Πολιτική

Βουλή: Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα self test

Βουλή: Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τα self test
Βουλή: Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τις ταχείες εξετάσεις κορωνοϊού, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί την Τετάρτη από την Ολομέλεια.

Κατατέθηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα self test. Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες σχετικά με την διάθεση των δωρεάν ατομικών τεστ για τον κορωνοϊό. Ήδη έχει τοποθετηθεί αρνητικά η αντιπολίτευση, αμέσως μετά την ανακοίνωση τους ως μέτρο από τον Άκη Σκέρτσο.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ (30/03), θα ακολουθήσει εξπρες διαδικασίες, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη 31 Μαρτίου και να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.

Βουλή

Η Βουλή

Βουλή: Η συνοδευτική έκθεση

Το νομοσχέδιο κωδικοποιεί η συνοδευτική έκθεση, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Αίρεται υπο τις οριζόμενες προϋποθέσεις και όχι πέραν της 30.6.2021 η απαγόρευση ελεύθερης διάθεσης και χρήσης από φυσικά πρόσωπα ιατροτεχνολογικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται για τη διενέργεια δοκιμασιών ταχέων ελέγχων αντιγόνων για τη μέτρηση ή την ανίχνευση αντισωμάτων που συνδέονται με τον κορωνοϊό.
  • Παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιωτικά φαρμακεία να διαθέτουν ιατροτεχνολογικά προϊόντα ταχέων ελέγχων αντιγόνων.
  • Προβλέπεται η διανομή με κρατική μέριμνα και για το οριζόμενο χρονικό διάστημα (30.6) σε κάθε πολίτη της χώρας, μιας αυτοδιαγωνιστικής δοκιμασίας ελέγχου της νόσησης από κορωνοϊό ανα εβδομάδα η οποία προορίζεται για ατομική χρήση.
  • Με ΚΥΑ καθορίζονται μεταξύ άλλων ο τρόπος κυκλοφορίας και διάθεσης των αυτοδιαγωνιστικών δοκιμασιών στους δικαιούχους.
  • Ορίζεται ότι μέχρι τις 30.6.2021 οι υπόχρεοι για κατάταξη στις Ενοπλες Δυνάμεις υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο, Ο έλεγχος διενεργείται δωρεάν σε δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α
  • Παρατείνονται εως 30.6.21 διάφορα μέτρα που λήγουν στις 31.3.21 όπως αποστολή φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες, δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, νοσηλευτικού και λοιπού, πρόσληψης ιατρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, μετατροπής κλινών ΜΑΦ σε ΜΕΘ, δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης προς το Ελληνικό Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων κ.α.
  • Προβλέπεται η επταήμερη – αντί εξαήμερης – λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων συμπεριλαμβάνοντας Κυριακές και αργίες.

Βουλή: Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών

Πέραν των παραπάνω ρυθμίσεων, το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τις οποίες:

  • Θεσπίζεται πρόγραμμα στήριξης προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από συνέπειες του κορωνοϊού με μορφή συνεισφοράς του Δημοσίου στη αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων.

Ειδικότερα:

  • Προβλέπεται για χρονικό διάστημα εως 8 μήνες η επιδότηση μέρος των μηνιαίων δόσεων δανείων πληττόμενων επιχειρήσεων με πεδίο εφαρμογής τις οφειλές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενεργών νομικών ή φυσικών προσώπων, ελεύθερων ή επιτηδευματιών ή εταίρων.
  • Καθορίζονται: προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων, προθεσμίες κ.α.

Το τρίτο μέρος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων και ρυθμίσεις που καθορίζουν το πλαίσιο για την επαναλειτουργία των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων. Επιπροσθέτως, εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις αναφορικά με την αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ειδικότερα, αναστέλλεται εως 31.5.2021 η διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων και αναγκαστικής εκτέλεσης για παράδοση ή απόδοση ακινήτου κύριας κατοικίας για φυσικά πρόσωπα που θεωρούνται πληγέντες κ.α.

Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών. Το πέμπτο μέρος αφορά διατάξεις του υπουργείου Παιδείας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται έκδοση υπουργικής απόφασης για την διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για μαθητές, φοιτητές κλπ όταν διενεργείται δια ζώσης μάθηση. Το έκτο μέρος περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων του υπουργείου Εργασίας ενώ τα επόμενα κεφάλαια έχουν διατάξεις των υπουργείων Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εσωτερικών. Πρόεδρος Φαρμακοποιών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments