Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 30 3: Αναμένεται ρεκόρ μολύνσεων

Κρούσματα σήμερα 30 3: Αναμένεται ρεκόρ μολύνσεων
Κρούσματα σήμερα 30 3: Από ότι φαίνεται σήμερα θα αυξηθούν ακόμα παραπάνω οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό, μία μέρα πριν τις αποφάσεις των ειδικών.

Με αγωνία αναμένονται τα κρούσματα για σήμερα 30/3, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μεγάλη αύξηση. Την ίδια ώρα οι ειδικοί αναμένεται να συνεδριάσουν την Τετάρτη (31/03), προκειμένου να καταλήξουν στις αποφάσεις για το ζήτημα της σταδιακής άρσης των μέτρων.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη δεσμίδα των μέτρων βρίσκονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στην απαγόρευση κυκλοφορίας να “ανοίγει” και να διαμορφώνεται από τις 22.00 ή τις 23.00 – 05.00. Ακόμη, στο πρώτο πακέτο των μέτρων αναμένεται να είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου και το άνοιγμα των σχολείων από την Δευτέρα 5 Απριλίου.

Κρούσματα σήμερα 30 3: Εν αναμονή έκρηξης κρουσμάτων

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα σήμερα θα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και ενδεχομένως θα καταγράψουν ρεκόρ, πλησιάζοντας τα 4.000.

Για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού σήμερα, Τρίτη, προϊδέασε στον ΣΚΑΪ 100,3 και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι «τα κρούσματα σήμερα θα είναι πάρα πολλά».

Γεραπετρίτης: Εξετάζεται να απελευθερωθούν η διαδημοτική μετακίνηση, το λιανεμπόριο με όρους και τα λύκεια

Όπως τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 , στο πλέγμα των μέτρων που εξετάζονται είναι και η απελευθέρωση της διαδημοτικής μετακίνησης, ώστε οι πολίτες να έχουν διέξοδο στην ύπαιθρο και να περιοριστούν οι συναθροίσεις στα σπίτια, ενώ εξετάζεται το άνοιγμα κυρίως των λυκείων καθώς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με περιορισμένους και αυστηρούς όρους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει το Πάσχα, ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για το Πάσχα, πρόσθεσε όμως ότι «θα είναι ένα παρά πολύ καλύτερο Πάσχα από το περσινό», σημειώνοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε λίγο το σθένος μας, και για λίγες εβδομάδες να τηρήσουμε τα μέτρα».

«Αν ξεπεράσουμε τον κάβο του Απριλίου θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, διευκρινίζοντας ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων θα είναι σταδιακή.

Πέτσας: “Πρόθεση να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες τον Απρίλιο”

Nωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ότι η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις. Καταλαβαίνουμε την κόπωση των πολιτών, αλλά κοιτάμε πρώτα από όλα το συμφέρον της δημόσιας υγείας, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν δίνεται προτεραιότητα στο λιανεμπόριο ή στα σχολεία, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως σημασία έχει εάν καθυστερήσει το άνοιγμα κάποιας δραστηριότητας, να υπάρχει -όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα- στήριξη του κλάδου. Όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, είπε πως «σημασία έχει να προσφέρουμε εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης» για να μη χάνουν την επαφή τους οι μαθητές με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε ό,τι αφορά τα self tests και τη συζήτηση που έχει πυροδοτήσει η διάθεσή τους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως το ζήτημα δεν είναι να μην κάνουμε τεστ και να μην ανιχνεύουμε κρούσματα, αλλά να περιορίσουμε το επιδημιολογικό φορτίο. Επεσήμανε πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα βοηθήσουν στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων του ιού και στον περιορισμό τους. Εξήγησε πως με τον πολλαπλασιασμό των αυτοδιαγνωστικών τεστ, θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό φορέων που θα ελέγχονται, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που θα διαγνωστούν θετικοί, θα το δηλώνουν και θα ιχνηλατούνται οι επαφές τους. Όσο για τον αναμενόμενο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που θα προκύψει, τόνισε πως σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας σε σύγκριση με αυτόν των προηγούμενων ημερών.

Παραδέχθηκε πως κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο».

Άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μετακινήσεις από νομό σε νομό και για Πάσχα στο χωριό.

Παγώνη: Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία

Ερωτηθείσα για τα κρούσματα και τις διασωληνώσεις, η κυρία Παγώνη, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, σημείωσε ότι «πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι όποιος ασθενής έρχεται στο νοσοκομείο και χρειαστεί βάσει κριτηρίων διασωλήνωση, θα διασωληνωθεί. Αν δεν υπάρχουν κρεβάτια κι έχουν όλα εξαντληθεί, μπαίνει σε απλές κλίνες και παρακολουθείται από γιατρούς της ΜΕΘ και γιατρούς του τμήματος. Δεν είναι αυτό που ήταν Ιταλία, ότι επιλέγουμε ποιους θα διασωληνώσουμε».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι οι υγειονομικοί «είπαμε να γίνει επίταξη στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι έχουν βάλει ασθενείς δικούς τους στα ιδιωτικά και ότι οι κλίνες είναι πλήρεις».

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, το σημαντικό είναι να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας και να γίνουν «τα τεστ που έχουμε πει και έχουμε ζητήσει, και καλώς έρχονται (τα self tests). Γιατί θα γίνεται γρήγορα η ιχνηλάτηση και θα περιοριστεί ο ιός και οι μεταλλάξεις».

Σε εκείνο το σημείο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα πάντα, ταυτόχρονα. Για να ανοίξουν τα σχολεία πρέπει να έχουμε τις ποσότητες των τεστ που θα γίνονται ανά βδομάδα στους μαθητές και τους καθηγητές. Δεν μπορούν να ανοίξουν αλλιώς».

Αναφορικά με την κριτική που ασκείται για τα self tests η Ματίνα Παγώνη τόνισε:

«Τα self tests τα είχαμε ζητήσει σαν επιστημονική κοινότητα. Πολλά λέχθηκαν αυτή την εβδομάδα, το πώς θα τα κάνει ο καθένας, το πόσο δύσκολο είναι. Οι οδηγίες θα είναι σαφείς, δεν είναι δύσκολα καθόλου. Να μην κάνουμε την τρίχα τριχιά».

Στην ερώτηση γιατί η επιτροπή ειδικών και η κυβέρνηση κλίνουν προς την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, διατηρώντας την απαγόρευση για τις μετακινήσεις εκτός νομού η κυρία Παγώνη είπε:

«Οι εμβολιασμοί δεν έχουν προχωρήσει σε τέτοιο ποσοστό που να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια και ανοσία. Ενας που θα φύγει ανεμβολίαστος 50 ετών και πάει στο χωριό του μπορεί να βρει ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ή είναι στο 10% που έχουν εμβολιαστεί και θα νοσήσουν. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό. Πρώτα θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο»

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί για το Πάσχα. «Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε διαφορετικό καλοκαίρι αν έχουμε ένα κύμα ενδιάμεσα; […] Υπάρχει ανησυχία να μην πάει κάτι λάθος και φτάσουμε στο καλοκαίρι και δεν έχουμε σχετική ανοσία γύρω στο 50%. Να προχωρήσει το εμβόλιο, να μπορέσει ο κόσμος να εμβολιαστεί, να τα καταφέρουμε το καλοκαίρι.

Κρούσματα σήμερα 30 3 – Εξαδάκτυλος: “Θα πω «όχι» στο άνοιγμα εάν τα στοιχεία δεν είναι ασφαλή”

Όπως ανέφερε ο κος Εξαδάκτυλος, η κατάσταση αρχίζει να πιέζεται και στην Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία.

Παράλληλα δήλωσε πως εάν τα στοιχεία δείξουν ότι το επόμενο βήμα είναι επικίνδυνο σκοπεύει να εκφράσει τις αντιρρήσεις του στην επιτροπή των ειδικών όσον αφορά ένα άνοιγμα δραστηριοτήτων ενώ μέχρι στιγμής ούτε συμφωνεί αλλά ούτε και διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς τα υπάρχοντα στοιχεία δεν επαρκούν για την εξαγωγή συγκεκριμένου συμπεράσματος.

«Θα πρέπει να υπάρξει σταθεροποίηση κατ΄ελάχιστο στην Αττική» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως υπάρχουν δείγματα πως η κατάσταση τείνει ως προς αυτό.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ξεκαθαρίζοντας πως θα πει όχι στο άνοιγμα εάν τα στοιχεία δεν είναι ασφαλή επεσήμανε πως «Δεν θα συγχωρεθούν λάθη σε αυτή τη φάση».

Ο κος Εξαδάκτυλος εκτίμησε πως η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων είναι πιο δύσκολη από αυτή για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Σκουτέλης: Το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες

«Ένα από τα λίγα που πηγαίνουν καλά με την πανδημία, είναι οι εμβολιασμοί. Τον Απρίλιο αναμένεται μεγάλος αριθμός εμβολίων, περίπου 1,5 εκατ. δόσεις. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, και ο δισταγμός που υπήρχε δεν υπάρχει πλέον. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί πάνω από 1,5 εκατ. άνθρωποι με την πρώτη δόση. Το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2,5 εκατ. Έλληνες. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την έναρξη των εμβολιασμών θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% των πολιτών», είπε ο κ. Σκουτέλης.

«Υπάρχει σχεδιασμός για προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό των κάτω των 60 για τους εκπαιδευτικούς. Πιθανότατα τώρα θα προχωρήσουμε και στην προτεραιοποίηση άλλων ομάδων, για να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. Υπάρχουν πολλά αιτήματα για πολλές επαγγελματικές ομάδες, και δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα όλες. Αν υπήρχαν τα εμβόλια θα ξέραμε από τώρα πότε θα εμβολιαστεί κάθε Έλληνας», σημείωσε ο ίδιος, αναφορικά με το πώς θα μπορούσα να βοηθήσουν οι εμβολιασμοί στο άνοιγμα του τουρισμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments