Διεθνή

Βενετία: Απαγορεύονται τα κρουαζιερόπλοια

Βενετία: Απαγορεύονται τα κρουαζιερόπλοια
Βενετία: Η ιταλική κυβέρνηση απαγορεύει με διάταγμα τη διέλευση των κρουαζιερόπλοιων από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε με διάταγμα την απαγόρευση διέλευσης των κρουαζιερόπλοιων, αλλά και των πλοίων που μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια, από το κανάλι της Βενετίας. Πλέον τα ογκώδη πλοία θα μπορούν να αγκυροβολούν στο βιομηχανικό λιμάνι της Marghera.

Οι ανησυχίες των κατοίκων και τα ατυχήματα

Η ιταλική κυβέρνηση ανέφερε σε δήλωσή της ότι επιθυμία της ήταν να «συμφιλιώσει τις ανάγκες προστασίας της καλλιτεχνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Βενετίας και της λιμνοθάλασσας της με εκείνες που σχετίζονται με την κρουαζιέρα και το εμπόριο». «Όποιος έχει επισκεφθεί τη Βενετία τα τελευταία χρόνια έχει σοκαριστεί όταν βλέπει αυτά τα πλοία, τα οποία είναι τόσο ψηλά όσο και οι πολυκατοικίες, να περνούν από τόσο εύθραυστα μέρη», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini.

Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι της Βενετίας προτρέπουν τις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη διέλευση των μεγάλων πλοίων από τη λιμνοθάλασσα, καθώς παρατηρούνται συχνά ατυχήματα. Οι ανησυχίες των κατοίκων κορυφώθηκαν όταν  το Costa Concordia, ένα σκάφος 114.500 τόνων, βυθίστηκε στο νησί Giglio της Τοσκάνης το 2012, και είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν 32 ζωές. Επιπλέον, το 2019 τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν όταν ένα κρουαζιερόπλοιο συγκρούστηκε με μία αποβάθρα και ένα τουριστικό σκάφος στη Βενετία, την ώρα που πλησίαζε τον τερματικό σταθμό στο κανάλι Giudecca

Οι προηγούμενες αποτυχημένες παρεμβάσεις των ιταλικών κυβερνήσεων

Στο παρελθόν οι εκάστοτε ιταλικές κυβερνήσεις είχαν επιχειρήσει να θέσουν απαγορεύσεις προκειμένου να διαφυλάξουν το κανάλι της Βενετίας. Αρχικά, το 2013 η τότε κυβέρνηση απαγόρευσε στα σκάφη άνω των 96.000 τόνων να διέλθουν από το κανάλι Giudecca, αλλά τελικά ένα τοπικό δικαστήριο ανέτρεψε αργότερα την απόφαση. Έπειτα, το 2017 μία άλλη κυβέρνηση επιχείρησε να βάλει «φρένο» στη διέλευση των κρουαζιερόπλοιων, υποδεικνύοντάς τους να αγκυροβολούν στην Μαργκλερα. Για άλλη μία φορά το σχέδιο δεν πέτυχε, καθώς πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες διαμαρτυρήθηκαν.

Η Βενετία ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης για τους τουρίστες και ήταν ένας από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας, προσελκύοντας πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Ωστόσο, η πανδημία του κορωνοϊού έβαλε φρένο στις τουριστικές ροές, με αποτέλεσμα η βιομηχανία κρουαζιέρων να έχει καταστραφεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments