Ελλάδα

Lockdown: Οι νέες ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς

Lockdown: Οι νέες ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς
Lockdown: Η νέα σημερινή «έκρηξη» σε κρούσματα διασωληνωμένους και νεκρούς δεν αφήνει περιθώριο για συζητήσεις περί άρσης του αυτή την στιγμή.

Το lockdown, που όλοι θέλουμε να λήξει, καλά κρατεί αφού τα νούμερα των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νεκρών σημείωσαν νέα «έκρηξη» σήμερα. Την ίδια ώρα η Αθηνά Λινού εδώ στο pagenews.gr έκανε μια συγκλονιστική παραδοχή. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι τόσο υψηλός που έχει χαθεί η δυνατότητα για ιχνηλάτηση.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι «παγώνουν» για την ώρα τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown αφού και το ΕΣΥ δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όλα δείχνουν πως η 29η Μαρτίου απομακρύνεται οριστικά από το τραπέζι για άνοιγμα της αγοράς, με ειδικούς και κυβερνητικά στελέχη να ξεκαθαρίζουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν βοηθούν στο να πάμε σε αυτό το βήμα και να εξετάζουν νέες ημερομηνίες.

Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, εμφανίστηκε ιδιαίτερα κατηγορηματικός σχετικά με το σενάριο περί αυτού του ανοίγματος. «Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί».

Lockdown: Οι εκτιμήσεις των Τάκη Παναγιωτόπουλου και Ελένης Γιαμαρέλλου

Ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, έκρινε πως η συζήτηση για άνοιγμα στέλνει «λάθος μήνυμα». «Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μην μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού».

Αυτά είπε στο MEGA και υπογράμμισε πως «το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι και την επόμενη εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι αυξημένα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΕΣΥ, ενώ «άμα μπει ο Απρίλης και ζεστάνει ο καιρός θα αρχίσουν αργά αργά να πέφτουν». Ερωτηματικό μπαίνει στο άνοιγμα της αγοράς, αφού οι αριθμοί της πανδημίας θέτουν νέα δεδομένα σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Έτσι, λοιπόν, οι επόμενες πιθανές ημερομηνίες για άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι η 5η ή η 12η Απριλίου με στόχο πια τουλάχιστον να μην χαθεί και το φετινό Πάσχα.

Η έκρηξη των κρουσμάτων και η δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στην Αττική, μεταθέτει για αργότερα και το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την εστίαση που έχει «χτυπηθεί» ιδιαίτερα. Στόχος αυτή τη στιγμή είναι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα μέσα Απριλίου για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων και μια εβδομάδα αργότερα για τα Δημοτικά.

Ωστόσο, πρόκειται απλά για ένα σενάριο, καθώς μέχρι στιγμής οι λοιμωξιολόγοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία εισήγηση για την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

Προς τα τέλη Απριλίου διαφαίνεται τελικά να πηγαίνει το άνοιγμα της εστίασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται είναι να ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμούς αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι. Και αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα περί τα μέσα Απριλίου.

Lockdown: Τι θα γίνει με την εστίαση

Lockdown: Τι θα γίνει με την εστίαση

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments