Διεθνή

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη χρήση μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών

Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ολλανδία ανακοίνωσε τη χρήση μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών
Εμβόλιο AstraZeneca: Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως το εμβόλιο θα χορηγείται μόνο σε πολίτες άνω των 60 ετών, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από τα περιστατικά θρομβώσεων.

Η Ολλανδία αποφάσισε να προχωρήσει στον περιορισμό της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από τις αναφορές δεκάδων περιστατικών θρομβώσεων που έχουν παρατηρηθεί στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι πολλές χώρες η μία μετά την άλλη θέτουν περιορισμούς στη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η Ισπανία, η οποία σήμερα ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί το εμβόλιο στις ηλικίες των 60-69 ετών, ενώ το Βέλγιο θα εμβολιάζει με αυτό το εμβόλιο για ένα μήνα μόνο όσους είναι 55 ετών και άνω.

Η απόφαση ελήφθη μια ημέρα αφότου ο ρυθμιστής φαρμάκων της Ευρώπης δήλωσε ότι βρήκε σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε ορισμένους ενήλικες αποδέκτες του εμβολίου. Ωστόσο, ο ΕΜΑ επιμένει ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων που ίσως συνδέονται με αυτό.

«Άτομα άνω των 60 ετών, που γεννήθηκαν το 1960 ή νωρίτερα, μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Άτομα κάτω των 60 ετών θα λάβουν διαφορετικό εμβόλιο», ανέφερεε η κυβέρνηση σε δήλωση.

Η Ολλανδία έχει παραγγείλει 12 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που αποφάσισαν να περιορίσουν τη χορήγηση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καθώς προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις παρενέργειες, και συγκεκριμένα την εμφάνιση θρομβώσεων.

Η Ισπανία συνεχίζει τους εμβολιασμούς για την ηλικιακή κατηγορία των 60-69 ετών

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εμβολιάζει τα άτομα ηλικίας 60 έως 65 ετών με το εμβόλιοτης AstraZeneca προτού προχωρήσει στην επόμενη ηλικιακή ομάδα προτεραιότητας των 66-69, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείο Υγείας σήμερα. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί δεκάδες περιστατικά θρομβώσεων τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε χώρες όπως η Βρετανία και η Εσθονία, οι οποίες αποφάσισαν να διακόψουν τη χορήγηση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακής ομάδες.

Το υπουργείο είχε ήδη ανακοινώσει από την Τετάρτη ότι σκόπευε να περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρχει σύνδεση του εμβολίου με την εμφάνιση θρομβώσεων στον εγκέφαλο. Προηγουμένως, η Ισπανία είχε χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες-κλειδιά από 18 έως άνω των 65 ετών.

Παράλληλα, το υπουργείο ανέφερε ότι σύντομα θα αποφασίσει εάν τελικά θα λάβουν και τη δεύτερη δόση όσα άτομα είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, η Ισπανία ανέφερε 9.901 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού, αυξάνοντας το συνολικό ποσό στα 3,34 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 142 σε 76.179. Γενικότερα, τα κρούσματα του ιού αυξάνονται εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Ισπανία, η οποία μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει πλήρως περίπου 3,02 εκατομμύρια, ενώ συνολικά έχουν διενεργηθεί 9,8 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments