Ελλάδα

Μάτι: Νέες αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά

Μάτι: Νέες αποκαλύψεις για τη φονική πυρκαγιά
Μάτι: Νέες αποκαλύψεις έρχονται στη δημοσιότητα για την πυρκαγιά στο Μάτι, όπου είχαμε 102 νεκρούς. Όσα είπε ο πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής.

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, περισσότερα από δύο χρόνια μετά το τραγικό γεγονός. Σύμφωνα με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, ενώ η Πυροσβεστική γνώριζε την ύπαρξη νεκρών πριν τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, ο υπαρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος το απέκρυψε.

Ενδεικτικό γεγονός τρης τραγικής κατάληξης του εν λόγω συμβάντος ήταν και το γεγονός ότι το περασμένο καλοκαίρι δεν είχαν ακόμη θαφτεί και ταυτοποιηθεί 30 πτώματα.

Μάτι: Τι υποστήριξε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Την ενημέρωση στον Πρωθυπουργό την έκανε ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος κατά το χρόνο της σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα έλαβε το λόγο αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής, δηλαδή εμένα. Μου έκανε εντύπωση ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για τη φωτιά στο Μάτι, ωστόσο δεν είχε φροντίσει ως όφειλε να με είχε ενημερώσει. Απορία μου προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι αν και είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι, ο κ. Ματθαιόπουλος, ξεκίνησε την ενημέρωση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη από άλλες πυρκαγιές οι οποίες δεν είχαν ούτε ανθρώπινα θύματα ούτε παρόμοιες καταστροφές» ανέφερε ο κος Τερζούδης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Μάτι

Ο πρώην αρχηγός του σώματος δήλωσε ακόμη πως «γνωρίζαμε ότι υπήρχαν θύματα, δεν γνωρίζαμε όμως τον αριθμό», με τον ανακριτή ρωτά: «Δηλαδή ο κος Ματθαιόπουλος γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και ξεκίνησε να ενημερώνει τον Πρωθυπουργό για άλλες πυρκαγιές;». «Εν τοίς πράγμασι έτσι είναι», αποκρίθηκε ο πρώην αρχηγός του σώματος.

Μάτι: Τι είπε για το ρόλο του Νίκου Τόσκα

Όπως υποστήριξε στην απολογία του ο Σωτήρης Τερζούδης, ο διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου και αρμόδιος για τα εναέρια μέσα Ιωάννης Φωστιέρης τον είχε παρακάμψει και ενημέρωνε τον Νίκο Τόσκα, που αναλάμβανε, όπως λέει, επιχειρησιακές πρωτοβουλίες.

«Ο κος Φωστιέρης συνεπώς έδινε στον αρχηγό του, δηλαδή εμένα, ελλιπή πληροφόρηση για την επιχειρησιακή δράση των εναέριων μέσων. Την ίδια ακριβώς ελλιπή ενημέρωση είχα και από τον κ. Ματθαιόπουλο». Μάλιστα, ο Γιάννης Φωστιέρης φέρεται να έχει πει έξι φορές τη φράση «είναι εντολή υπουργού», όπως φαίνεται στις απομαγνητοφωνήσεις του συντονιστικού κέντρου.

«Ο κος Τόσκας χωρίς προφανώς να το γνωρίζω, κυρίως όμως χωρίς την έγκρισή μου, έδινε εντολές επιχειρησιακές στον κ. Φωστιέρη και εκείνος χωρίς να με ενημερώνει, ως όφειλε, τις εκτελούσε.» αναφέρει ο πρώην αρχηγός. Μάτι

Μάτι: Όσα δήλωσε ο Ιωάννης Φωστιέρης

Παρόλο που ο ανακριτής θεωρεί πως τουλάχιστον δώδεκα αεροπλάνα και ελικόπτερα όλων των υπηρεσιών μπορούσαν να αποσπαστούν και να πετάξουν στο Μάτι, ο Ιωάννης Φωστιέρης επέμεινε στην απολογία του πως λειτούργησε σωστά. «Δεν έκανα καμία εκτροπή εναέριων μέσων που βρίσκονταν στον αέρα διότι απαιτείτο να συνεχίσουν το έργο τους στις πυρκαγιές που επιχειρούσαν. Εάν γινόταν κίνηση εκτροπής, θα δημιουργούσα άλλα προβλήματα στο επίπεδο της κατάσβεσης των ήδη υπαρχουσών πυρκαγιών» τονίζει ο κος Φωστιέρης.

«Κατά τη γνώμη μου με 3-4 εναέρια θα είχε μετριασθεί η ένταση της πυρκαγιάς και δεν θα είχε τέτοια εκρηκτική θερμοδυναμική ταχύτητα. Δεν γνωρίζω γιατί τα εναέρια μέσα δεν έφτασαν μέσα σε αυτό τον εύλογο χρόνο. Πρώτη φορά στα 30 χρόνια υπηρεσίας μου ζήτησα ενισχύσεις και δεν ήρθαν ποτέ» τονίζει ο Δαμιανός Παπαδόπουλος , πρώην Διοικητής Πυροσβεστικής Νέας Μάκρης. Όπως παραδέχτηκε ο τότε αρχηγός, αν είχε γνώση της κατάστασης θα λειτουργούσε διαφορετικά, αφού η Πυροσβεστική ήταν ουσιαστικά απούσα από το Μάτι, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments