Ελλάδα

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα για λιανεμπόριο, μετακινήσεις

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα για λιανεμπόριο, μετακινήσεις
Lockdown: Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση ανακοίνωσε τις αποφάσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την σταδιακή άρση των μέτρων.

To lockdown «χαλαρώνει» ελαφρώς μετά από τις χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης παρά την «έκρηξη» κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων των τελευταίων ημερων. Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη χθεσινή ενημέρωση όπου βρέθηκε μαζί με τον Βασίλη Κικίλια ανοίγει από τη Δευτέρα 5 Απριλίου το λιανεμπόριο, με αυστηρούς κανόνες, ενώ θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις -μόνο- τα Σαββατοκύριακα για άσκηση.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας παρουσίασε αναλυτικά τι θα γίνει. «Με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς, αλλά και αυστηρή επιτήρηση της στην εφαρμογή τους, θα δώσει μεγαλύτερους βάθους, μικρές ανάσες ελευθερίας, όπως είπε και ο υπουργός, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη. Η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού.

Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής».

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα για λιανεμπόριο, μετακινήσεις

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα για λιανεμπόριο, μετακινήσεις

Lockdown: Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο

Ο Νίκος Χαρδαλιάς περιέγραψε πώς θα γίνει το άνοιγμα στο λιανεμπόριο. «Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση αποφάσισε να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση».

Lockown: Επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαδημοτικές μετακινήσεις που θα επιτρέπονται από αυτό το Σαββατοκύριακο για άσκηση. Σημείωσε ότι αν παρατηρηθεί συνωστισμός εξαιτίας του μέτρου αυτού, θα παρθεί πίσω.

Αναλυτικά είπε: «η κυβέρνηση αποφάσισε ότι από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα να επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.

Και θέλω να σταθώ σε αυτό το μέτρο. Ο διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι ξεκάθαρο, οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα μας οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Θέλουμε να εκτονωθεί και να ασκηθεί ο κόσμος, όμως αυτό πρέπει να γίνει με κανόνες.

Άρα, από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και, κυρίως, με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών».

Lockown: Επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Lockown: Επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Lockdown: Τι θα γίνει με τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των σχολείων και των πολυκαταστημάτων. Για αυτά τόνισε: «η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε σχετικά με τα παραπάνω μέτρα ότι: «σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες για ορισμένες περιορισμένες επιπλέον δραστηριότητες, αναγνωρίζοντας αφενός τα επιδημιολογικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν, το ξανατονίζω, χαλαρότητα και αφετέρου την ψυχική κόπωση που έχει επέλθει τους τελευταίους μήνες.

Σκοπός είναι να αυξηθεί το επίπεδο συμμόρφωσης στα μέτρα που γνωρίζουμε ότι είναι αποτελεσματικά. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδίως σε κλειστούς χώρους, και η τήρηση των αποστάσεων, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτή την πανδημία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments