Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 13/4: 4033 νέες μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα 13/4: 4033 νέες μολύνσεις
Κρούσματα σήμερα 13/4: Αναλυτικά τα στοιχεία από την ανακοίνωση ΕΟΔΥ για τη διασπορά του ιού στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

Τα κρούσματα σήμερα 13/4 είναι και η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Με την επίσημη ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 4033 κρούσματα σήμερα και  πως 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης, το ίδιο διάστημα, 93 πολίτες έφυγαν από τη ζωή ενώ 802 είναι οι διασωληνωμένοι. Θυμίζουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν 1606νέα κρούσματα.

Κρούσματα σήμερα: Δείτε το Infograpfic για τις μολύνσεις μέχρι και σήμερα:

Κρούσματα σήμερα 13/4

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.033, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 301.103 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.401 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 93, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.054 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κρούσματα σήμερα

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 802 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.901 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 458 (ημερήσια μεταβολή -15.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 520 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κρούσματα σήμερα 13/4: Τι λένε οι ειδικοί για τις μετακινήσεις

«Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο MEGA.

Ο καθηγητής τόνισε με αυτόν τον τρόπο πόσο χρήσιμο είναι το εργαλείο του self test στην Ελλάδα. Μάλιστα, εξήγησε ότι η άποψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self test στους χώρους εργασίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωριό, είπε ότι ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποίησουμε».

Κρούσματα σήμερα 13/4: Η εκτίμηση Βατόπουλου για τις μετακινήσεις

Κρούσματα σήμερα 13/4: Η εκτίμηση Βατόπουλου για τις μετακινήσεις

Στο ερώτημα γιατί κάποιος εμβολιασμένος, εν όψει και του Πάσχα, δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, σημείωσε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».

Κρούσματα σήμερα 13/4: Ο Σαρηγιάννης λέει να «θυσιάσουμε» το Πάσχα για το καλοκαίρι

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γιορτών που έρχονται.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά, σημειώνοντας ότι είναι προτιμότερο να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό για να μην γκρεμίσουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε, όσα θα χτίσουμε μέχρι τότε.

«Θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, τις αποστάσεις κλπ και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Στα 250.000 selt test που έγιναν το Σαββατοκυριάκο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί, πράγμα που δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες. Θα βρούμε από αυτούς και άλλους από την ιχνηλάτηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δούμε αποσυμπίεση στις ΜΕΘ προς το τέλος του μήνα. Για το Πάσχα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι θα προτιμούσε «να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι, να μην γκρεμίσουμε αυτό που θα έχουμε χτίσει έως τότε, να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε». Παράλληλα, εξέφρασε τις ενστάσεις του για το άνοιγμα της εστίασης στον απόηχο των κορωνοπάρτι που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της χώρας. Κρούσματα σήμερα 13/4: Ο Σαρηγιάννης λέει να «θυσιάσουμε» το Πάσχα για το καλοκαίρι

Ματίνα Παγώνη: Ποια είναι η εκτίμησή της

Στο πως θα μπορούσε να εορταστεί το Πάσχα, στα self test και στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε σήμερα και η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά είπε ότι βλέπει 55% ανοσία τον Ιούνιο και σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να πάμε στην Ανάσταση εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς και το πότε θεωρεί ότι θα έχουν τελειώσει για τους 50 και άνω, δήλωσε πως εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ. «Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει. Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείς μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Μεγάλη σημασία τόνισε πως θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο. Σχετικά με το ότι κάποιοι γιατροί – νοσηλευτές δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί επεσήμανε ότι ένα ποσοστό αυτών δεν έχει εμβολιαστεί γιατί έχουν νοσήσει και μπορούν να εμβολιαστούν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κάποιοι είναι σε καραντίνα γι αυτό δεν μπορεί να πάει το 100%, Επεσήμανε πως πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι γιατροί διότι έχουν υποχρέωση προς τον ασθενή.  Βασιλακόπουλος

Τι υπογράμμισε για τα self test

Αναφορικά με το μοντέλο των self test στα σχολεία υπογράμμισε πως «πέτυχε γιατί οι 600 και κάτι που βρέθηκαν θετικοί θα μπορούσαν να δώσουν από 5500 μέχρι 8000 κρούσματα γιατί ήταν όλοι ασυμπτωματικοί, καθηγητές – μαθητές. Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα». Παράλληλα, σημείωσε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί «σε εργοστάσια, βιοτεχνίες εστιατόρια, παντού» και υπογράμμισε πως αν ανοίξουν τα μαγαζιά θα μειωθούν τα κορωνοπάρτι.

Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα είπε ότι «έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία» ενώ ανέφερε πως δεν θα έλεγε «ναι» για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα.

Για την Ανάσταση είπε ότι μπορούμε να πάμε στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες. «Μια φορά μπορούμε να μη φιληθούμε στην Ανάσταση» υπογράμμισε. Τέλος, επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά ότι θα παραμείνουν οι μάσκες.

Κρούσματα σήμερα 13/4: Ο ρόλος των self test

Στα self test, τα οποία αποτελούν «όπλο» για το άνοιγμα των σχολείων και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμολογίας μιλώντας σήμερα (13/4) στο Open TV είπε ότι τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».

Παράλληλα, σημείωσε: «Στα self test ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα». Αντίθετα, είπε ότι «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments