Διεθνή

Ιταλία κορωνοϊός: Χωρίς μισθό όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται

Ιταλία κορωνοϊός: Χωρίς μισθό όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται
Ιταλία κορωνοϊός: Όσοι υγειονομικοί αρνούνται κάνουν το εμβόλιο δεν δικαιούνται να παίρνουν μισθό, σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου.

Ένα δικαστήριο στην Ιταλία αποφάσισε ότι όποιοι υγειονομικοί, είτε εργάζονται σε νοσοκομείο είτε σε οίκο ευγηρίας, αρνούνται να εμβολιαστούν, τότε δεν θα δικαιούται να συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους. Σημειώνεται ότι η Ιταλία έχει ταλαιπωρηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνοντας πενταψήφια κρούσματα ημερησίως, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των μολύνσεων που καταγράφονται, της τάξης του 70%, αποτελούν μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, δικαστήριο στην πόλη Μπελούνο της επαρχίας του Βένετο προχώρησε στη λήψη μιας απόφασης που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στην Ιταλία. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, δεν είναι παράνομο για τους εργοδότες να απολύουν υγειονομικό προσωπικό που αρνείται να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Επιπλέον, το δικαστήριο έδειξε το σκληρό του πρόσωπο έναντι σε όσους υγειονομικούς επιμένουν να μην προβούν σε εμβολιασμό, καθώς αποφάσισε ότι δεν θα δικαιούνται να λαμβάνουν τον μισθό τους και είναι δυνατό να τεθούν σε υποχρεωτική άδεια.

Πώς προέκυψε η σκληρή απόφαση του δικαστηρίου

Αφορμή για την απόφαση-σοκ του ιταλικού δικαστηρίου στάθηκε η υπόθεση 10 υγειονομικών. Συγκεκριμένα, Η Ιταλίδα δικαστής Άννα Τράβια απέρριψε έφεση από δύο νοσοκόμες και οκτώ μέλη υγειονομικού προσωπικού που αρνήθηκαν δόση εμβολίου τον Φεβρουάριο και οι οποίοι εργάζονται σε δύο οίκους ευγηρίας στην πόλη του Μπελούνο. Μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν, τέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια από τους εργοδότες τους. Αμέσως μετά, γιατρός του ιταλικού δημοσίου έκρινε ότι είναι «ακατάλληλοι προς εργασία», λόγω της αρνητικής τους στάσης προς το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και των συνεπειών που αυτή μπορεί να έχει σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

Μη δεχόμενοι την απόφαση των εργοδοτών τους, οι υγειονομικοί προσέφυγαν στην ιταλική δικαιοσύνη και επικαλέστηκαν το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής. Η αρμόδια δικαστής αποφάνθηκε ότι δεν υφίστανται βάσιμες αιτίες για άρνηση του εμβολίου, από την στιγμή που «είναι ευρέως γνωστή η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων σκευασμάτων επί των αρνητικών επιπτώσεων της νόσου, όπως αποδεικνύεται και από τη δραστική μείωση των θανάτων στις κατηγορίες πολιτών που μπόρεσαν να εμβολιαστούν».

Η Ιταλία στα χνάρια του Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα το Ισραήλ είχε προβεί σε παρόμοια απόφαση-ορόσημο για τους αρνητές εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα ένας εκπαιδευτικός, που είναι αρνητής του εμβολίου και δεν δέχεται να κάνει τα τακτικά τεστ, δεν θα μπορεί πλέον να εργαστεί ούτε και να λαμβάνει τον μισθό του. Όπως τόνισε και η ισραηλινή δικαιοσύνη «η ασφάλεια των μαθητών προέχει των εργασιακών δικαιωμάτων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments