Ελλάδα

Μπακαλιάρος σκορδαλιά Άκης: Δύο συνταγές για το τραπέζι

Μπακαλιάρος σκορδαλιά Άκης: Δύο συνταγές για το τραπέζι
Μπακαλιάρος σκορδαλιά Άκης: Η μία συνταγή είναι για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά και η άλλη για ένα γρήγορο αποτέλεσμα.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το πιάτο της 25ης Μαρτίου και ο Άκης Πετρετζίκης έχει δύο ιδανικές συνταγές για το τραπέζι εκείνης της ημέρας. Η μία είναι για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά και η άλλη για ένα γρήγορο αποτέλεσμα.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά Άκης: Ο παραδοσιακός

Υλικά

  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
  • 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πανάρισμα
  • σπορέλαιο, για τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι
  • κουρκούτι
  • σκορδαλιά
  • πατάτες τηγανητές
μπακαλιάρος σκορδαλιά Άκης

Εκτέλεση

Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας. Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του. Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας. Κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βάζουμε 200 γραμμάρια αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας. Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι. Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.

Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι. Όταν τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, αφαιρούμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά, όλο σε λαδόκολλα για πιο αυθεντικό ύφος.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά Άκης: Ο γρήγορος

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό μπακαλιάρο, φιλέτο, ξαλμυρισμένος
  • πιπέρι
  • 200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πανάρισμα
  • σπορέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το κουρκούτι

  • 300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 500 γραμμάρια μπίρα, ξανθιά, παγωμένη

Για το σερβίρισμα

  • σκορδαλιά με ψωμί
  • πατάτες τηγανητές
  • σάλτσα ταρτάρ
  • 1 λεμόνι
μπακαλιάρος σκορδαλιά Άκης

Εκτέλεση

Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι με σπορέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει και να φτάσει τους 180 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μπολ βάζουμε τα 300 γραμμάρια αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μπίρα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να μην υπάρχουν σβόλοι. Τοποθετούμε τον μπακαλιάρο στον πάγκο εργασίας μας και προσθέτουμε πιπέρι.

Εάν ο μπακαλιάρος είναι φρέσκος προσθέτουμε και αλάτι. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για το πανάρισμα. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου με αλεύρι και φροντίζουμε να καλύψουμε όλη την επιφάνειά τους. Στην συνέχεια βουτάμε έναν έναν στο κουρκούτι. Τηγανίζουμε για 4 με 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Αφαιρούμε και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες, σως ταρτάρ, σκορδαλιά και φέτες λεμονιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments