Διεθνή

Τουρκία Ιταλία: Η απάντηση Ερντογάν στον Ντράγκι

Τουρκία Ιταλία: Η απάντηση Ερντογάν στον Ντράγκι
Τουρκία Ιταλία: Σκληρή ήταν η απάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο σχόλιο που είχε κάνει ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Η Τουρκία και η Ιταλία έχουν μπει σε μία πολύ δύσκολη περίοδο λόγω του επεισοδίου με αφορμή το SofaGate. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Ιταλός Πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τον Τούρκο Πρόεδρο ως δικτάτορα. Αφορμή για αυτόν τον χαρακτηρισμό στάθηκε η στάση του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης που είχε με τον Σαρλ Μισέλ και την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σημειώνεται πως η φον ντερ Λάιεν ήρθε σε δύσκολη θέση όταν είδε πώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για την ίδια, ενώ για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος ανέφερε σχετικά ότι λυπάται.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την επίθεση του Ντράγκι,  ο Τούρκος πρόεδρος “έσπασε” την σιωπή του, απαντώντας εμμέσως στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι. Σε ομιλία του δήλωσε ότι οι ηγέτες της Δύσης κάνουν προσωπικές επιθέσεις προς τον ίδιο, αλλά και το Ισλάμ λόγω της ανικανότητάς τους.  «Η εχθρότητα κατά το Ισλάμ έχει μετατραπεί σε ένα όργανο των πολιτικών της Δύσης για να καλύψουν την αποτυχία τους και την ανικανότητά τους. Οι πολιτικοί που αποτυγχάνουν στην εξωτερική πολιτική, στριμώχνονται στο εσωτερικό και τον προσωπικό τους ανταγωνισμό τον βάζουν μπροστά από το καθήκον τους, κρύβουν την ικανότητά τους, επιτιθέμενοι προσωπικά στο πρόσωπό μου, αλλά κι εναντίον των Μουσουλμάνων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Τουρκία Ιταλία

“Παγώνει” η αγορά ιταλικών ελικοπτέρων

Την ίδια ώρα, από τον ιταλικό τύπο αναφέρουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «παγώνει» την αγορά 10 ελικοπτέρων από την Ιταλία αξίας 70 εκατ. δολαρίων. Όπως αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Il Fatto Quotidiano μετά τη διπλωματική κρίση που ξέσπασε πρόσφατα μεταξύ Άγκυρας και Ρώμης, η Τουρκία έβαλε στον πάγο την αγορά δέκα ελικοπτέρων AW169, του ιταλικού κρατικού ομίλου Leonardo, η οποία είχε συμφωνηθεί από τον Μάρτιο.

Το όλο κόστος της αγοράς, αγγίζει τα 70 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα επιπλέον συμφωνιών, συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ έστειλε «προειδοποιητικά μηνύματα» σε άλλες δυο ιταλικές ιδιωτικές εταιρίες και στον όμιλο του ενεργειακού τομέα Ansaldo Energia, ιδιοκτήτη σε ποσοστό 40% μιας τρίτης εταιρίας, η οποία διαπραγματεύεται την αγορά μονάδας παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας, έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Η επίθεση Ντράγκι στον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ερωτηθείς σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την στάση του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε: «Δεν συμμεριζόμαστε την στάση του Ερντογάν, δεν ήταν η κατάλληλη συμπεριφορά. Λυπάμαι ιδιαίτερα που η πρόεδρος της ΕΕ την υπέστη».

«Με αυτούς τους δικτάτορες, ας τους αποκαλέσουμε έτσι, πρέπει να είμαστε σαφείς: Να εκφράζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις αλλά να καταφέρνουμε να συνεργαζόμαστε υπέρ των χωρών μας», πρόσθεσε ο Μάριο Ντράγκι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments