Διεθνή

Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας

Τουρκία: Νέα πτώση της λίρας
Τουρκία: Οι απώλειες καταγράφηκαν λίγο μετά την απόλυση του υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας. Η λύρα κατρακυλάει  και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει έκκληση στους πολίτες να πάνε χρυσό και συνάλλαγμα στις τράπεζες. O Τούρκος πρόεδρος, δέκα ημέρες μετά την απόλυση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας απέλυσε και τον υποδιοικητή της. Η κίνηση αυτή προκάλεσε μεγάλες πωλήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές λόγω φόβων ότι η χώρα θα επανέλθει σε ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Τουρκία: Απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μουράτ Τσετίνκαγια, ο οποίος είχε εργασθεί στο παρελθόν σε τουρκικές τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες, απολύθηκε με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Η απόλυση του είχε σαν αποτέλεσμα να καταγραφούν νέες απώλειες για την τουρκική λίρα.

Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε περίπου 0,7% στις 8,28 λίρες ανά δολάριο, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και πλησιάζοντας περισσότερο στο ιστορικά χαμηλό των 8,58 λιρών. θυμίζουμε ότι η λίρα έχασε περίπου το 10% της αξίας της την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο διορισμός του Σαχάπ Καβτσίογλου, ενός επικριτή των υψηλών επιτοκίων, ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προκάλεσε φόβους ότι θα αντέστρεφε τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Καβτσίογλου υποβάθμισε τη Δευτέρα τις προσδοκίες μίας μείωσης των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες, αλλά οι δηλώσεις του δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τη λίρα καθώς δεν αποτελούσαν ένα κατηγορηματικό «όχι» στις μειώσεις επιτοκίων, σύμφωνα με αναλυτή της Commerzbank. Η αναταραχή στην αγορά προκάλεσε επίσης ανησυχίες για περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), αν και ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν εξετάζονται τέτοιες κινήσεις.

Τουρκία: Έκκληση Ερντογάν στους πολίτες για χρυσό και συνάλλαγμα στις τράπεζες

Εν τω μεταξύ ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνει έκκληση στους πολίτες για στήριξη των τραπεζών. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για σχέση win- win και κάλεσε για κατάθεση χρυσού και συναλλαγμάτων των πολιτών στην τράπεζα προκειμένου έτσι, όπως υποστήριξε, να κερδίσουν τόσο αυτοί από τα επιτόκια που θα λάβουν όσο και οι τράπεζες από τις καταθέσεις για να κινηθεί η οικονομία. Σημειώνεται πως δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την οικονομία της χώρας, πλήθος πολιτών συνηθίζει να κρατά- ιδιαιτέρως στην Ανατολική Τουρκία- χρυσό αλλά και χρήματα στο σπίτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments