Διεθνή

Εμβολιασμοί ΗΠΑ: Εγγυητής της πρόσβασης στα εμβόλια

Εμβολιασμοί ΗΠΑ: Εγγυητής της πρόσβασης στα εμβόλια
Εμβολιασμοί ΗΠΑ: Ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε για το σχεδιασμό της χώρας σε ότι αφορά την παράδοση των εμβολίων παγκοσμίως.

Οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ προχωρούν και ήδη έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν την επέκταση και στις υπόλοιπες χώρες. Η διπλωματία των εμβολίων εντείνεται διαρκώς μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ρωσίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν τους επόμενους μήνες η «ηγέτιδα» χώρα σε ό,τι αφορά την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια.

Πιο συγκεκριμένα, ήδη από την πλευρά της Κίνας και της Ρωσίας έχουν πολλαπλασιαστεί οι ανακοινώσεις για τις παραδόσεις δόσεων εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο παρατηρείται και από τις ΗΠΑ, όπου οι εμβολιασμοί προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Οι παραδόσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο

Η Ουάσινγκτον, η οποία έχει ιδίως στη διάθεσή του δεκάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, το οποίο, προς το παρόν, δεν έχει λάβει άδεια επείγουσας χρήσης από τους αμερικανούς εποπτικούς φορείς, ανακοίνωσε συμφωνίες για την προμήθεια 2,5 εκατ. δόσεων στο Μεξικό και 1,5 εκατ. στον Καναδά.

«Προβλέπω ότι αφού συνεχίσουμε και εμβολιάσουμε όλο τον αμερικανικό πληθυσμό, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ακόμη περισσότερα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ψηφιακής συζήτησης με δημοσιογράφους που είναι διαπιστευμένοι στον ΟΗΕ, καθώς η εκστρατεία ανοσοποίησης στις ΗΠΑ δεν σταματά να επιταχύνεται.

Μπλίνκεν: “Ηγέτιδα δύναμη στην πρόσβαση των εμβολίων”

«Μέσα στους επόμενους μήνες είμαι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν η ηγέτιδα δύναμη που εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλια (για τον νέο κορωνοϊό) σε όλο τον κόσμο», διαβεβαίωσε ο κ. Μπλίνκεν.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανήγγειλε χθες Δευτέρα ότι το 90% των αμερικανών ενηλίκων θα μπορούν να λάβουν την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορωνοϊό μέσα σε τρεις εβδομάδας σε όλη την επικράτεια. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος είχε πει από την αρχή πως θα δώσει προτεραιότητα στον πληθυσμό των ΗΠΑ, προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να διανείμει τα πιθανά πλεονάσματα δόσεων εμβολίων σε άλλα κράτη, που καθυστερούν στις δικές τους εκστρατείες ανοσοποίησης.

Η βοήθεια των ΗΠΑ προς τις χώρες με οικονομικά προβλήματα

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θύμισε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον συνεισέφερε ποσό δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων στον COVAX, τον μηχανισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με σκοπό να εγγυηθεί την προμήθεια εμβολίων στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα, ενώ έχει δεσμευτεί να συμβάλλει άλλα δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν ως το 2022 «στο μέτρο που και οι άλλες χώρες θα αυξήσουν τη δική τους συμμετοχή».

Αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν στα μέσα Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν και οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας, με σκοπό την παραγωγή ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίων με ιαπωνική και αμερικανική χρηματοδότηση από ινδική φαρμακευτική βιομηχανία με αυστραλιανή εφοδιαστική υποστήριξη για να διανεμηθούν κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία. Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε από την αμερικανική πλευρά ως χειροπιαστή κίνηση για να αντιμετωπιστεί η Κίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments