Ελλάδα

Τζανάκης: Άνοιγμα όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα

Τζανάκης: Άνοιγμα όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα
Τζανάκης: Ο καθηγητής Πνευμονολογίας μίλησε σχετικά με τις εξελίξεις στην πανδημία, αλλά και για την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είχε τονίσει σε δηλώσεις του ότι πλησιάζουμε στην κορύφωση της πανδημίας. Ακόμη είχε προβλέψει πριν από λίγες μέρες ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν τους 710.

Σε συνέντευξη του σήμερα (29/03) στον ΑΝΤ1, τόνισε «Όπου το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, θα πρέπει να ανοίξουμε, αλλά με εγρήγορση», αναφερόμενος στη σταδιακή άρση του lockdown. Ενώ συμπλήρωσε, ότι στις περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο ποιες δραστηριότητες θα ανοίξουν. Πριν από κάποιους μήνες ο κ. Τζανάκης είχε παρουσιάσει το διάγραμμα με το πώς θα εξελιχθεί ο κορωνοϊός τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και έπεσε απολύτως μέσα.

Τζανάκης: “Προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου”

Προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα πρέπει να είναι το λιανεμπόριο και μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας επεσήμανε πως οι νεαρές ηλικίες συμβάλλουν σε ένα ποσοστό 30-35 στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού. Δεν απέκλεισε την πιθανότητα επανάληψης του εμβολιασμού σε ετήσια βάση, ενώ συμπλήρωσε πως δεν έχει ξεκαθαρίσει σε ποιο βαθμό μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι. Τέλος εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση των self tests, των οποίων η αξιοπιστία – όπως είπε – κυμαίνεται γύρω στο 60%-70%.

Τζανάκης: Πώς να λειτουργήσουν τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία και το πότε εκτιμά ότι μπορούν να ανοίξουν, ο κ. Τζανάκης έδωσε τις δικές του προτάσεις. Ο καθηγητής είπε: «Τα σχολεία μπορούσαμε να τα δούμε να λειτουργούμε με υβριδικό τρόπο δηλαδή κάποιες μέρες διά ζώσης και κάποια μαθήματα που μπορούν να γίνουν δια ζώσης σε τμήματα ολιγομελή. Θα μπορούσαμε να δούμε τρεις μέρες οι μισές τάξεις και τρεις μέρες οι άλλες τάξεις και να συμπληρώνουν την εκπαίδευσή τους με τηλεκπαίδευση. Το μάθημα της σωματικής αγωγής κάλλιστα μπορεί να γίνει δια ζώσης με συνέπεια τα παιδιά να εκτονώνεται και να έχουν αυτή την ψυχοκοινωνική επίδραση το ένα με το άλλο με την παρέα. Τέτοιου είδους διαδικασίες».

Ενώ πρότεινε την αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ειδικά των σούπερ μάρκετ, αφού όπως τόνισε: «Οταν περιορίζεται το ωράριο των καταστημάτων συμπυκνώνεις και συναθροίζεις κόσμο».

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments