Διεθνή

Πάπας Φραγκίσκος: Η επίσκεψη στους εμβολιασμούς του Βατικανό

Πάπας Φραγκίσκος: Η επίσκεψη στους εμβολιασμούς του Βατικανό
Πάπας Φραγκίσκος: Η επίσκεψη στους άστεγους και άπορους πολίτες που εμβολιάζονται στο Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε σήμερα μία επίσκεψη στην Αίθουσα Παύλος ο ΣΤ’ στο Βατικανό, όπου αυτές τις μέρες οι άστεγοι και άποροι πολίτες της Ρώμης εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής περίπου 800 άτομα έχουν κάνει το εμβόλιο και αναμένεται να εμβολιαστούν άλλοι 400, ανεβάζοντας τον αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί σε 1.200.

Πρόκειται για πρωτοβουλία αλληλεγγύης της Αγίας Έδρας, η οποία στηρίχθηκε από μεγάλο αριθμό πιστών. Ο πρώτος ηλικιωμένος άστεγος που εμβολιάσθηκε ζει στην περιοχή της πλατείας του Αγίου Πέτρου και παρά κάποιες αρχικές του επιφυλάξεις, νίκησε τον φόβο και μετά την χορήγηση του σκευάσματος, ένιωσε μόνον μια ελαφρά ενόχληση στο μπράτσο όπου του έγινε η ένεση.

Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το Βατικανό έδειχναν τον 84χρονο Πάπα να χαιρετίζει τους γιατρούς, τις νοσοκόμες, τα φιλανθρωπικά σωματεία και όσους παρευρίσκονταν για να λάβουν τη δόση του εμβολίου στην Αίθουσα Παύλος ο ΣΤ’ στο Βατικανό, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αχρησιμοποίητη εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είναι ήδη εμβολιασμένος, είπε ότι ο εμβολιασμός είναι «εθνική επιλογή», εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι που το αποτρέπουν. Παράλληλα, έκανε έκκληση «να μην αποκλεισθεί κανείς από την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού». Σύμφωνα με τον Πάπα, το Βατικανό έχει δημιουργήσει μια σειρά δομών για να βοηθήσει τον άστεγο πληθυσμό της Ρώμης, όπως κλινική, κουρεία και εγκαταστάσεις υγιεινής.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης και φέτος (για δεύτερη συνεχή χρονιά) δεν θα λάβει χώρα η καθιερωμένη Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού (Via Crucis) που συνήθως πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο Κολοσσαίο. ‘Όλες οι θρησκευτικές τελετές στις οποίες θα παραστεί ο ποντίφικας, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εντός του Βατικανού.

Περικοπές σε καρδινάλιους του Βατικανό από την 1η Απριλίου

Ο κορωνοϊός χτύπησε και το Βατικανό, με τον Πάπα Φραγκίσκο να ανακοινώνει περικοπές σε καρδινάλιους από την 1η Απριλίου. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι δεν θα επηρεαστούν από τις περικοπές, ενώ ένα ανώτερο στέλεχος του Βατικανού δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας πάπας είχε αναλάβει μία τέτοια ενέργεια. Ο Πάπας Φραγκίσκος από πλευρά του δήλωσε ότι δεν θέλει να απολύσει ανθρώπους σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, ακόμη και όταν το Βατικανό συνεχίζει να παρουσιάζει ελλείμματα.

Οι καρδινάλιοι που εργάζονται στο Βατικανό και ζουν εκεί ή στη Ρώμη πιστεύεται ότι λαμβάνουν μισθούς περίπου 4.000 έως 5.000 ευρώ (4.730 $ έως 5.915 $) το μήνα, και πολλοί ζουν σε μεγάλα διαμερίσματα πολύ κάτω από τα ενοίκια της αγοράς. Οι περισσότεροι ιερείς και μοναχές που εργάζονται σε τμήματα του Βατικανού ζουν σε θρησκευτικές κοινότητες στη Ρώμη, όπως σεμινάρια, μοναστήρια, ενορίες, πανεπιστήμια και σχολεία – δίνοντάς τους μεγαλύτερη προστασία από την οικονομική ύφεση. Έχουν πολύ χαμηλότερα έξοδα διαβίωσης από ό, τι οι απλοί υπάλληλοι – όπως αστυνομία, κλητήρες, πυροσβέστες, καθαριστές, αποκαταστάτες τέχνης και προσωπικό συντήρησης – που ζουν στη Ρώμη και πολλοί από τους οποίους έχουν οικογένειες.

Αυτούς ακριβώς τους εργαζόμενους φάνηκε πως θέλει να προστατεύσει ο πάπας, καθώς τα περισσότερα από τα επίπεδα απασχόλησής τους δεν περιλαμβάνονται στο παπικό διάταγμα. Εκτός από τους καρδινάλιους, άλλοι κληρικοί θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται μεταξύ 3% και 8%. Σημειώνεται ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις μισθών αναστέλλονται έως τον Μάρτιο του 2023, ενώ οι διατάξεις θα ισχύουν επίσης για ανώτερα στελέχη του κλήρου εκτός του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments