Ελλάδα

Άνοιγμα σχολείων: Διίστανται οι απόψεις

Άνοιγμα σχολείων: Διίστανται οι απόψεις
Άνοιγμα σχολείων: Όλοι πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να βρίσκονται στα θρανία τους, αλλά η ημερομηνία που θα συμβεί αυτό παραμένει ένα ερωτηματικό.

Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα βασικό ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Θυμίζουμε ότι χθες άνοιξε με αυστηρούς κανόνες το λιανεμπόριο, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το πώς θα ανοίξει η εστίαση.

Για το άνοιγμα των σχολείων οι απόψεις διίστανται. Ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβείς, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την ημερομηνία που θα γίνει αυτό αφού όλοι συμφωνούν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία τους.

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι θεωρεί επικίνδυνο το άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και των Γυμνασίων πριν το Πάσχα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής λοιμωξιολόγων σημείωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι καλή.

Για τα Λύκεια ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση στην Επιτροπή ούτε έχει αποφασιστεί εάν θα ανοίξουν τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Στη συνέχεια πρόσθεσε πως πιθανότητα η συνεδρίαση για το θέμα αυτό θα γίνει αύριο Τετάρτη ή την Παρασκευή.

Άνοιγμα σχολείων: Διίστανται οι απόψεις

Άνοιγμα σχολείων: Διίστανται οι απόψεις

Όπως είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στον ΣΚΑΪ, δεν αναμένεται άμεση αποσυμπίεση των δεδομένων της πανδημίας. Τοποθέτησε χρονικά την αποσυμπίεση ίσως και πριν τα τέλη Απριλίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συνεχιστούν νυχτερινές εκδηλώσεις χιλιάδων ατόμων ή δεν θα δούμε κοσμοπλημμύρα στην Ερμού.

Για τις μετακινήσεις το Πάσχα

Ο κ. Εξαδάκτυλος τάχθηκε υπέρ της απελευθέρωσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα, αλλά μόνο μεταξύ περιοχών με το ίδιο ιικό φορτίο και για όσους διαθέτουν δευτερεύουσα κατοικία. Όπως είπε κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι απολύτως λογικό και αναγκαίο αλλά θα βοηθήσει κιόλας καθώς θα αποσυμπιεστούν οι ανοιχτοί χώροι αστικών κέντρων.

«Σε αυτό μπορούμε να κινηθούμε. Δεν μπορούμε όμως να κινηθούμε από κόκκινες περιοχές προς περιοχές με χαμηλότερα επιδημιολογικά φορτία ή προς τον τουρισμό που είχαμε κάθε Πάσχα στην πατρίδα μας, γιατί θα αντιμετωπίσουμε τεράστια προβλήματα μετά», προειδοποίησε.

Άνοιγμα σχολείων: Η εκτίμηση του Γιώργου Γεραπετρίτη

Από την άλλη μεριά, άνοιγμα των Λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου και διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας, προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι». Παράλληλα, έβαλε τέλος στα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης, πριν τις γιορτές.

Ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε: «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας. Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά».

Τόνισε, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρωτίστως τα Λύκεια. «Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Άνοιγμα σχολείων: Η εκτίμηση του Γιώργου Γεραπετρίτη

Άνοιγμα σχολείων: Η εκτίμηση του Γιώργου Γεραπετρίτη

«Παράθυρο» για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Αναφορικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, σημείωσε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα. «Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όχι σε περιοχές όμως που θα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», τόνισε.

Συμπλήρωσε ότι είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε να έχουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης, γι’ αυτό και οι μετακινήσεις στα χωριά θα είναι μια σημαντική ανάσα για τους πολίτες.

Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση προς αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, όμως ο δείκτης των κρουσμάτων δεν αποτυπώνει  πάντοτε αντικειμενικά την κατάσταση, γιατί συνδέεται με τον αριθμό των τεστ που γίνονται.  «Ήδη έχουμε φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας, με περισσότερα από 50.000 τεστ. Άρα είναι αναμενόμενο ότι θα έχουμε αυξητική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΕΣΥ, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται μια σταθερότητα σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές και στις νοσηλείες στην Αττική σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει μια μικρή αναμονή για τις κλίνες ΜΕΘ.

«Είναι περίπου 60 άτομα μεσοσταθμικά, τα οποία βρίσκονται σε αναμονή για να εισαχθούν σε κλίνες ΜΕΘ. Παρά ταύτα όλοι οι ασθενείς βρίσκονται υπό αναπνευστική  υποστήριξη, τους παρέχεται δηλαδή απόλυτη ιατρική κάλυψη».  Συμπλήρωσε δε ότι υπάρχει μια αυξητική τάση και πίεση στο σύστημα υγείας σε ειδικές περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.

Σε ό,τι αφορά στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, ο ίδιος επισήμανε ότι  σκέψη να υπάρξει μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στηρίζεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια σοβαρότατη κόπωση στον πληθυσμό με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η συμμόρφωση στα πολύ αυστηρά μέτρα που λειτουργούν επί μακρόν. «Η βασική μας θέση είναι ότι δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα,  έτσι ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια και σε πλατείες έξω από καφέ ή μπαρ», υπογράμμισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments