Ελλάδα

17 Νοέμβρη: Όταν έριξε ρουκέτα στο Mega Channel

17 Νοέμβρη: Όταν έριξε ρουκέτα στο Mega Channel
17 Νοέμβρη: Η οργάνωση είχε προχωρήσει σε επίθεση στο Μεγάλο Κανάλι. Ευτυχώς, υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές και όχι θύματα από τη ρουκέτα που έσκασε.

Η 17 Νοέμβρη έχει ξανάρθει στην επικαιρότητα μετά από την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός από τα ηγετικά στελέχη της. Ο πολυισοβίτης της 17Ν βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο, ενώ το αίτημά του για αναβολή της μεταγωγής του στις φυλακές Δομοκού απορρίφθηκε από το ΣτΕ λόγω αναρμοδιότητας.

Η τρομοκρατική οργάνωση είχε προχωρήσει σε πολλές επιθέσεις πριν τα μέλη της συλληφθούν το 2002. Το dailymedia.gr θύμισε πρόσφατα την επίθεση με ρουκέτα που είχε γίνει στις 15 Μαρτίου του 1995, βράδυ, στις 20:50 το βράδυ.

Τότε, το βραδινό δελτίο του MEGA όδευε προς το τέλος. Ήταν βραδιά Champions League. Αμέσως μετά θα μεταδιδόταν η αναμέτρηση της Παρί Σεν Ζερμέν με την Μπαρτσελόνα στον επαναληπτικό προημιτελικό της διοργάνωσης (για την ιστορία και μόνο η Παρί είχε νικήσει 2-1 εκείνο το βράδυ και είχε προκριθεί στα ημιτελικά μετά την ισοπαλία 1-1 στο πρώτο ματς). Εκείνη την εποχή το ματς άρχιζε στις 21:15 τοπική ώρα. Τότε δεν είχε καθιερωθεί ακόμη το 21:45 που κράτησε για πολλά χρόνια μέχρι να αλλάξει και αυτό.

17 Νοέμβρη: Πώς έγινε η επίθεση στο MEGA

Η ρουκέτα έπεσε ένα όροφο κάτω από το αθλητικό τμήμα στα τότε κτίρια του καναλιού. «Ήταν το τέλειο κτύπημα. Είχαν σημαδέψει την κολώνα ανάμεσα στο γραφείο της γραμματείας του αθλητικού και του γραφείου του Παύλου Τσίμα», έχουν περιγράψει αυτόπτες μάρτυρες.

Εκεί ήταν όπου προκλήθηκε η μεγάλη ζημιά. Ευτυχώς, δεν υπήρχαν θύματα. Μόνο υλικές ζημιές, ενώ καταστράφηκαν και τέσσερα αυτοκίνητα. Ο Αιμίλιος Λιάτσος που παρουσίαζε το δελτίο του σταθμού τότε είχε διατηρήσει την ψυχραιμία του στο μέτρο του δυνατού. Είχε πει στον «αέρα»: «Κυρίες και κύριοι, μόλις πριν από λίγα λεπτά ακούσαμε μια έκρηξη στο πίσω μέρος του κτιρίου όπου στεγάζεται το Mega (σ.σ για την ακρίβεια επρόκειτο για την πλαϊνή προς την πλευρά του Μαρκόπουλου). Αρχικά νόμιζα ότι ήταν κεραυνός. Τελικά το Mega έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας, ευτυχώς χωρίς θύματα».

Η Λιάνα Κανέλλη που βρισκόταν τότε στον ΣΚΑΪ είχε πει τα εξής:

17 Νοέμβρη: Στο Έθνος έστειλαν την προκήρυξη

Όλοι υποπτεύονταν ότι επρόκειτο για κτύπημα της 17Ν. Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετές μέρες για να σταλεί στην εφημερίδα Έθνος η προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη η οργάνωση. Η προκήρυξη εστάλη στις 27/3 και δημοσιεύτηκε την επομένη ημέρα. Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε:

«Την Τετάρτη 15 Μάρτη η 17Ν χτύπησε με δύο ρουκέτες τις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία, στη διάρκεια του βραδινού δελτίου ειδήσεων στις 20:30. Τόσο τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που ακολούθησαν όσο και ολόκληρος ο Τύπος τις επόμενες μέρες παρουσίασαν το χτύπημα σαν τυφλό. Ισχυρίστηκαν ότι η 17Ν δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν πριν από την εκτόξευση βάζοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο τους εργαζόμενους στο MEGA. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

17 Νοέμβρη: Στο Έθνος έστειλαν την προκήρυξη

17 Νοέμβρη: Στο Έθνος έστειλαν την προκήρυξη

Μέλος της 17Ν τηλεφώνησε στις 20:30 στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία και ανέφερε ότι σε 15 με 20 λεπτά θα εκραγούν δύο βόμβες που είχαμε τοποθετήσει στις εγκαταστάσεις του MEGA στην Παιανία. Τους είπαμε να τηλεφωνήσουν στο Mega για να αποχωρήσουν οι εργαζόμενοι από τις εγκαταστάσεις (σ.σ. τότε η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» ήταν μέτοχος της ιδιοκτησίας του Mega). Ουδείς τηλεφώνησε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments