέους ενημέρωσε ακόμα ότι: «Μετά το άνοιγμα της ομάδας με τα άτομα τα οποία έχουν υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα άτομα ηλικίας 70-74 ετών στις 26/3, ακριβώς μια εβδομάδα μετά, και τις αμέσως επόμενες ημέρες, αρχές Απριλίου, θα ακολουθήσει το άνοιγμα της πλατφόρμας για να μπορούν να κλείσουν ραντεβού τα άτομα της επόμενης ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών».

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πότε εμβολιάζονται νέες πληθυσμιακές ομάδες

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Πότε εμβολιάζονται νέες πληθυσμιακές ομάδες

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca

H πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών μίλησε αναλυτικά για το εμβόλιο AstraZeneca. «Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε όλοι, ότι Εθνικοί Οργανισμοί διαφόρων χωρών, λιγότερων στην αρχή, ως ντόμινο τις τελευταίες δύο ημέρες, αναστέλλουν προσωρινά και προληπτικά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο της AstraZeneca, που είναι για τον κορονοϊό, λόγω πιθανής συσχέτισης του εμβολίου με θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αλλά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχουν στην κατοχή τους το σύνολο των δεδομένων από όλη την Ευρώπη, με δηλώσεις τους έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση του εμβολίου με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

Λείπουν αποδείξεις για να ενοχοποιήσει κανείς ένα τόσο χρήσιμο εμβόλιο. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή διερευνά, όπως και πρέπει, μία προς μία όλες τις περιπτώσεις και επισημαίνει ότι ο αριθμός των εμβολιαζόμενων ατόμων, δεν παρουσιάζει μεγαλύτερο αριθμό θρομβοεμβολικών επεισοδίων απ’ ότι τα επεισόδια που συμβαίνουν στο γενικό πληθυσμό. Η εμφάνισή τους μπορεί να είναι μία χρονική σύμπτωση και να μην σημαίνει αιτιολογική συσχέτιση».

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca 

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Τι ισχύει για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στη συνέχεια είπε: «Μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες), η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις και έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυτό το θέμα. Η μία ανακοίνωση ήταν πριν τέσσερις ημέρες και υπάρχει και η πρόσφατη τοποθέτησή της, πριν από λίγες ώρες, όπου ελήφθησαν όλα τα υπάρχοντα δεδομένα υπ’ όψιν, όπως και η μεγάλου μεγέθους εμπειρία του εμβολιασμού εκατομμυρίων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, που στηρίζει την άποψη ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να θεωρήσουμε ότι υπάρχει σύνδεση αυτών των θρομβοεμβολικών επεισοδίων που είναι και μικρός αριθμός ανά χώρα, με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Θα ήθελα να είμαι πιο συγκεκριμένη, μεταφέροντας σας ακριβώς την διατύπωση από την Εθνική Επιτροπή. Εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα, είναι προ λίγων ωρών η συνεδρίαση, και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της, της προηγούμενης προ τεσσάρων ημερών.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες, συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνουν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO, καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Πριν 2 ώρες και ο ΕΜΑ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, γνωμοδότησε ανάλογα επισημαίνοντας ότι μελετά τις περιπτώσεις μία προς μία και την Πέμπτη θα επανέλθει πάνω σε αυτό το θέμα. Επομένως, για τη χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται σταθερά και με εμπιστοσύνη, συμβάλλοντας καθοριστικά στον έλεγχο της επιδημίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments