Κόσμος

Γερμανία: Ξεκινά συζητήσεις με τη Ρωσία για το Sputnik V

Γερμανία: Ξεκινά συζητήσεις με τη Ρωσία για το Sputnik V
Γερμανία: Το Βερολίνο θα ξεκινήσει συζητήσεις με τη Μόσχα για το ενδεχόμενο αγοράς του ρωσικού εμβολίου.
Γερμανία: Το Βερολίνο θα ξεκινήσει συζητήσεις με τη Μόσχα για το ενδεχόμενο αγοράς του ρωσικού εμβολίου.

Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο της AstraZeneca, η Γερμανία έκανε γνωστό σήμερα ότι θα ξεκινήσει σύντομα συζητήσεις με τη Ρωσία για το Sputnik V. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας της χώρας, Γενς Σπαν, μιλώντας για το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο κατά της covid-19, εφόσον αυτό λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

“Εξήγησα εκ μέρους της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ ότι θα συζητήσουμε διμερώς με τη Ρωσία, αρχικά για να γνωρίζουμε ποιες ποσότητες (του εμβολίου) και πότε θα μπορούσαν να παραδοθούν”, επεσήμανε ο Σπαν μιλώντας στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό WDR. Ο Γερμανός υπουργός δικαιολόγησε την απόφασή του εξηγώντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι δεν θα διαπραγματευθεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ για την αγορά του Sputnik V, όπως είχε κάνει με άλλα εμβόλια κατά της covid-19.

Σημειώνεται ότι το θέμα της χρήσης του ρωσικού εμβολίου είναι αμφιλεγόμενο στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει πρόσφατα τη Ρωσία ότι το χρησιμοποιεί ως εργαλείο προπαγάνδας. “Οι παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους δύο με τέσσερις, πέντε επόμενους μήνες για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά στην τρέχουσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμβολίων που χορηγούνται”, διευκρίνισε ο Σπαν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για τη βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία.

Καθώς δεν μπορούσε να παράξει το Sputnik V σε επαρκείς ποσότητες, η Μόσχα έδωσε προτεραιότητα στον ρωσικό πληθυσμό και μέχρι τώρα έχει εξαγάγει περιορισμένο αριθμό εμβολίων κατά της covid-19 στο εξωτερικό. Διευκρινίζεται ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή τρία εμβόλια κατά της covid-19, αυτό των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca υπό όρους. Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson αναμένεται να διανεμηθεί τις επόμενες εβδομάδες στις χώρες της ΕΕ.

Η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, ανακοίνωσε χθες ότι θα διαπραγματευθεί “ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο με τη Ρωσία για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)”. Τέλος, το Βερολίνο έχει δεσμευθεί ότι όλοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά της covid-19 θα μπορέσουν να λάβουν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments