Ελλάδα

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει από το Σάββατο 20/3

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει από το Σάββατο 20/3
Νέα μέτρα: Για «μικρές ανάσες ελευθερίας» έκανε λόγο ο Άκης Σκέρτσος στη σημερινή ενημέρωση σχετικά με την ήπια χαλάρωση του lockdown που αποφασίστηκε.

Τα νέα μέτρα που οδηγούν σε μια ήπια χαλάρωση του lockdown ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Παρά τις προθέσεις της που ήταν να πάμε σε μερικό άνοιγμα, αυτό δεν ήταν δυνατό να συμβεί, καθώς τα υψηλά νούμερα σε κρούσματα, νεκρούς, διασωληνωμένους και εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν άφησαν περιθώριο. Όμως, δεν ήταν δυνατόν να μη γίνουν διορθωτικές κινήσεις αφού ειδικοί επισημαίνουν ότι το τωρινό μείγμα των μέτρων δεν είναι αποτελεσματικό.

Ο Άκης Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, υπερασπίστηκε την στρατηγική και την τακτική της κυβέρνησης, ενώ ήταν αυτός που παρουσίασε τα νέα μέτρα, με τον Νίκο Χαρδαλιά να κάνει ορισμένες διευκρινίσεις και να ενημερώνει ποιες περιοχές μπήκαν ή βγήκαν από το καθεστώς του σκληρού lockdown.

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το κύμα, στο τρίτο κύμα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα. Από τις αρχές Φεβρουαρίου επιβάλαμε και πάλι καθολικό lockdown. Αναχαιτίσαμε έτσι ένα πολύ πιο επιθετικό τρίτο κύμα, που είχε ήδη επισκεφτεί και δημιουργήσει πολλά προβλήματα, σοβαρές απώλειες στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Νέοι παράγοντες, όμως, δημιουργούν ένα περιβάλλον που κάνει τον ιό πιο επικίνδυνο και πιο επιθετικό. Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς γίνεται να έχουμε αύξηση κρουσμάτων, ενώ βρισκόμαστε σε lockdown; Μήπως τα μέτρα δεν δουλεύουν;

Μήπως πρέπει να τα αποσύρουμε; Η απάντηση είναι ότι τα μέτρα δουλεύουν, αλλά υπάρχουν νέες μεταλλάξεις του ιού, υπάρχει η κόπωση όλων μας, δικαιολογημένη κόπωση, υπάρχει μία αυξημένη κινητικότητα που παρατηρείται σε σχέση με το πρώτο lockdown και οδηγεί σε μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, σε αύξηση των συναθροίσεων σε σπίτια και, δυστυχώς, και σε πορείες διαμαρτυρίας που το τελευταίο διάστημα, το τελευταίο δίμηνο έχουν αυξηθεί δραματικά.

Έχουν πραγματοποιηθεί 632 πορείες διαμαρτυρίας στην επικράτεια, περίπου 12 την ημέρα. Όλα αυτά συμβάλουν στην κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα».

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει από το Σάββατο 20/3

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει από το Σάββατο 20/3

Στη συνέχεια ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ είπε: «Όλα αυτά επιβάλλουν να δώσουμε μικρές ανάσες ελευθερίας σε κάποιες δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση, για να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση στα μέτρα που ήδη γνωρίζουμε και εφαρμόζουμε.

Τονίζω ότι πρόκειται για ανάσες ελευθερίας που όλοι χρειαζόμαστε, για να έχουμε υψηλότερη συμμόρφωση. Άρα, ναι, μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα μας βοηθήσουν όλους να τηρήσουμε καλύτερα τα μέτρα.

Η αποτελεσματικότητα άλλωστε των μέτρων κρέμεται από μία λεπτή κλωστή, μεταξύ της αυστηρότητας και της συμμόρφωσης. Όσο περισσότερο σφίγγουμε μία βρύση, τόσο λιγότερο νερό βγαίνει. Έτσι και η συμμόρφωση, βαίνει μειούμενη όταν επιβάλλονται επί μακρόν μέτρα που περιορίζουν την ελευθερία μας.

Όλοι ψάχνουμε διεξόδους για να είμαστε πιο ελεύθεροι. Τα συγκριτικά στοιχεία της κινητικότητας μεταξύ των τριών lockdown άλλωστε είναι ενδεικτικά. Παρότι σήμερα εφαρμόζουμε ένα πιο αυστηρό lockdown από το περσινό του Μαρτίου, βλέπουμε ότι η κινητικότητα είναι σημαντικά πιο αυξημένη, είναι κατά 20% πιο αυξημένη από την περσινή χρονιά.

Ένα ακόμα στοιχείο που δεν πρέπει να ξεχνούμε, είναι η επικράτηση του βρετανικού στελέχους στο 85% των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας το Μάρτιο. Η μετάλλαξη αυτή είναι από 43% έως 90% πιο μεταδοτική από το προηγούμενο στέλεχος του ιού και για αυτό απαιτείται από όλους ακόμα μεγαλύτερη προσοχή.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Εφαρμόζουμε από την αρχή της πανδημίας τον λεγόμενο «δυναμικό προγραμματισμό». Κάθε εβδομάδα παρακολουθούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε. Δεν πρόκειται για μπρος-πίσω, αυτό το οποίο πολλοί κατηγορούν, ακόμα και πολίτες θεωρούν ότι πρόκειται για παλινωδίες».

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει από αύριο Σάββατο

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύει από αύριο Σάββατο

Στη συνέχεια εξήγησε: «Πρόκειται για προσαρμογή μέτρων που είναι καινοφανή, μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ για να περιορίσουν την κινητικότητα και τη μεταδοτικότητα του ιού. Είναι ο κανόνας η αλλαγή των μέτρων και η ευελιξία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή τους. Είναι δύσκολο, μας δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητά μας, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε έναν ιό που είναι αόρατος και ύπουλος.

Η Ελλάδα, λοιπόν, με βάση τα νέα μέτρα τα οποία θα εισηγηθούμε, γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Επαναλαμβάνω, δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Έτσι, θεωρούμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε τον Απρίλιο σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων».

«Προχωρούμε ακόμη πιο επιθετικά και αποτελεσματικά επίσης, το εμβολιαστικό μας σχέδιο, πάντα με βάση τα διαθέσιμα εμβόλια. Εκμεταλλευόμαστε τον καλύτερο καιρό και δίνουμε τη δυνατότητα περισσότερων δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους.

Ενθαρρύνουμε πλέον την έξοδο σε δημόσιους χώρους, διότι η συνάθροιση σε κλειστούς χώρους ευνοεί τη μεταδοτικότητα του ιού. Πρέπει να αποφεύγονται οι οικιακές συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Και ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τη στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών, μέσα από όλα τα κανάλια επικοινωνίας που διαθέτουμε.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη νέα στρατηγική για το τεστ, θα περάσουμε από περίπου 300.000 τεστ τα οποία πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, σε δυνητικά έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα.

Κάθε πολίτης, από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα παρέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό, ώστε να μπορεί να επιτηρεί πλέον ατομικά τη μεταδοτικότητα του ιού. Σε περίπτωση που μπει στο σπίτι και χτυπήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, να μπορεί να κινηθεί ανάλογα και να μπορεί να προστατεύσει το εαυτό του και τους γύρω του.

Άρα, = ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα για κάθε πολίτη, με τον ΑΜΚΑ στο φαρμακείο της γειτονιάς. Είναι μια νέα πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί για να συμπληρώσει την εθνική στρατηγική μας για το τεστ», τόνισε.

Νέα μέτρα: Επιβεβαιώθηκε η παράταση της κυκλοφορίας – Ανοίγουν κομμωτήρια, υγειονομικοί χώροι

«Τα νέα μέτρα για τη βελτίωση της συμμόρφωσης τα οποία έρχονται σε συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, προβλέπουν την επέκταση του ωραρίου μετακίνησης έως τις 21:00, όλες τις ημέρες σε όλη την επικράτεια, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων για να μπορούμε να επισκεπτόμαστε δημόσιους ανοιχτούς χώρους, τη λειτουργία των κομμωτηρίων με αυστηρούς κανόνες και τήρηση πρωτοκόλλων και τη διευκόλυνση της ατομικής άσκησης με μέτρα προφύλαξης», είπε στη συνέχεια ο Άκης Σκέρτσος.

Νέα μέτρα: Τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς

Αμέσως μετά, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς. «Σε αυτή την προσπάθεια, ο σημαντικότερος σύμμαχός μας είναι ο εμβολιασμός. Το εθνικό εμβολιαστικό μας σχέδιο πηγαίνει πολύ καλά, είμαστε σταθερά μέσα στις 6, 7 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού.

Έχει περιβληθεί με την εμπιστοσύνη των πολιτών και είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Έχει δώσει μια εμπειρία επαφής με τον δημόσιο τομέα, με το Κράτος, που είναι μοναδική. Και δείχνει ότι όταν στήνουμε στην ελληνική δημόσια διοίκηση κάτι από το μηδέν, μπορούμε να πετύχουμε θαύματα και να εκπλήξουμε ευχάριστα και τους εαυτούς μας και πρωτίστως τους πολίτες».

«Ο εμβολιασμός, λοιπόν, θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση των μέτρων, διότι κάθε εβδομάδα έως το τέλος Μαρτίου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσθέτουμε 200.000 εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό και φτάνουμε, προσεγγίζουμε τον στόχο της ανοσίας.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εμβολιασμοί και θα προστεθούν, θα λάβουν εμβολιασμό οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς πολίτες της ομάδας Α.

Αντίστοιχα, το Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, για τις οποίες έχει υπάρξει ήδη αναλυτική ενημέρωση, ειδικότερες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού και ο γενικός πληθυσμός», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

Δείτε εδώ όλα τα μέτρα σε μορφή PDF ΕΔΩ

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε δύο διευκρινίσεις για τις Εκκλησίες και για το ψάρεμα, ενώ εξήγησε ότι ο κωδικός 6 συνεχίζει να μην αφορά τη μετακίνηση με αυτοκίνητο.

Οι δύο διευκρινίσεις:

  • Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου
  • Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με μικρό σκάφος ή από την στεριά και με το SMS 6.

Νέα μέτρα: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments