Ελλάδα

200 χρόνια 1821: Το πρόγραμμα για την 25η Μαρτίου

200 χρόνια 1821: Το πρόγραμμα για την 25η Μαρτίου
200 χρόνια 1821: Ξεκινά την Τετάρτη το πρόγραμμα για την εθνική εορτή με την υποδοχή των υψηλών προσκεκλημένων που έχουν προσκληθεί.

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια 1821 ξεκινούν αύριο (24/01). Ήδη έχουν γίνει πολλές πρόβες της παρέλασης στο Τατόι, ενώ οι συντελεστές βάζουν τις τελευταίες πινελιές. Την Τετάρτη αναμένεται να φτάσουν στην χώρα οι επίσημοι προσκεκλημένοι. Η παρέλαση αναμένεται να γίνει με Rafale και αεροσκάφη. Η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας και η ανάδειξη του υψηλού συμβολισμού της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 είναι ο στόχος του φετινού διήμερου εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Οι προετοιμασίες, με την «σφραγίδα» της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης συνεχίζονται. Η έναρξη των εκδηλώσεων  θα γίνει αύριο το απόγευμα στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκη. Εκεί θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού και των προσκεκλημένων ηγετών φίλων χωρών.

Οι προσκεκλημένοι

Έχουν προσκληθεί και αναμένεται να έρθουν αύριο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και o Πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν -με τους οποίους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις- καθώς και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος με τη σύζυγό του, Καμίλα. Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που προκαλεί η έκρηξη της πανδημίας στην Γαλλία, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να παραστεί και τη φίλη χώρα θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλι.

Η εικόνα -σύμφωνα με τους διοργανωτές- που θα μεταδοθεί από το Σύνταγμα στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο θα είναι αντάξια της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, παρουσιάζοντας παράλληλα την εικόνα της σημερινής Ελλάδας. Η μετάδοση της παρέλασης θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τα drones και τις κάμερες της ΕΡΤ (που θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία) και θα αναδεικνύουν το αττικό τοπίο, τη σύγχρονη πόλη και τα μνημεία της Αθήνας: Από τον Πειραιά και το Φάληρο, ως το Καλλιμάρμαρο, την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό. 200 χρόνια 1821

Χωρίς την παρουσία κόσμου η παρέλαση

Η φετινή στρατιωτική παρέλαση τελείται βέβαια, λόγω της πανδημίας, για πρώτη φορά χωρίς την παρουσία κόσμου, όμως είναι επίσης η πρώτη φορά που εκπροσωπούνται σε ανώτατο επίπεδο οι τρεις χώρες που υποστήριξαν τον εθνικό ξεσηκωμό, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία. Για πρώτη φορά επίσης στη σύγχρονη ιστορία, στους εορτασμούς συμπεριλαμβάνεται δρώμενο με έφιππο ντυμένο εύζωνα, ο οποίος, κρατώντας τη γαλανόλευκη, προπορεύεται ομάδας έφιππων, οι οποίοι φορούν στολές που ξεκινούν από την εποχή της Επανάστασης με τη φουστανέλα μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των ένοπλων δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Λόγω της ιστορικότητας της φετινής επετείου ορισμένοι ουλαμοί θα έχουν παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, ενώ θα παρελαύνουν επίσης ιστορικά κειμήλια με παραπομπές στον επαναστατικό αγώνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου θα λάβουν μέρος ακόμη, τμήματα από συμμαχικές χώρες. Μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως κι ένα ανακατασκευασμένο Spitfire, το καταδιωκτικό-θρύλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μάχης της Αγγλίας.

Αύριο η έναρξη των εκδηλώσεων

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει πάντως αύριο, λίγο μετά τις 18.10 το απόγευμα στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους προσκεκλημένους από το εξωτερικό θα υποδεχθεί στο νέο κτίριο της Πινακοθήκης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.

Οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ένα σύντομο καλωσόρισμα από τον Πρωθυπουργό και μια παρουσίαση για το νέο κτίριο και τα εκθέματα της Πινακοθήκης από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε το έργο της ανακαίνισης και της επέκτασης του κτιρίου) και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στη νέα Πινακοθήκη, που σύμφωνα με ανθρώπους του υπουργείου Πολιτισμού, αναδεικνύει την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής τέχνης, αλλά και τις προσλαμβάνουσες των Ελλήνων καλλιτεχνών στις δημιουργικές τους αναζητήσεις κατά τα 200 χρόνια που ακολούθησαν την Επανάσταση. Το καινούργιο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης αναμένεται να εγκαινιαστεί και να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό αργότερα, πιθανόν τον Ιούνιο, όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέπουν την παρουσία κόσμου.

Στις 20.30 αύριο το βράδυ, είναι προγραμματισμένο το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο όπου (μεταξύ άλλων) αναμένονται προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Το πρόγραμμα της 25ης Μαρτίου

Το πρωί της 25ης Μαρτίου σειρά έχει η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία (συγκεκριμένου αριθμού) μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Μετά το πέρας του πρωινού προγράμματος, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη, ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών και επιθεώρηση του Αγήματος της Προεδρικής Φρουράς. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ ο αριθμός των μελών της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας που θα λάβουν θέση στις εξέδρες θα είναι περιορισμένος. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το γεγονός από την τηλεοπτική κάλυψη που ετοιμάζει η ΕΡΤ, με εκφωνητές της παρέλασης τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα και την Αρχισμηνία Σοφία Κορμά. 200 χρόνια 1821

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments