Διεθνή

Πιστοποιητικό κορωνοϊού: Η ΕΕ ετοιμάζει το άνοιγμα του τουρισμού

Πιστοποιητικό κορωνοϊού: Η ΕΕ ετοιμάζει το άνοιγμα του τουρισμού
Πιστοποιητικό κορωνοϊού: Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προετοιμάσουν το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επίσημα την Τετάρτη την έκδοση πιστοποιητικών κορωνοϊού, ως ένα βήμα που θα επιτρέψει το άνοιγμα του τουρισμού για το φετινό καλοκαίρι και θα διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο, σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές. Πρόκειται για μία κίνηση που θα διευκολύνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις στην ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ σχετικά πρόσφατα ανακοίνωσαν πως δεν πρόκειται να υποστηρίξουν την ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Τα πιστοποιητικά θα επιτρέψουν σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, που έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό ή έχουν βρεθεί αρνητικοί σε test κορωνοϊού, να ταξιδέψουν πιο εύκολα στην ΕΕ, όπου οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις έχουν προκαλέσει πλήγμα στην τουριστική και ταξιδιωτική βιομηχανία.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να προετοιμάσουν το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το οποίο είδε το Reuters.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει, επίσης, να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εργάζονται παράλληλα για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Εμβόλιο Johnson

Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει διατάξεις κατά των διακρίσεων εις βάρος εκείνων που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν και επιτρέπει μια ποικιλία από test προκειμένου να αποδειχθεί η ανάρρωση.

Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίσουν εμβόλια εγκεκριμένα από την ΕΕ, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούσαν επίσης να εκδώσουν πιστοποιητικά που θα καλύπτουν το ρώσικο εμβόλιο Sputnik ή το κινέζικο εμβόλιο Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

Οι άλλες χώρες της Ευρωπαίκής Ένωσης θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο, το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments