Ελλάδα

Εορτολόγιο σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν

Εορτολόγιο σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν
Εορτολόγιο σήμερα: Περιλαμβάνει πληθώρα ονομάτων που έχουν την τιμητική τους. το Εορτολόγιο σήμερα. Δείτε σε ποιους να ευχηθείτε, λοιπόν.

Το Εορτολόγιο σήμερα περιλαμβάνει πληθώρα ονομάτων που έχουν την τιμητική τους με τις μικρές στιγμές χαράς και αισιοδοξίας να είναι απαραίτητες όταν η καθημερινότητα κατακλύζεται από αγωνία για τα κρούσματα και το τι θα γίνει από την ερχόμενη εβδομάδα με τις μετακινήσεις και τις υπηρεσίες που ανοίγουν.

Σύμφωνα λοιπόν, με το Εορτολόγιο για σήμερα Σάββατο 20 Μαρτίου, είναι η ημέρα για την Ανάμνηση θαύματος κολλύβων του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, της Αγίας Κλαυδίας και του Αγίου Ροδιανού. Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν τα εξής ονόματα:

  • Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα.
  • Κλώντια, Κλόντια, Κλαύδια,
  • Ροδιανός, Ροδινός, Ροδίνης, Ρόδης, Ροδιανή, Ροδιάνα, Ροδή, Ροδία.
Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων

Εορτολόγιο σήμερα: Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων

Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων είναι ένας από τους δύο Αγίους με το όνομα Θεόδωρος, οι οποίοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία τιμώνται ως στρατιώτες άγιοι και μεγαλομάρτυρες. Ο άλλος άγιος με το ίδιο όνομα είναι ο Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, γνωστός επίσης και ως Θεόδωρος της Ηράκλειας. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων έδρασε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού (286 – 305) και Γαλέριου (305 – 311).

Επονομάστηκε Τήρων, λόγω του ότι είχε καταταγεί στο σώμα των Τηρώνων, των νεοσυλλέκτων της ρωμαϊκής λεγεώνας (tiro, tironis στα λατινικά σημαίνει νεοσύλλεκτος). Επίσης, θεωρείται και μάρτυρας από την Ορθόδοξη εκκλησία λόγω του μαρτυρικού θανάτου που βρήκε. Ο συναξαριστής του βίου του είναι ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης. Δεν γνωρίζουμε πολλά για την παιδική και εφηβική ηλικία του Θεοδώρου. Γνωρίζουμε ότι γεννήθηκε στην Μικρά Ασία, κοντά στην Αμάσεια, την πρωτεύουσα του Ελενοπόντου, πόλη κτισμένη στο φαράγγι του ποταμού Ίρι.

Ο Πόπλιος θέλησε να του δώσει μια ευκαιρία να αλλαξοπιστήσει μα ο Θεόδωρος ήταν ανένδοτος. Έτσι διέταξε να τον κρεμάσουν ανάποδα και να κόβουν τις σάρκες του με κοφτερά σίδερα, ένα βασανιστήριο ιδιαίτερα γνωστό για την εποχή. Η προσπάθεια που κατέβαλαν με τα βασανιστήρια απέτυχε. Ο Θεόδωρος δεν λύγισε και αντ’ αυτού ο παρευρισκόμενος λαός έπαιρνε δύναμη από το θάρρος και την αντοχή του Θεοδώρου. Βλέποντας αυτό ο Πόπλιος διέταξε να τον ρίξουν στο καμίνι. Η ημερομηνία της κοίμησής του ήταν η 17η Φεβρουαρίου του έτους 306 ή 307. Η Ευσεβία επιτέλεσε την ανακομιδή των λειψάνων του πριν από το 350 στα Ευχάιτα, τα οποία αυτόματα αποτέλεσαν το λατρευτικό κέντρο του αγίου Θεοδώρου και αναδείχθηκαν σε σπουδαίο προσκύνημα.

Εορτολόγιο σήμερα: Αγία Κλαυδία

Οι Αγίες Αλεξανδρία, Κλαυδία, Ευφρασία, Ματρώνα, Ιουλιανή, Ευφημία και Θεοδώρα (ή Θεοδοσία) άθλησαν κατά τους χρόνους του ασεβούς αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) στην Αμισό (ή Αμινσός ή Αμσός ή Εμήδ) του Πόντου, όταν ξεσηκώθηκε μεγάλος διωγμός κατά των ανθρώπων που ομολόγησαν τον Χριστό. Οι Αγίες συνελήφθησαν από τον άρχοντα της Αμινσού, που ήταν ειδωλολάτρης και όταν στάθηκαν ενώπιόν του, ομολόγησαν ότι είναι Χριστιανές και τον έλεγξαν με παρρησία, αφού τον αποκάλεσαν σκληρό και άδικο και εχθρό της αλήθειας. Ο άρχοντας εξοργίσθηκε και έδωσε εντολή και τις τοποθέτησαν σε δημόσιο μέρος για θέαμα, όπου άρχισαν να τις χτυπούν με ραβδιά. Στη συνέχεια έκοψαν τους μαστούς αυτών με ξίφη και, αφού τις κρέμασαν, τις έγδαραν τόσο πολύ, ώστε φάνηκαν τα έντερά τους. Τέλος, τις έριξαν σε μεγάλο καμίνι φωτιάς και, ενώ έψαλλαν και προσεύχονταν στον Θεό, παρέδωσαν τις ψυχές τους. Το μαρτύριό τους έγινε μεταξύ των ετών 303 – 305 μ.Χ.

Εορτολόγιο σήμερα: Άγιος Ροδιανός

Ο Άγιος Ροδιανός μαρτύρησε δια ξίφους αλλά δυστυχώς, δεν υπάρχουν παραπάνω λεπτομέρειες για τον βίο του Αγίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments