Ελλάδα

Ενημέρωση κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή μετάδοση

Ενημέρωση κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για την ενδοοικογενειακή μετάδοση
Ενημέρωση κορωνοϊός: Τι είπαν στο υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Eνημέρωση για την πορεία που έχει ο κορωνοϊός κάνουν η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, λίγο μετάμ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 2747 κρούσματα.

Ενημέρωση κορωνοϊός: «Καμπανάκι» Παπαευαγγέλου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι σημαντικά επιβαρυμένο. Είναι σαφές ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα κυρίως στις μεγάλες πόλεις και ότι η μετάδοση συνεχίζεται» ανέφερε αρχικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου. «Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση, οι περισσότερες μεταδόσεις αφορούν ενδοοικογενειακή μετάδοση του ιού. Είναι μέρες τώρα άλλωστε που ακούμε από τους παθολόγους και λοιμωξιολόγους να μας λένε ότι νοσηλεύουν ολόκληρες οικογένειες».

«Με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης είναι ξεκάθαρο ότι εάν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πιθανό να κολλήσουν όλοι. Ακόμα, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολύ συχνά αναφέρεται έκθεση σε συναθροίσεις όχι μόνο μέσα σε σπίτια όπου όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους», συνέχισε. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται σε 6,1%, ωστόσο έχει παραμείνει σταθερός τις τελευταίες ημέρες. «Να προσέχουμε χωρίς υπερβολές» είπε, σημειώνοντας πως την τελευταία εβδομάδα είχαμε πάνω από 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο.

Η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι έχει αυξηθεί ο ημερήσιος αριθμός διεξαγωγής τεστ, ενώ αναφερόμενη στα self tests εκτίμησε ότι είναι δεδόμενο πως με τα self tests θα έχουμε πολλά περισσότερα νέα κρούσματα. «Αυτός είναι όμως ο στόχος μας με τα self tests: Να βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς ώστε να τους απομονώνουμε εγκαίρως».

«Η ματιά μας στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα»

«Η ματιά μας είναι στραμμένη στη βόρεια Ελλάδα» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου που τόνισε ωστόσο πως αυξημένη διάδοση εντοπίζεται και στα νησιά Κως, Κάρπαθος, Νάξος, Ρόδος, Σάμος και Λέσβος.

Συνολικά, 5.500 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με μέσο όρο 530 εισαγωγές τη μέρα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, με την κάλυψη απλών κλινών στη Θεσσαλονίκη να φτάνει στο 62%. Συνολικά στην επικράτεια ο δείκτης Rt είναι περίπου στη μονάδα, χαμηλότερος στη νότια Ελλάδα και λίγο πάνω από το ένα, (1,1) στη βόρεια Ελλάδα.

Δείτε ζωντανά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments