Διεθνή

Διώρυγα του Σουέζ: Αποκολλήθηκε το Ever Given

Διώρυγα του Σουέζ: Αποκολλήθηκε το Ever Given
Διώρυγα του Σουέζ: Ακόμη ωστόσο δεν έχει γίνει σαφές πότε θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία.

Ύστερα από έξι ολόκληρες ημέρες, το γιγαντιαίο πλοίο Ever Given που προσάραξε στη νότια πλευρά της Διώρυγας του Σουέζ κατάφερε να αποκολληθεί απελευθερώνοντας και πάλι την πλωτή οδό για πάνω από 369 πλοία που έμειναν εγκλωβισμένα στο σημείο.

Διώρυγα του Σουέζ: Αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις

Σύμφωνα με το Bloomberg, το πλοίο επιπλέει και πάλι, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσο σύντομα θα ανοίξει η κυκλοφορία της πλωτής οδού για τα υπόλοιπα πλοία ή πόσο χρόνο θα πάρει να σπάσει το «μποτιλιάρισμα» που επικρατεί με τα υπόλοιπα πλοία που έχουν κολλήσει στην περιοχή. Όπως αναφέρει το ίδιο Μέσο, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις, κάτι που θα προκαλέσει νέο πρόβλημα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού καθώς το κανάλι είναι αγωγός για περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου Ορισμένα πλοία ωστόσο έχουν ήδη επιλέξει το μακρύ και ακριβό ταξίδι γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής αντί του Σουέζ.

Διώρυγα του Σουέζ: Αφαιρέθηκαν 27.000 κυβικά μέτρα άμμου

H σημαντική αυτή εξέλιξη της αποκόλλησης, σύμφωνα με το Bloomberg, προέκυψε μετά από την αφαίρεση 27.000 κυβικών μέτρων άμμου από τις όχθες του ποταμού τα περασμένα 24ωρα. Χρησιμοποιήθηκαν εκτός από ρυμουλκά και βυθοκόροι. Bίντεο που κυκλοφορούν στα social media από το σημείο δείχνουν το πλοίο, ελεύθερο πλέον στην Διώρυγα του Σουέζ.

Διώρυγα του Σουέζ: 16 ελληνικά πλοία περιμένουν στην περιοχή

Χθες, ο Γιάννης Πλακιωτάκης έκανε δηλώσεις σχετικά με τα ελληνικά πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στη Διώρυγα του Σουέζ μετά την προσάραξη του Ever Given. Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, 16 πλοία από τη χώρα μας βρίσκονται σε αναμονή στη Διώρυγα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα δύναται να βοηθήσει στις προσπάθειες αποκόλλησης του πλοίου.

«Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε από την πρώτη στιγμή βοήθεια στη φίλη χώρα Αίγυπτο και σε συνεργασία με την Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε:

«Θέλαμε να τονίσουμε με αυτό τον τρόπο ότι είμαστε διαθέσιμοι και έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια και σε επίπεδο ρυμούλκησης αλλά και βυθοκόρησης, σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης κάνοντας λόγο για «τεράστιο πρόβλημα». «Πάνω από 10% του παγκόσμιου εμπορίου διακινείται μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Η Ελλάδα είναι έτοιμη και με μέσα και προσωπικό να προσφέρει τη βοήθειά της, ενώ δυστυχώς έχουμε 16 ελληνικά πλοία που περιμένουν να διέλθουν της Διώρυγας. Πιστεύουμε σύντομα να καταστεί δυνατή η ασφαλή διέλευση από τη Διώρυγα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments