Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 14/4: 3089 νέες μολύνσεις

Κρούσματα σήμερα 14/4: 3089 νέες μολύνσεις
Κρούσματα σήμερα 14/4: Αναλυτικά τα στοιχεία από την ανακοίνωση ΕΟΔΥ για τη διασπορά του ιού στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.

Τα κρούσματα σήμερα 13/4 είναι και η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Με την επίσημη ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Ωστόσο ο ΕΟΔΥ σήμερα ανακοίνωσε 3.089 κρούσματα σήμερα και  πως 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επίσης, το ίδιο διάστημα, 81 πολίτες έφυγαν από τη ζωή ενώ 809 είναι οι διασωληνωμένοι. Θυμίζουμε ότι χθες ανακοινώθηκαν 4033 νέα κρούσματα.

Κρούσματα σήμερα: Δείτε το Infograpfic για τις μολύνσεις μέχρι και σήμερα:

Κρούσματα σήμερα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.089, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 304.184 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 – 1.55).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.135 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 809 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.912 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +22.71%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κρούσματα σήμερα 14/4: Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Αυτό το προσχέδιο αναφέρει ότι Malls, κέντρα αισθητικής και φροντιστήρια, μόνο όμως για τους μαθητές Λυκείου, αναμένεται να σηκώσουν ρολά στις 19 Απριλίου, δηλαδή την επόμενη Δευτέρα.

To Σάββατο 24 Απριλίου, ενδέχεται να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop ή click inside. Σύμφωνα με το MEGA, η εστίαση θα ανοίξει την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια και θα συνοδεύεται από αυστηρά μέτρα προστασίας τόσο για εργαζομένους όσο και για πελάτες.

Πάντως στο τραπέζι είναι ακόμη μία ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης, αυτή της 10ης Μαΐου.

Κρούσματα σήμερα 14/4: Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Κρούσματα σήμερα 14/4: Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα

Μάλιστα, πιθανολογείται να τεθεί σε ισχύ και μειωμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα της εστίασης αλλά και η παραχώρηση επιπλέον εξωτερικού χώρου. 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει επίσης πως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα.

Πώς θα ανοίξει η εστίαση

Με αυστηρά μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, λειτουργία μόνο σε εξωτερικούς χώρους και υποχρεωτικά self tests για τους εργαζόμενους, αναμένεται να ανοίξει η εστίαση μετά το Πάσχα.

Η απόφαση για επαναλειτουργία του κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία θα γίνει με γνώμονα και την τουριστική περίοδο η οποία ανοίγει επισήμως στις 14 Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι η εστίαση δεν μπορεί να είναι κλειστεί με τουρίστες στην χώρα.

Η σχετική συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα.

Πάντως οι κανόνες αναμένεται να είναι αυστηροί με το άνοιγμα της εστίασης αφού η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι οι εργαζόμενοι και στην εστίαση θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και αν βρίσκονται θετικοί να το δηλώνουν στην αντίστοιχη πλατφόρμα που έχει δημιουργεί και λειτουργεί ήδη για τα σχολεία.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τη διασπορά του ιού αφού ακόμη και τον Μάιο εκτιμάται ότι δεν θα έχει καμφθεί πλήρως το κύμα της επιδημίας στη χώρα μας.

Κρούσματα σήμερα 14/4: Τι λένε οι ειδικοί

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντιπαράθεση αναφορικά με το Πάσχα στο χωριό. Μια αισιόδοξη εκτίμηση έκανε ο Νίκος Θωμαΐδης. Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, μίλησε για τις μετρήσεις στα λύματα και ήταν αισιόδοξος ότι η μείωση στα κρούσματα θα φανεί πριν το Πάσχα.

Ο κ. Θωμαΐδης αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στη χώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε τα λύματα της Aττικής δείχνουν τάση ύφεσης εδώ και 3 βδομάδες και επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση κρουσμάτων που θα αρχίσει πριν το Πάσχα.

Επίσης, ο καθηγητής σημείωσε ότι έχει μειωθεί ο βαθμός θετικότητας. Όμως, τόνισε πως παραμένει σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο. Επεσήμανε ότι αυτό που πρέπει να παρακολουθείται είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και υπογράμμισε πως πολύ αργά θα μειωθούν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι.

Κρούσματα σήμερα 14/4: Τι λένε οι ειδικοί

Κρούσματα σήμερα 14/4: Τι λένε οι ειδικοί

Ο καθηγητής ανέφερε μεταξύ άλλων πως από τον δείκτη λυμάτων φαίνεται πως υπάρχουν περιοχές που έχουν ύφεση, όπως η Αττική, αλλά και άλλες που εμφανίζουν σταθερό υψηλό ιικό φορτίο όπως Θεσσαλονίκη και Πάτρα καθώς και περιοχές που αυξάνεται όπως Κρήτη.

Παράλληλα, σημείωσε πως στα λύματα υπάρχουν και ευρήματα σημαντικής αύξησης στην χρήση αγχολυτικών και καταθλιπτικών καθώς και κοκαΐνης ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης.

Αντίθετοι με το άνοιγμα το Πάσχα Παυλάκης και Μπουλμπασάκος

Ο Γιώργος Παυλάκης είναι από τους επιστήμονες που εκτιμά ότι αν επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, τότε ο κορωνοϊός θα «ξαναφουντώσει».

Πιο συγκεκριμένα, ο γιατρός και ερευνητής στος Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έκρουσε το «καμπανάκι» του κινδύνου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι ένα ενδεχόμενο άνοιγμα μετακινήσεων προς την επαρχία το Πάσχα θα οδηγήσει σε νέα έξαρση του κορωνοϊού. « Μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παυλάκης, εκτιμώντας πως το άνοιγμα των μετακινήσεων θα ήταν ρίσκο στην προκειμένη φάση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί.

Κρούσματα σήμερα 14/4: Τι λένε Παυλάκης και Μπουλμπασάκος

Κρούσματα σήμερα 14/4: Τι λένε Παυλάκης και Μπουλμπασάκος

Ο ερευνητής ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει, η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί, όμως το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το «ξαναφουντώνει». Άλλωστε, η Αττική συνεχίζει να κρατάει την αρνητική πρωτιά στα κρούσματα.

Ο καθηγητής ανέφερε πως πρέπει να πάμε γρήγορα στην αποδόμηση του κύματος της πανδημίας για να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι. «Και από άποψη διακοπών και από άποψη οικονομικών», είπε.

Ο Γιώργος Παυλάκης πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα, πως αν η ελληνική κοινωνία έκανε μια προσπάθεια τώρα όπως η Πορτογαλία θα μπορούσαν να κάθε εβδομάδα τα κρούσματα να μένουν τα μισά. Επιπρόσθετα, συνέστησε τήρηση των μέτρων, προσοχή τόσο από την πλευρά όσων εμβολιάστηκαν όσο και από την πλευρά αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποφυγή εσωτερικών χώρων, χρήση μάσκας. «Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πόσο θα κοστίσει το άνοιγμα», συμπλήρωσε.

Ο Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού μίλησε για την κατάσταση που υπάρχει στο νοσοκομείο, ενώ αναφέρθηκε και στην περίπτωση να υπάρξουν μετακινήσεις από νομό σε νομό εν όψει Πάσχα.

Κρούσματα σήμερα 14/4: Τι λέει ο Γιώργος Μποουλμπασάκος

Κρούσματα σήμερα 14/4: Τι λέει ο Γιώργος Μποουλμπασάκος

Ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του τόσο στο περεταίρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων, όσο και στο να ανοίξουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις το Πάσχα. Ο κ. Μπουλμπασάκος, μιλώντας στο Open, ανέφερε χαρακτηριστικά πως: «Με ξεπερνά με τέτοιο επιδημιολογικό φορτίο να συζητάμε για Πάσχα στο χωριό. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, αλλά, βοηθήστε κι εσείς λίγο παραπάνω. Παίζουμε με τη φωτιά, το self test δεν είναι υπερόπλο».

Δεν θα αντέξουν τα συστήματα Υγείας

Ο κ. Μπουλμπασάκος υποστήριξε πως αν επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, τα συστήματα Υγείας στην Περιφέρεια δεν θα αντέξουν. «Φοβάμαι ότι θα δοκιμάσουμε τις αντοχές υγείας στα χωριά. Το σύστημα Υγείας στην Περιφέρεια, δεν θα αντέξει την πίεση που σηκώνει το σύστημα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη», είπε. Ξεκαθάρισε, επίσης, πως γνώμη του είναι ότι δεν πρέπει να γίνεται κουβέντα ούτε για πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.

Γιώργος Μπουλμπασάκος: Δεν θα αντέξουν τα συστήματα Υγείας

Στην ίδια εκπομπή, ο Χαράλαμπος Γώγος σημείωσε ότι παρά τις θετικές ειδήσεις για τη θετικότητα και στη σταθεροποίηση και την έλευση των self test, υπάρχει σημαντική επιβάρυνση στα νοσοκομεία. Ερωτηθείς για το Πάσχα, ο καθηγητής είπε ότι «η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η πίεση στο σύστημα υγείας. Αλλά υπάρχει πίεση και από τον κόσμο και την κοινωνία που θέλει να πάρει ανάσες. Να δούμε τα δεδομένα, κατά περιοχές τι συμβαίνει, το επίπεδο εμβολιασμού. Όλα αυτά θα μας δώσουν τις κατευθύνσεις για να πάρουν αποφάσεις».

Επίσης, επισήμανε ότι είναι «νωρίς η συζήτηση για Πάσχα στο χωριό. Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα ληφθούν οι αποφάσεις. Θα έχουμε πάνω από 14 μέρες από το άνοιγμα του λιανεμπορίου». Σχετικά με την εστίαση, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι η επαναλειτουργία τοποθετείται για μετά το Πάσχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments