Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 5/4: Ανησυχία για τη διασπορά του ιού

Κρούσματα σήμερα 5/4: Ανησυχία για τη διασπορά του ιού
Κρούσματα σήμερα 5/4: Πρώτη μέρα για τα νέα μέτρα χαλάρωσης της καραντίνας και στο σύστημα υγείας αυξάνεται η πίεση. Εν αναμονή για τα νέα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ.

Όπως όλα δείχνουν διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα σήμερα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Τις τελευταίες δύο μέρες τα καταγεγραμμένα κρούσματα Covid-19 παραμένουν σταθερά, ενώ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1955 νέες μολύνσεις. Η διασπορά του ιού σαρώνει την Αττική, η οποία έχει κατακτήσει τη μαύρη «πρωτιά» καταγεγραμμένων κρουσμάτων και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού έχει αυξήσει τις εισαγωγές και τις νοσηλείες, με το ΕΣΥ να βιώνει δύσκολες στιγμές ενώ περιμένουμε από τον ΕΟΔΥ και για τα κρούσματα σήμερα 5/4.

Κρούσματα σήμερα 5/4: Πρεμιέρα για το λιανεμπόριο σήμερα

Σήμερα το πρωί ανεβάζει ξανά ρολά το λιανεμπόριο, ακολουθώντας τη χαλάρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Να σημειωθεί πως το άνοιγμα δεν θα πραγματοποιηθεί σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, σύμφωνα και με το ΦΕΚ που εκδόθηκε. Θα υπάρχει όμως ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές λόγω κυβερνητικής απόφασης, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Κρούσματα σήμερα 5/4

Κρούσματα σήμερα 5/4: Πως γίνονται τα ψώνια

Για την αγορά από καταστήματα λιανεμπορίου, οι καταναλωτές πρέπει να στείλουν SMS με το ονοματεπώνυμό τους στο 13032, για να μεταβούν στο κατάστημα, εντός του νομού. Το SMS ισχύει για τρεις ώρες και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως. Οι αγορές θα γίνονται είτε με τη μέθοδο του click away, είτε με το click in shop.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Επισημαίνεται ότι τα πολυκαταστήματα τύπου mall, shop in shop ή outlet θα ανοίξουν μόνο στις «κόκκινες» περιοχές (αυξημένου κινδύνου) και όχι στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» (πολύ αυξημένου κινδύνου). Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Κρούσματα σήμερα 5/4

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά. Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κρούσματα σήμερα 5/4: Διαφορές μεταξύ περιοχών αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές. Κρούσματα σήμερα 5/4

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα. Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους. Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Αυτά τα καταστήματα λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

“Ανάσα” παίρνουν από σήμερα πολίτες και καταστηματάρχες αφού το λιανεμπόριο λειτουργεί ξανά σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Κοζάνη, όπου εκεί σύμφωνα με τους ειδικούς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την μερική άρση των μέτρων.

Κρούσματα σήμερα 5/4: Στις τρεις αυτές περιοχές, τα καταστήματα των οποίων συνεχίζεται η λειτουργία είναι:

  • οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου,
  • τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού,
  • τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς κατόπιν ραντεβού και
  • τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν επί 24ωρου.

Τέλος, οι επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τις περ. του σημείου 25 της παρ 1β του άρθρου 1 της ως άνω απόφασης και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής,
  • η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου,
  • κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα,
  •  επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης,
  • η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.) και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τα 20 άτομα,
  • στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών,
  • απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία.

Στην υπόλοιπη χώρα τα καταστήματα που ανοίγουν σήμερα είναι τα εξής:

  • τα συνοικιακά καταστήματα
  • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
  • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
  • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Για τους πολίτες που θέλουν να ψωνίσουν, θα πρέπει πρώτα να κλείνουν ραντεβού με το κατάστημα. Οι αγορές θα γίνονται είτε με click away, είτε με click inside και αφού το κατάστημα στείλει SMS για την ημέρα και την ώρα του καθορισμένου ραντεβού με τον καταναλωτή. Τότε ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει SMS στο 13032 γράφοντας το ονοματεπώνυμό του και την διεύθυνση κατοικίας.

Στη συνέχεια θα παραλάβει ένα μήνυμα που θα γράφει «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα». Σημειώνεται ότι ο καταναλωτής μπορεί να στείλει μόνο ένα μήνυμα για αγορές στο λιανικό εμπόριο ανά 24ωρο και θα έχει στην διάθεσή του 3 ώρες για να κάνει τα ψώνια του. Στην διάρκεια αυτού του 3ωρου θα μπορεί να επισκεφτεί όσα μαγαζιά θέλει, αρκεί να έχει κλείσει ραντεβού.

Εξαδάκτυλος: Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις το Πάσχα

Ο γνωστός λοιμωξιολόγος, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τις εξελίξεις στην πανδημία. Ο κ. Εξαδάκτυλος έχει αναφέρει και στο παρελθόν η άρση του lockdown θα ήταν μία κακή κίνηση λόγω της επιδημιολογικής εικόνας.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, σχετικά με την επιστροφή μόνο της Γ΄ Λυκείου στα θρανία από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, ενώ τοποθετήθηκε και για την απόφαση της Επιτροπής για το κλείσιμο του Λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαϊα και Κοζάνη. Κρούσματα σήμερα 5/4

 “Η πίεση στο σύστημα υγείας είναι τρομακτική”

«Επειδή η πίεση είναι τρομακτική, η Επιτροπή θα πρέπει να δει που υπάρχει αδήριτη ανάγκη και αυτή και μόνο να εξυπηρετείται. Για παράδειγμα, θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για την Γ’ Λυκείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς δε αν με τα σημερινά δεδομένα μπορούν οι μαθητές να δώσουν Πανελλήνιες, ανέφερε ότι αν δε λειτουργεί η υπόλοιπη εκπαίδευση και υπάρχουν πολλές αίθουσες ώστε τα παιδιά να μπαίνουν σε μικρούς αριθμούς σε κάθε αίθουσα, μπορεί να γίνει.  Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου που ξεκινά σήμερα, ο κ. Εξαδάκτυλος επισήμανε ότι το βήμα αυτό δε γίνεται, επειδή έχουμε αφήσει το πρόβλημα πίσω μας.

Κρούσματα σήμερα 5/4:  Για την αναστολή της επαναλειτουργίας των καταστημάτων

Σε ό,τι αφορά στην αναστολή της επαναλειτουργίας των καταστημάτων σε Αχαΐα, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση ήταν σωστή τονίζοντας ότι «όταν επί τρεις ημέρες αυξάνει κατακόρυφα η πίεση στο σύστημα υγείας και ξεκινούν οι εφημερίες χωρίς ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ.

Με δεδομένο ότι το μεγάλο κέντρο της χώρας λειτουργεί ήδη με 100% πληρότητα, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο».  Εξήγησε δε ότι από την περασμένη Τετάρτη που ανακοινώθηκε το άνοιγμα σε αυτές τις περιοχές, υπήρχε ραγδαία επιδείνωση.

Κρούσματα σήμερα 5/4: Για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα

Όσον αφορά στο αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει μόνο μεταξύ περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επικινδυνότητας.

«Έχω την αίσθηση ότι η μετακίνηση των ανθρώπων από την κυρία κατοικία τους στη δευτερεύουσα κατοικία τους,  εφόσον βρίσκονται σε περιοχές του ίδιου επιδημιολογικού φορτίου θα διευκόλυνε ώστε να έχουμε λιγότερους συνωστισμούς τα Σαββατοκύριακα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αλλά μόνο αυτοί και υπό αυτή την προϋπόθεση», κατέληξε.

Self test: Από αύριο η διάθεση των τεστ στα φαρμακεία

Τα self test μπαίνουν στη ζωή μας από τις 6 Απριλίου αφού θα μπορούμε να τα παίρνουμε από τα φαρμακεία. Στόχος της συγκεκριμένης επιλογής είναι να υπάρχει πιο αποτελεσματική ιχνηλάτηση των ασυμπτωματικών, ενώ ο Άκης Σκέρτσος αναμένεται να κάνει νέες ανακοινώσεις αύριο Παρασκευή στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, τα τεστ έφτασαν στην Ελλάδα το Σάββατο και αναμένονται να παραδοθούν στα φαρμακεία για άμεση διάθεση από αύριο (06/03). Τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ (self test) είναι ένα ακόμη σημαντικό όπλο που έρχεται να συμπληρώσει τα ήδη υπάρχοντα στην μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19. Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα το μήνα , για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Κρούσματα σήμερα 5/4

Κρούσματα σήμερα 5/4: Η προτεραιότητα της διάθεσης τους

Για τα ανήλικα τέκνα τα self test θα προμηθεύονται από τους γονείς τους. Εως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 ετών.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου. Διευκρινίζεται ότι το ατομικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα, ενώ όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, δηλαδή, πυρετό, βήχα ή και άλλα, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.

Υποχρεωτικό το τεστ

Το  self test είναι υποχρεωτικό για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν.

  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr·
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο·
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Υποχρέωση να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης του νέου κορονοϊού εκτός από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς έχουν οι πολίτες που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση, στα δικαστήρια. self test

Πως δηλώνονται τα κρούσματα

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή. Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση.

Οι μεν εργαζόμενοι – και οι εκπαιδευτικοί – για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται, ότι η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Με την διενέργεια ατομικού τεστ από τους ίδιους τους πολίτες στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα, θα εντοπίζονται έγκαιρα οι ασυμπτωματικοί ή και προσυμπτωματικοί ασθενείς,- θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα στις επόμενες μια-δυο μέρες – με στόχο την έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση αυτών των νέων κρουσμάτων, αλλά και ιχνηλάτηση των στενών επαφών τους για τη διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης του νέου κορονοϊού. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments