Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέα ανακοίνωση του ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Νέα ανακοίνωση του ΕΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca: O ΕΜΑ επανέλαβε την τοποθέτηση ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να το σχετίζουν με θρομβώσεις. Η έρευνα παραμένει, όμως, σε εξέλιξη.

Το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης μετά τη διακοπή της χορήγησής του από πολλές χώρες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε συνέντευξή του σήμερα επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να το συνδέουν με θρομβώσεις. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί η επίσημη απόφαση του ΕΜΑ αφού θα έχει ολοκληρωθεί η έρευνα του, όπως είχε ανακοινωθεί από χθες. Έτσι, για την ώρα συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί, όπως αποφασίστηκε και στην Ελλάδα.

Η γενική διευθύντρια του EMA, Έμερ Κουκ, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά με το εάν θα συνεχιστεί ο εμβολιασμός του εμβολίου της AstraZeneca τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οποιεσδήποτε παρενέργειες έχουν προέλθει από το συγκεκριμένο εμβόλιο. Η Έμερ Κουκ, ανάμεσα σε άλλα, είπε:

«Είναι πολύ σημαντική η τρέχουσα κατάσταση με το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό που έχουμε δει ξεκάθαρα μέχρι τώρα από τα προκαταρκτικά στοιχεία που έχουμε μελετήσει, είναι πως η αναλογία οφέλους – ρίσκου, είναι θετική για το εμβόλιο. Έχουμε βάλει ειδικούς και εξειδικευμένους σε θρομβώσεις να εξετάσουν τα νέα δεδομένα, η εξέλιξη είναι σε διαδικασία. Σήμερα θα δούμε τα βήματα που ακολουθούμε στη διαδικασία.

Υπάρχουν ανησυχίες στην ΕΕ για την τρέχουσα κατάσταση. Μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση δεν είναι μη αναμενόμενη, μετά από τόσα εκατομμύρια εμβολιασμών. Θέλουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα ώστε να δούμε: είναι πραγματική παρενέργεια η θρόμβωση ή πρόκειται για σύμπτωση;

Σήμερα υπάρχει νέα επαφή των εμπειρογνωμόνων για τις θρομβώσεις, ώστε να αναλυθούν δεδομένα από τα κράτη μέλη. Την Πέμπτη θα φτάσουμε σε συμπέρασμα από τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει και θα ενημερώσουμε τον κόσμο».

Εμβόλιο AstraZeneca: Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι αποφασίστηκε στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16/3/2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments