Πολιτική

Σκέρτσος: Ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων τον Απρίλιο

Σκέρτσος: Ελεγχόμενο άνοιγμα δραστηριοτήτων τον Απρίλιο
Σκέρτσος: Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Σκέρτσος: Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ μίλησε ακόμα για τον τρόπο με το οποίο θα λειτουργήσει το self testing. Υπενθυμίζεται μάλιστα πως ο κ. Σκέρτσος είχε αναφέρει ότι τον Σεπτέμβριο πρόκειται να επιστρέψει η κοινωνία σε κανονικούς ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες για το όποιο άνοιγμα. Μάλιστα τόνισε πως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση. Και από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ».

Σκέρτσος

Σκέρτσος: Πιέζεται, αλλά αντέχει το σύστημα Υγείας

Από εκεί και πέρα, «υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως αντέχει. Έχουμε πίεση αλλά πρέπει να κοιτάμε και την επόμενη μέρα διότι λήγει η χειμερινή περίοδος – λόγω του κρύου τα μέτρα έπρεπε να είναι πιο αυστηρά – μπαίνουμε στην άνοιξη με σύμμαχο τον καιρό, κι έχουμε δύο ακόμη συμμάχους: ο εμβολιασμός που χτίζει ασπίδα προστασίας στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και ταυτόχρονα μαζικά οικιακά τεστ». Για το τελευταίο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επανέλαβε ότι από τις αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμο μέσω των φαρμακείων ένα δωρεάν οικιακό τεστ (self test) για κάθε πολίτη της χώρας, σε κάθε σημείο της χώρας, ενώ θα είναι εύκολο στη χρήση του, θα δοθούν άλλωστε οδηγίες με σποτ, μέσα από το διαδίκτυο, μέσα από έντυπα.

«Με αυτά τα όπλα μπορούμε πλέον να μιλάμε – είναι κάτι που το έχει ενστερνισθεί η επιτροπή των ειδικών – για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, της κοινωνίας, της εκπαίδευσης. Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε πλέον σε αυτή τη στρατηγική, σε μια νέα κοινωνική συμφωνία χωρίς να απεμπολούμε τα μέτρα αυτοπροστασίας», σημείωσε με έμφαση. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα αυτοπροστασίας υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του «να επιλέγουμε κατά το δυνατόν ολιγάριθμες παρέες με τις οποίες αισθανόμαστε ασφάλεια ότι τηρούν επίσης τα μέτρα».

Σκέρτσος: “Προς αρχές Απριλίου το άνοιγμα της αγοράς”

«Πρέπει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, να μπει σε κίνηση η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, να ξαναλειτουργήσει η εκπαίδευση, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο», επεσήμανε επίσης εξειδικεύοντας στη συνέχεια ότι: «Στα μέσα της εβδομάδας έχουμε συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών, κάναμε ήδη μια προ-συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών.

Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες, τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει», αναγνώρισε εξάλλου και πρόσθεσε: «πρέπει να πάμε σε μια οργανωμένη και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων, με τη βοήθεια και του καλού καιρού, σε εξωτερικούς χώρους». Άκης Σκέρτσος

Σκέρτσος: “Υποχρεωτικό το self test για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού”

Ερωτηθείς αν θα είναι υποχρεωτικά τα self tests για κάποιους συμπολίτες μας, επιβεβαίωσε ότι «θα είναι υποχρεωτικά για κάποιες κατηγορίες του πληθυσμού, όχι για όλο τον πληθυσμό προφανώς, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού σε χώρους εργασίας και στην εκπαίδευση: θα είναι υποχρεωτικά για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους σε εστίαση, σε λιανεμπόριο, θα είναι υποχρεωτικά για τη λειτουργία της δικαιοσύνης».

Από εκεί και πέρα η διαδικασία θα έχει ως εξής: όσοι διαπιστώνονται θετικοί θα πρέπει να υποβάλουν το θετικό κρούσμα σε μια πλατφόρμα που έχει ήδη ανακοινωθεί. Μετά να κάνουν ένα δεύτερο, επιβεβαιωτικό, δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή (ή σε ιδιωτική με δικό τους κόστος φυσικά). Εφόσον και αυτό θα είναι θετικό, θα μπορούν να παίρνουν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν, δηλαδή άδεια ασθενείας από την εργασία τους.

Και στο ερώτημα αν τα self tests είναι αξιόπιστα, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν τίθεται κάποιο θέμα αξιοπιστίας, τα μαζικά οικιακά τεστ είναι κάτι που έχει ζητήσει η ίδια η επιτροπή δημόσιας υγείας. Είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται ήδη από κάποιες, λίγες χώρες στην Ευρώπη, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία. Είναι μια αξιόπιστη λύση».

Δείτε το βίντεο

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments