Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα αποφασίζει ο ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Σήμερα αποφασίζει ο ΕΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca: Οι ειδικοί λένε πως το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα.

Κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για το μέλλον του εμβολίου της AstraZeneca. O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) συνεδριάζει και θα αποφανθεί αν θα συνεχίσει να χορηγείται ή όχι. Τις προηγούμενες ημέρες κάποια περιστατικά θρομβώσεων σήμαναν συναγερμό σε μερικές χώρες, οι οποίες έβαλαν φρένο στη χρήση του. Στην Ελλάδα το σκεύασμα συνεχίζει να χρησιμοποιείται κανονικά.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι αναμένεται να αποφασίσει σήμερα ο ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να κάνει θετική εισήγηση για την συνέχιση του εμβολίου της AstraZeneca. Ήδη μετά τις συσκέψεις του τελευταίου διημέρου τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυριαρχεί η άποψη ότι το εμβόλιο έχει περισσότερα πλεονεκτήματα παρά μειονεκτήματα. Μάλιστα, οι ειδικοί λένε ότι οι περιπτώσεις των θρομβώσεων είναι μικρές σε ποσοστό και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο ευθύνεται γι’ αυτές.

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ελλάδα συνεχίζει τη διαδικασία

Η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε πως θα ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΜΑ και γι’ αυτό συνεχίζει κανονικά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα αναμένοντας πάντα τις σημερινές αποφάσεις. «Νομίζω ότι η Ελλάδα κράτησε τη σωστή στάση και ότι θα δούμε ότι οι ευρωπαϊκές επιτροπές θα πουν το προφανές, ότι δεν έχουμε αιτία να πετάξουμε ένα χρήσιμο εμβόλιο αυτή την κρίσιμη στιγμή. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβολιασμοί με αυτό το εμβόλιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το ξέραμε», είπε επί του θέματος μιλώντας στο Mega ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ κ. Παυλάκης.

Εμβόλιο AstraZeneca

Εμβόλιο AstraZeneca

Σημειώνεται ότι τις αποφάσεις του ΕΜΑ περιμένουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, κυρίως αυτές που έχουν αναστείλει την χρήση του. Ήδη κάποιες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κάνει «στροφή» και δηλώνουν υπέρ της χρήσης του φαρμάκου, περιμένοντας ωστόσο πρώτα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Οι οποίες, σύμφωνα και με τα ιταλικά ΜΜΕ, αναμένεται να είναι θετικές.

Πάντως, την ίδια στιγμή ακούγεται έντονα η σκέψη πως πίσω από αυτό το «ντόμινο» αναστολών κρύβεται πολιτικό παρασκήνιο. Δεν είναι άγνωστο εξάλλου πως η ΕΕ με την AstraZeneca έχουν έρθει σε ρήξη καθώς η εταιρία έχει καθυστερήσει υπερβολικά στην τήρηση των υποχρεώσεών της προς την Ευρώπη, ενώ ήδη έχει αναγγείλει πως θα προμηθεύσει με πολύ λιγότερες δόσεις απ’ όσες είχε δεσμευτεί στην συμφωνία της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments