Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Εν αναμονή της ανακοίνωσης του ΕΜΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Εν αναμονή της ανακοίνωσης του ΕΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca: Ο επικεφαλής εμβολίων του Οργανισμού δήλωσε χτες πως το σκεύασμα και οι θρομβώσεις συνδέονται, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό.

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Την ώρα που οι έρευνες για το αν το σκεύασμα ευθύνεται για τα περιστατικά θρομβώσεων συνεχίζονται, αξιωματούχος του ΕΜΑ δήλωσε χθες ότι υπάρχει σύνδεση. Παράλληλα, αναστέλλονται οι δοκιμές του στα παιδιά.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι δήλωσε ο αξιωματούχος του ΕΜΑ

Ο επικεφαλής εμβολίων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero πως το εμβόλιο και οι θρομβώσεις συνδέονται, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη με ποιον τρόπο συμβαίνει αυτό. «Κατά τη γνώμη μου μπορούμε ήδη να πούμε ότι είναι ξεκάθαρο πώς υπάρχει μια σύνδεση με το εμβόλιο. Τι ακριβώς όμως προκαλεί αυτή την αντίδραση δεν το γνωρίζουμε ακόμη. Οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και η σχέση οφέλους-κινδύνων παραμένει πάντα υπέρ των εμβολίων» είπε.

Ακόμη σημείωσε, “αλλά τώρα είναι είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος ανάμεσα στον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca και πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων στο αίμα, που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων”.

Λίγη ώρα αργότερα ο ΕΜΑ απάντησε ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων. Επίσης, προανήγγειλε ότι μέσα στην εβδομάδα θα δοθούν «προκαταρκτικά στοιχεία», αλλά «δύσκολα θα μπορέσουμε να αναφερθούμε σε ηλικιακά όρια για τη χρήση του εμβολίου, όπως έχουν κάνει κάποιες χώρες».

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι λέει ο Μόσιαλος για το εμβόλιο

Ο Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη εμβολιαστεί με το AstraZeneca, έκανε λόγο για ελάχιστο ρίσκο σημειώνοντας πως “η πιθανότητα θρόμβωσης παραμένει ελάχιστη, παρά ταύτα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν όλα τα δεδομένα”.

«Εγώ αποφάσισα για τον εαυτό μου: έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και θα κάνω και τη δεύτερη τον Μάιο. Και αυτό γιατί θεωρώ ότι το ρίσκο είναι ελάχιστο. Εγώ όμως δεν είμαι ρυθμιστική αρχή, αλλά ένας πολίτης που η απόφασή μου έχει μοναδιαία συνέπεια. Δεν θα κάνω όμως ούτε αυστηρές συστάσεις και δεν θα κρίνω υποτιμητικά όσους έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από εμένα. Μετά την ανακοίνωση της Μεγάλης Βρετανίας για 30 περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων, τα δεδομένα δεν άλλαξαν δραματικά. Η πιθανότητα θρόμβωσης παραμένει ελάχιστη. Παρά ταύτα, οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν όλα τα δεδομένα και να κάνουν εκτίμηση αν υπάρχει αυξημένος σχετικός κίνδυνος για κάποια υποκατηγορία του πληθυσμού», σχολίασε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments