Ελλάδα

Λαϊκές αγορές: Οι παραγωγοί αντιδρούν στο delivery

Λαϊκές αγορές: Οι παραγωγοί αντιδρούν στο delivery
Λαϊκές αγορές: Το σωματείο «Ομόνοια» διαμαρτύρεται για το delivery στους καταναλωτές, κάνοντας λόγο για αλλοτρίωση των λαϊκών αγορών.

Τη διαφωνία τους ενάντια στην πρακτική του delivery στις λαϊκές αγορές εξέφρασε η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης «Ομόνοια». Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που σωματεία παραγωγών των λαϊκών αγορών ξεσηκώνονται εναντίον της κυβέρνησης, καθώς στα τέλη Μαρτίου οι εργαζόμενοι των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης είχαν διαμαρτυρηθεί για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης υψώνοντας μαύρες σημαίες στους πάγκους, ενώ στην Αθήνα οι παραγωγοί αποφάσισαν να προβούν σε απεργία.

Συγκεκριμένα, το σωματείο «Ομόνοια» υποστηρίζει πως αν επιτραπεί η λειτουργεία του delivery, τότε θα στερήσουν από τον καταναλωτή «την ιδία την φιλοσοφία, τη νοοτροπία, την ύπαρξη της λαϊκής αγοράς». Ιδιαίτερα, επισημαίνουν ότι ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τιμές και προϊόντα, αλλά και συνομιλήσει, με τους παραγωγούς να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως οι καταναλωτές θα στραφούν προς τη λύση του σουπερμάρκετ εάν ισχύσει η πρακτική του delivery.

Επιπλέον, αναφέρουν ότι μία τέτοια πρακτική θα οδηγήσει στην αλλοτρίωση των λαϊκών αγορών, στο όνομα του εκσυγχρονισμού που θέλει να περάσει το νομοσχέδιο.

Σημειώνεται ότι κάποιοι παραγωγοί λαϊκών αγορών εκτελούν ήδη τηλεφωνικές παραγγελίες, είτε σε κάποια μονογονεϊκή οικογένεια, έναν φίλο ή πελάτη ή σε κάποιο άτομο με αναπηρία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου «Ομόνοια»

«Η λειτουργία του delivery δεν είναι κάτι άγνωστο για τις λαϊκές αγορές.

Σχεδόν καθημερινά, όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές, έχουν κάποια μονογονεϊκή οικογένεια, έναν φίλο, έναν πελάτη Α.Μ.Ε.Α., κάποιον ηλικιωμένο, που τελειώνοντας την λαϊκή περνούν από το σπίτι του και του παραδίδουν προϊόντα. Προϊόντα τα οποία ο φίλος και πελάτης τα ξέρει ήδη και σαν ποιότητα και σαν τιμή.

Στην περίπτωση όμως του «εκσυγχρονισμένου» νομοσχεδίου μιλάμε για πλήρη αλλοτρίωση της έννοιας, της φιλοσοφίας και της ίδιας της ύπαρξης των λαϊκών αγορών.

Ο καταναλωτής, ο κάθε καταναλωτής, επισκέπτεται την λαϊκή αγορά και εκτός από την διαπροσωπική σχέση, αλλά και την ανταλλαγή διαφόρων απόψεων και συζητήσεων επί παντός επιστητού, κάνει την βόλτα του σε όλο τον χώρο της αγοράς.

Σε όλους τους πάγκους της, βλέποντας όλα τα προϊόντα.

Βλέπει, κρίνει και συγκρίνει, ποσότητες, ποιότητες, ποικιλίες, προελεύσεις, τιμές ακόμη και πρόσωπα.

Αν λοιπόν περάσουμε, ακόμα κι εμείς οι ίδιοι στον καταναλωτή μας την έννοια του delivery, της τηλεφωνικής δηλαδή παραγγελία αυτόματα του έχουμε «στερήσει» όλα τα παραπάνω.

Του έχουμε στερήσει την ιδία την φιλοσοφία, τη νοοτροπία, την ύπαρξη της λαϊκής αγοράς.

Αποτέλεσμα:

Αφενός τον έχουμε εκδιώξει σαν φυσική παρουσία από τον χώρο των λαϊκών αγορών και αφετέρου τον έχουμε μετατρέψει σε έναν πελάτη ενός μανάβικου, μιας γειτονικής φρουτεμπορικής και ακόμα καλυτέρα στενό πελάτη των super market.

Λαϊκή αγορά

Λαϊκή αγορά

Γιατί, ποιος ο λόγος ποια η διάφορα, το να παραγγέλλει τηλεφωνικά χωρίς την φυσική του παρουσία αλλά και το δικαίωμα της επιλογής και της κρίσης από την λαϊκή αγορά αντί του super market…

Ακόμα κι αν υπάρξουν κάποιοι μικροί, προσωπικής φύσεως λόγοι, αυτή η νοοτροπία, αυτή η λογική, θα τους καταπιεί αχόρταγα και πολύ γρήγορα.

Αυτός λοιπόν, είναι ένας ακόμα, ευφυέστατος Δούρειος Ίππος πλήρης αλλοτρίωσης των λαϊκών αγορών, πολύ καλά και επιμελώς «καλυμμένος», κάτω από το φάσμα του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης που θέλει να περάσει το νομοσχέδιο.

Ένας ακόμα Δούρειος Ίππος κρυμμένος κάτω από τα κυρία αιτήματα των ομοσπονδιών που αποτελούν «αιτία πολέμου», μα δεν είναι ευδιάκριτα τα λάφυρα αυτού του πολέμου.

Ένας ακόμα Δούρειος Ίππος, μια δικαιολογία καλυτέρα για να δικαιολογηθεί η ύπαρξη «εκσυγχρονισμένων εταιρειών » στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Ένα μεγάλο μπράβο λοιπόν στον «πονηρό» συντάκτη του νομοσχεδίου.

Κύριε υπουργέ προσέξτε τους συμβούλους, συνεργάτες και «συνεργάτες» σας, γιατί σας σπρώχνουν και εσάς στην πλήρη καταστροφή και προσωπικό αφανισμό. Διότι με αυτού του είδους τα νομοσχέδια, αυτή θα είναι η κατάληξη σας και ας μην είναι ούτε για εσάς ευδιάκριτο.

Εκείνοι όμως, είναι πραγματικοί γνώστες της λαϊκής αγοράς έτσι δεν είναι;»

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments