Ελλάδα

Μπακαλιάρος: Γιατί τρώγεται σήμερα 25 Μαρτίου

Μπακαλιάρος: Γιατί τρώγεται σήμερα 25 Μαρτίου
Μπακαλιάρος: Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που δίνουν μια άλλη διάσταση στον εορτασμό της ημέρας αλλά αυτό το πιάτο δεν λείπει από το γιορτινό τραπέζι.

Ο μπακαλιάρος είναι το παραδοσιακό πιάτο της σημερινής ημέρας. Για πολλά χριστιανικά δόγματα, η 25η Μαρτίου είναι η θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Για τον λόγο αυτό σε διάφορα ημερολόγια θεωρήθηκε ως ημέρα κτίσεως κόσμου και ως πρωτοχρονιά. Στη Βρετανία για παράδειγμα, ήταν μία από τις Quarter Days που διαιρούσαν το έτος σε τέσσερα μέρη. Επίσης, η 25η Μαρτίου είναι Εθνική Εορτή της Ελλάδας, κατά την οποία τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μπακαλιάρος: Γιατί τρώγεται σήμερα 25 Μαρτίου;

Υπάρχουν ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα που δίνουν μια άλλη διάσταση στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και δεν περιορίζονται σε θείες λειτουργίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις, αλλά διοργανώνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις που έχουν τις «ρίζες» τους σε βάθος χρόνου. Όπως και να έχει όμως, στο γιορτινό τραπέζι, υπάρχει το βασικό πιάτο: Μπακαλιάρος σκορδαλιά. Ως έθιμο λοιπόν, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, η Εκκλησία επέτρεπε στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων. κουρκούτι για μπακαλιάρο Αργυρώ

Μπακαλιάρος: Ανάρπαστος ένεκα ημέρας

Ασταμάτητα φαίνεται πως χτυπούσαν τα τηλέφωνα για τις κρατήσεις μπακαλιάρου, με απαραίτητο συνοδευτικό τη σκορδαλιά, στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, με τους μάγειρες να είναι υπ’ ατμόν προκειμένου να προλάβουν τις παραγγελίες και να μην αφήσουν κανένα γιορτινό τραπέζι χωρίς το φαγητό που επιτάσσει η παράδοση για την ημέρα.

Είτε με παράδοση κατ’ οίκον είτε με παραλαβή από το κατάστημα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης που μαγειρεύουν μπακαλιάρο, είχαν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες και δήλωσαν έτοιμοι να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Φέτος, για δεύτερη χρονιά, η κατάσταση λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, είναι διαφορετική, όπως εξήγησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Κώστας Κερανίδης, που ανήκει στην τέταρτη γενιά του πρώτου μπακαλιαράδικου της Θεσσαλονίκης. Υπό αυτές λοιπόν, τις συνθήκες τα ραντεβού έχουν γίνει ανάρπαστα και οι κενές θέσεις είναι ελάχιστες…!

κουρκούτι για μπακαλιάρο

«Κλείνουμε μόνο ραντεβού για παραλαβή την ημέρα του Ευαγγελισμού. Έχουμε μια λίστα με τα προγραμματισμένα ραντεβού, οπότε και θα έρθουν οι πελάτες να πάρουν τις μερίδες που έχουν κρατήσει νωρίτερα τηλεφωνικά. Έχουμε βάλει τα ραντεβού ανά τέταρτο και ανά μισάωρο για να είναι συγκεκριμένη η προσέλευση του κόσμου και πάνω από όλα να γίνονται όλα με ασφάλεια», εξέφρασε ο κ. Κερανίδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments