Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ισπανία συνεχίζει τους εμβολιασμούς για τους 60-69

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ισπανία συνεχίζει τους εμβολιασμούς για τους 60-69
Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ισπανία θα συνεχίσει τους εμβολιασμούς με AstraZeneca, στην αρχή για όσους ανήκουν στην κατηγορία 60-65 ετών κι αργότερα τους 66-69 ετών.

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει τα άτομα ηλικίας 60 έως 65 ετών με το εμβόλιοτης AstraZeneca προτού προχωρήσει στην επόμενη ηλικιακή ομάδα προτεραιότητας των 66-69, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας σήμερα. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά θρομβώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε χώρες όπως η Βρετανία και η Εσθονία, οι οποίες αποφάσισαν να διακόψουν τη χορήγηση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακής ομάδες.

Το υπουργείο είχε ήδη ανακοινώσει από την Τετάρτη ότι σκόπευε να περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με την εμφάνιση θρομβώσεων στον εγκέφαλο. Προηγουμένως, η Ισπανία είχε χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες-κλειδιά από 18 έως άνω των 65 ετών.

Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι σύντομα θα αποφασίσει εάν τελικά θα λάβουν και τη δεύτερη δόση όσα άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η Ισπανία ανέφερε 9.901 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 3,34 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 142 σε 76.179. Γενικότερα, τα κρούσματα του ιού αυξάνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Ισπανία, η οποία μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου 3,02 εκατομμύρια, ενώ συνολικά έχουν διενεργηθεί 9,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Ο ΕΜΑ επιμένει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν έναντι των κινδύνων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε αναφορές για 169 περιπτώσεις θρομβώσεων ανάμεσα σε 34 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν στην Ευρώπη, περίπου μία για κάθε 100.000 άτομα κάτω των 60 εμβολιασμένων. Τα περισσότερα περιστατικά εμφανίστηκαν σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, σε χρονική απόσταση εντός δύο εβδομάδων από την ημέρα που εμβολιάστηκαν.

Ο EMA ανέφερε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων και οι εν λόγω χώρες πρέπει να θέσουν τους δικούς τους κανονισμούς, οδηγώντας σε ένα συνονθύλευμα διαφορετικών κανόνων που διέπουν τη χρήση του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments