Ελλάδα

Άρση μέτρων: Νέα δεδομένα από το Σάββατο

Άρση μέτρων: Νέα δεδομένα από το Σάββατο
Άρση μέτρων: Χαλαρώνουν οι περιορισμοί, με στόχο οι πολίτες να πάρουν ανάσα από το πολύμηνο lockdown.

Στη σκιά των αυξημένων κρουσμάτων, επιτροπή και κυβέρνηση αποφάσισαν το απόγευμα της Τετάρτης (31/3) τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Το νέο πλαίσιο θα ισχύει από το Σάββατο 3 Απριλίου και περιλαμβάνει τρίωρες αγορές με SMS στο 13032 ενώ θα επιτρέπονται και οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο:

Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις:

Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις, θα επιτρέπονται από αυτό το Σαββατοκύριακο για άσκηση. Όπως είπε στις ανακοινώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς: «Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού».

Κορωνοϊός

Τι είπε ο Γεωργιάδης για τις μετακινήσεις:

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσε διευκρινίσεις για τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ. Σχετικά με το λιανεμπόριο ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως εάν η ερχόμενη εβδομάδα κυλήσει ομαλά τότε από την μεθεπόμενη, θα ανοίξουν και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Εξήγησε ότι «το 13032 έχει φτιαχτεί για την λιανική πώληση. Αντιλαμβανόμαστε ότι το λιανικό εμπόριο αντιμετώπιζε πολύ μεγάλη πίεση μετά από τόσο καιρό που ήταν κλειστό. Το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα». Μιλώντας για το πλαίσιο στο οποίο οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους περιέγραψε τα εξής:

«Και για τα ψώνια από εμπορικά καταστήματα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί από Δήμο σε Δήμο. Θα κλείνει ραντεβού ο καταναλωτής με το κατάστημα. Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στην Γλυφάδα. Με το 13032 θα έχεις ένα SMS στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα.

Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το SMS στο 13032. Όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις απαντητικό SMS ή e-mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο SMS για ψώνια, μέσα στην ημέρα».

Σε ότι αφορά στις μετακινήσεις από Δήμο σε Δήμο, κάθε Σαββατοκύριακο, με χρήση του κωδικού 6 σε sms στο 13033, με έως 3 άτομα ή μια οικογένεια, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες οπουδήποτε εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια ή εντός της Αττικής, εφόσον πρόκειται για κατοίκους του Λεκανοπεδίου». Τέλος, σημείωσε, κάνοντας έκκληση στους πολίτες, «εάν κάποιος θέλει να παραβιάσει τα μέτρα, όση Αστυνομία και να έχεις, μπορεί να το κάνει. Δεν μπορείς να αστυνομεύσεις πέντε εκατομμύρια ανθρώπους στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Πρέπει να μην σπαταλήσουμε την ευκαιρία. Θα είναι κρίμα να έχουμε πισωγύρισμα. Εμείς θέλουμε να μην ξανακλείσει το λιανεμπόριο, θέλουμε να ανοίγει σταδιακά το λιανικό εμπόριο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments