Διεθνή

Τουρκία: Συλλήψεις ναυάρχων λόγω της επιστολής

Τουρκία: Συλλήψεις ναυάρχων λόγω της επιστολής
Τουρκία: Μετά από την επιστολή κόλαφο των 103 απόστρατων ναυάρχων προς τον Ερντογάν, η Τουρκική Κυβέρνηση μετά από έρευνα διέταξε την σύλληψη μερικών από αυτούς.

Νέα κρίση στην Τουρκία μετά την επιστολή των 103 ναυάρχων. Στην επιστολή τους οι απόστρατοι ναύαρχοι κατηγορούν τον Ερντογάν για «ισλαμοποίηση» των ενόπλων Δυνάμεων. Φυσικά, αμέσως διατάχθηκε έρευνα – με τον Ερντογάν να βλέπει πίσω από αυτό μία «απόπειρα πραξικοπήματος».

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε εναντίον 103 απόστρατων ναυάρχων που έκαναν κοινή δήλωση σχετικά με τη Σύμβαση των Στενών του Montreux, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, εκδόθηκε εντολή κράτησης για 10 συνταξιούχους ναύαρχους. Μέχρι τώρα συνελήφθησαν οι υπογράφοντες Alaettin Sevim, Ergun Mengi, Kadir Sağdıç, Cem Gürdeniz και Atilla Kezek.

Οι συλλήψεις και η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Σε ανάρτηση της ηRengin Gürdeniz, συζύγου του συνταξιούχου ναύαρχου Cem Gürdeniz, αναφέρει: “Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Cem.”

Ο αντιπρόεδρος του CHP, Engin Özkoç, ανέφερε σε δημοσίευσή του πως οι συλλήψεις αποτελούν μία ντροπιαστική ημέρα για την Τουρκία: “ο απόστρατος Ναύαρχος Cürdeniz συνελήφθη από αστυνομικούς μέσα από το σπίτι του. Μια ντροπιαστική μέρα για την Τουρκία. Έχουμε δει αυτό το παιχνίδι στο παρελθόν”είπε.

Τα σχέδια που έφεραν τη δυσφορία των ναυάρχων

Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν νωρίτερα σήμερα, με τον εντονότερο τρόπο, αυτήν την κοινή δήλωση των 104 απόστρατων στρατιωτικών, οι οποίοι προειδοποιούν για την απειλή, που όπως υποστηρίζουν συνιστά το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα. Ερντογάν

Η έγκριση, τον περασμένο μήνα, του σχεδίου κατασκευής μιας πλωτής διώρυγας, παρόμοιας με εκείνη του Παναμά ή του Σουέζ, στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει στην Τουρκία μια έντονη αντιπαράθεση για τη Συνθήκη του Μοντρέ. Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο. Περισσότερα από 41.000 πλοία διέπλευσαν τα Στενά το 2018, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Τι έγραψε ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του Προέδρου

«Όχι μόνο εκείνοι που την υπέγραψαν, αλλά και εκείνοι που τους ενθάρρυναν θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», έγραψε στο Twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας του προέδρου Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συγκαλέσει αύριο το μεσημέρι σύσκεψη για να συζητήσει αυτό το θέμα, ανακοίνωσε η προεδρία. Ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι αυτή η στάση των απόστρατων ναυάρχων «του θυμίζει την εποχή του πραξικοπήματος» του 2016. «Πρέπει να ξέρουν ότι το σεβαστό έθνος μας και οι εκπρόσωπό του δεν θα επιτρέψουν ποτέ αυτή τη νοοτροπία», πρόσθεσε στην ανάρτησή του στο Twitter.

Η επιστολή θεωρείται ως η σημαντικότερη παρέμβαση των στρατιωτικών στην πολιτική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, για το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί τον μουσουλμάνο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είναι επίσης σφοδρός πολέμιος του σχεδίου της Διώρυγας, για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους. Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του τον περασμένο Νοέμβριο, εξαιτίας αυτής της αντίθεσής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments