Κόσμος

Μπόικο Μπορίσοφ: Δεν διεκδικεί την ηγεσία της κυβέρνησης

Μπόικο Μπορίσοφ: Δεν διεκδικεί την ηγεσία της κυβέρνησης
Μπόικο Μπορίσοφ: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του πως δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία της επόμενης κυβέρνησης.
Μπόικο Μπορίσοφ: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του πως δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ παραιτήθηκε από την διεκδίκηση της ηγεσίας της επόμενης Κυβέρνησης. Οι εκλογές στην Βουλγαρία διεξήχθησαν στις 4 Απριλίου. Έπειτα από μία δύσκολη χρονιά πολιτικά, με διαδηλώσεις και πανδημία, οι Βούλγαροι πολίτες κλήθηκαν να επιλέξουν την επόμενη κυβέρνηση τους. Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα οι Βούλγαροι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Μπορίσοφ.

Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Το κόμμα του στις εκλογές της 4ης Απριλίου βγήκε πρώτο, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την πλειοψηφία των εδρών.  Το GERB, το οποίο ηγήθηκε της Βουλγαρίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας που πέρασε, έχασε το ένα πέμπτο των εδρών του εν μέσω δημόσιας οργής για ανεξέλεγκτη διαφθορά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ένα πιο κατακερματισμένο κοινοβούλιο σ’ αυτό το κράτος μέλος της ΕΕ.

Οι δηλώσεις του Μπορίσοφ

Ο Μπόικο Μπορίσοφ πρόσθεσε ότι το GERB θα έχει συνομιλίες με άλλα κόμματα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, όταν ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ τους δώσει σχετική εντολή, και ότι θα προτείνει άλλον υποψήφιο για να ηγηθεί αυτής.

«Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να διαιρεθεί το έθνος (…) Επομένως θα προτείνω άλλον πρωθυπουργό, με πολύ σαφή ευρωπαϊκό και NATOϊκό προσανατολισμό», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην κεντρική πόλη Βέλικο Τάρνοβο.

Τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση

Ο 61χρονος Μπορίσοφ αρνήθηκε να κατονομάσει κάποιον πιθανό υποψήφιο, αλλά πρόσθεσε ότι η εθνική ενότητα είναι κρίσιμης σημασίας σε μια εποχή που η Βουλγαρία αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού και τον οικονομικό αντίκτυπο των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της επιδημίας της COVID-19.

Οι λοιποί πέντε πολιτικοί σχηματισμοί στο νέο κοινοβούλιο έχουν απορρίψει την αρχική πρόταση του Μπορίσοφ για τον σχηματισμό μιας ευρείας κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Αν το GERB δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, το νέο, αντισυστημικό κόμμα του γνωστού τηλεοπτικού παρουσιαστή Σλάβι Τριφόνοφ θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Βουλγαρία, η φτωχότερη χώρα μέλος της ΕΕ, μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αν τα κόμματα δεν καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Μπόικο Μπορίσοφ

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments