Οικονομία

Άδωνις Γεωργιάδης: Συμμεριζόμαστε την ίδια αγωνία με τον εμπορικό κόσμο

Άδωνις Γεωργιάδης: Συμμεριζόμαστε την ίδια αγωνία με τον εμπορικό κόσμο
Άδωνις Γεωργιάδης: Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε γιατί άνοιξε το λιανεμπόριο, γιατί πάρθηκε πίσω η απόφαση για Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό του εμπορικού κόσμου.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σε έκτακτη εκπομπή του Ant1 για την πανδημία με τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου καλεσμένος ήταν και ο Αλέξης Χαρίτσης. Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης χειρουργήθηκε εκτάκτως τις προηγούμενες μέρες, ενώ με μια αναλυτική ανάρτησή του στο Facebook απάντησε στα μηνύματα που δέχθηκε για την περιπέτεια της υγείας του, όπου απάντησε ψύχραιμα και με θετικό τρόπο σε όσα του προσάπτουν.

Ο υπουργός Ανάπτυξης στη χθεσινή «τηλεμαχία» έδωσε και πάλι απαντήσεις, αυτή τη φορά στον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέφερε την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε αρχικά: «Άκουσα προσεκτικά τον κ. Χαρίτση, αλλά δεν κατάλαβα ποια είναι η θέση της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. Να ανοίξει το λιανεμπόριο ή να μην ανοίξει».

Ο υπουργός επισήμανε την αντίφαση των κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή και ο Αλέξης Χαρίτσης στην τοποθέτησή του στη χθεσινή εκπομπή ήταν επιφυλακτικοί να ανοίξει το λιανεμπόριο, από την άλλη «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στην Αχαΐα» και ήταν «πρωτοστατούντες στα επεισόδια κατά του κ. Πέτσα, ζητώντας το άμεσο άνοιγμα των επιχειρήσεων» στην περιοχή.

Έπειτα, σημείωσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητάει να ανοίξει το λιανικό εμπόριο στην πόλη. «Άρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ταυτόχρονα, να λέει τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης. «Άμα λες τα πάντα, κάποιους μπορεί να κοροϊδεύεις, τους περισσότερους όχι», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης. Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Υπάρχουν παλινωδίες στις αποφάσεις;», αναρωτήθηκε. «Προφανώς και υπάρχουν», είπε. «Γιατί η βάση στην οποία καλούμαστε να αποφασίζουμε δεν είναι σταθερή».

Μετά από ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου σε σχέση με την ψυχολογική κατάσταση των εμπόρων που είναι «στα κάγκελα» ο υπουργός είπε «ότι καλώς οι άνθρωποι είναι στα κάγκελα».

«Σήμερα (σ.σ. χθες) είχα μία σύσκεψη με τους προέδρους των Επιμελητηρίων και του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης», ενημέρωσε ο υπουργός και εξήγησε ότι στο τέλος επικράτησε το πνεύμα της λογικής. Επισήμανε ότι ούτε ο ίδιος, ούτε ο πρωθυπουργός ήθελαν να ανατραπεί η απόφαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Ο κ. Γεωργιάδης μετέφερε, μάλιστα, ότι όταν ρώτησε στη συγκεκριμένη σύσκεψη ποιος θα πάρει την ευθύνη για ενδεχόμενο άνοιγμα, τότε «στάματησε η συζήτηση». Έπειτα, πρόσθεσε ότι οι ειδικοί πρότειναν στην κυβέρνηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις τρεις αυτές περιοχές και αυτή την άποψη ακολούθησε το κυβερνητικό επιτελείο. Μάλιστα, σημείωσε ότι οι μετρήσεις στα λύματα ήταν αυτές που έδειξαν ότι το ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

«Τι έπρεπε να πει η κυβέρνηση», αναρωτήθηκε ξανά. Και πρόσθεσε: «δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι επιδημιολόγοι και να γίνει ό, τι θέλει στη Θεσσαλονίκη; Θα ήταν αυτό μια υπεύθυνη στάση;».

Στη συνέχεια επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι υπεύθυνη στάση μιας κυβέρνησης δεν είναι να μην πάρει μια απόφαση που έχει πολιτικό κόστος, αλλά «να κρατάει προσεκτικά το τιμόνι για να σώσει ανθρώπινες ζωές».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ακόμα ότι αν γίνονται «κορωνοπάρτι» με 1000 άτομα, όπως αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη και παρενέβη ο εισαγγελέας ή όσοι πήγαν χωρίς μάσκες στην κηδεία του Αρχιμανδρίτη στον Άγιο Στέφανο, δεν πρόκειται να πέσουν τα κρούσματα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έπειτα τόνισε ότι δεν υπάρχουν μόνο αρνητικές ειδήσεις, αλλά και θετικές. Έγινε η ανακοίνωση του επιδόματος ειδικού σκοπού από τον Χρήστο Σταϊκούρα, άνοιξε η πλατφόρμα για τα voucher με τα 200 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Ανάπτυξης, άνοιξε η πλατφόρμα για να μπουν οι επιχειρήσεις στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι «δεν είμαστε άνθρωποι αδιάφοροι για τον εμπορικό κόσμο, από πάνω είμαστε, κάθε μέρα σκεφτόμαστε και ένα διαφορετικό μέτρο, βάζουμε το μυαλό μας να δουλέψει για να δούμε πώς θα βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις, συμμεριζόμαστε την ίδια αγωνία, αλλά δεν είναι ώρα λαϊκισμού. Είμαστε στο τέλος ενός μαραθωνίου, είναι σαν να έχουμε κάνει τα 42 χιλιόμετρα και μας μένουν τα τελευταία 300 μέτρα. Σε αυτά θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια επειδή κουραστήκαμε; Όχι, θα σφίξουμε τα δόντια, θα τα καταφέρουμε».

Τέλος, με αφορμή ότι κάποιοι «άθλιοι», όπως είπε χαρακτηριστικά, πήγαν να εμπλέξουν την κυβέρνηση σε έναν διχασμό Βορρά – Νότου, αυτό δεν ισχύει. Η αγορά της Θεσσαλονίκης, με τις αποφάσεις του υπουργείου για click away και click inside έχει δουλέψει 37 μέρες περισσότερες από την αγορά των Αθηνών.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments