Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλος του μήνα θα βλέπουμε μια αύξηση

Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλος του μήνα θα βλέπουμε μια αύξηση
Σαρηγιάννης: Τι ανέφερε ο καθηγητής για την πορεία της νόσου στη χώρα, τις μεταλλάξεις αλλά και την άρση των μέτρων.

Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης έκανε δηλώσεις σήμερα, στις οποίες αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, στις μεταλλάξεις  αλλά στο πότε θα υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση. “Η χώρα ενδεχομένως δεν έχει φτάσει ακόμα στη κορύφωση του τρέχοντος κύματος κορωνοϊού” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Σαρηγιάννης: Πρέπει να στοχεύσουμε εκεί που γίνεται η διασπορά

Μιλώντας στο Open κλήθηκε να σχολιάσει την πορεία των κρουσμάτων και τα δεδομένα που προκύπτουν από διάφορες πηγές, όπως τα λύματα σημειώνοντας ότι «τώρα πια δεν υπάρχει χώρος και χρόνος να ολιγωρούμε. Πρέπει να στοχεύσουμε εκεί που γίνεται η διασπορά. Δηλαδή στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Έχει ωριμάσει η στιγμή».

Παράλληλα, ο κ. Σαρηγιάνης ερωτήθηκε αν τα στοιχεία δείχνουν κάμψη στο επόμενο δεκαήμερο και απάντησε σχετικά: «Όχι, στο επόμενο δεκαήμερο, μέχρι τέλος του μήνα, θα βλέπουμε μια αύξηση. Ίσως μια κάμψη στην αυξητική πορεία, μια εικόνα σταθεροποίησης. Θα συνεχίσουμε όμως αυξητικά. Για να κάμψουμε την καμπύλη θα είναι δύσκολο. Τα μεταλλαγμένα στελέχη αρχικά έχουν μεγάλο ρυθμό διασποράς. Από τις 10 Μαρτίου υπολογίζουμε ότι έχουν κυριαρχήσει στην κοινότητα, παραπάνω από 50% μεταλλαγμένα, ίσως 60% αυτή τη στιγμή πανελλαδικά. Γύρω στο 90% στην Αθήνα και 100% στην Κρήτη».

Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης

Σαρηγιάννης: Το θέμα είναι να μην έχουμε επαν-αναφλέξεις

Στη συνέχεια ο καθηγητής είπε ότι «θα πάρει χρόνο η αποκλιμάκωση. Το θέμα είναι να μην έχουμε επαν-αναφλέξεις. Αν δεν έχουν αποτελεσματικότητα τα μέτρα, θα μπορούμε πολύ εύκολα να έχουμε αυξητική πορεία».

Σε ερώτηση αν έχουμε φτάσει στην κορύφωση του κύματος αποκρίθηκε ότι «δεν είναι η κορύφωση. Αν αφήναμε την πανδημία όπως πηγαίνει, θα φτάναμε σε μια κορύφωση μετά το Πάσχα. Η οποία θα ήταν, όπως φαντάζεστε. Όταν έχεις ένα κύμα που αργεί να έρθει συνήθως είναι μεγάλο. Όσο πιο αργά φτάνουμε σε κορύφωση τόσο πιο ψηλή θα είναι η κορύφωση. Επομένως το ζητούμενο είναι να αντιμετωπίσουμε τώρα τα πράγματα, ώστε να έχουμε μια κορύφωση στις αρχές Απριλίου και μετά να πάμε σε μια αργή αποκλιμάκωση».

Τέλος για τις ΜΕΘ σημείωσε: «Μια κορύφωση μπορεί να είναι οι 850 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ. Και δεν είναι η κορύφωση, είναι αυτό που μπορεί να φτάσουμε στο τέλος του μήνα. Το θέμα της κορύφωσης έχει να κάνει με το πώς διαχειριζόμαστε τα πράγματα και η πορεία εξέλιξης των νέων μεταλλαγμένων στελεχών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments